Το Πεντάγωνο και ο Λευκός Οίκος βλέπουν με καλό μάτι την επέμβαση από τη Σαουδική Αραβία στη Συρία με χερσαίες επιχειρήσεις θεωρητικά «κόντρα στο Ισλαμικό Κράτος». Ο Αμερικανός γραμματέας του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ Άστον Κάρτερ δήλωσε πως «τέτοια νέα είναι πραγματικά καλοδεχούμενα».
Η πρόθεση της Σαουδικής Αραβίας έρχεται και σε πλήρη ευθυγράμμιση με τις θέσεις των υποψηφίων των δημοκρατικών που εδώ και καιρό διαμαρτύρονται για τα «πλούσια αραβικά κράτη που δεν κάνουν ότι τους αναλογεί» την ίδια στιγμή που η έκβαση του πολέμου δεν αφήνει τις ΗΠΑ ούτε να σκεφτούν τις χερσαίες επιχειρήσεις στη Συρία με Αμερικάνους πεζοναύτες.
Επιπλέον η Σαουδική Αραβία διαθέτει καθημερινά 175.000 στρατιώτες για να διατηρήσει την τάξη… στη Σαουδική Αραβία. Την ίδια στιγμή το μέτωπο με την Υεμένη είναι ανοιχτό καθώς εκεί έχει στείλει στρατό ενάντια στους αντάρτες που υποστηρίζονται από την Τεχεράνη, με το Ιράν να περιμένει στη γωνία τους Σαουδάραβες.
Μια στρατιωτική επέμβαση στη Συρία κατά συνέπεια εκτιμούν οι αναλυτές, θα μπορούσε να οδηγήσει σε τραγωδία στην περιοχή.
Οι στρατιωτικοί αναλυτές εκτιμούν ως πολύ μέτριες τις χερσαίες δυνάμεις της Σαουδικής Αραβίας που θα γίνονταν εύκολη λεία για όποιον αντίπαλο. Επιπλέον είναι σαφές ότι ο στόχος δεν είναι το Ισλαμικό Κράτος αλλά ο Άσαντ…
«Το στράτευμα της Σαουδικής Αραβίας είναι ήδη μπλεγμένο σε περιπέτειες στην Υεμένη και δεν αντέχει μια δεύτερη εμπλοκή στη Συρία» εκτιμά πρώην διπλωμάτης των ΗΠΑ στη Σαουδική Αραβία που θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία του.
Σε κάθε περίπτωση, εκτιμά ο ίδιος, μια επίθεση στη Συρία θα μπορούσε να ευνοήσει μια εξέγερση στην ίδια τη Σαουδική Αραβία που ελέγχει τους υπηκόους της με τη βία. «Η επέμβαση στο Χαλέπι τελειώνει γρήγορα. Ίσως να μην προλάβουν καν να οργανωθούν οι Σαουδάραβες και ο πόλεμος να έχει τελειώσει» εκτιμά ο Τζον Άλτερμαν, αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Προγραμμάτων για τη Μέση Ανατολή, Στρατηγικών Σπουδών και Διεθνών Σχέσεων.
Ο υποδιοικητής των Ενόπλων Δυνάμεων του Ιράν, στρατηγός της ταξιαρχίας Μασούντ Τζαζαγιερί, παρατηρεί πως «ενώ η Σαουδική Αραβία βρίσκεται σε αδιέξοδο που την οδήγησαν οι επιλογές της στην Υεμένη, δεν θα μπορέσει να ανοίξει δεύτερο μέτωπο στη Συρία».
«Η Σαουδική Αραβία πήρε πρωτοβουλίες επιθετικές σε διάφορες περιοχές του κόσμου και αυτή τη στιγμή βρίσκεται αντιμέτωπη με προκλήσεις εντός των συνόρων της», εκτιμά ο ίδιος ενώ προσθέτει πως «οι δράσεις και οι δηλώσεις τους είναι μόνο για εσωτερική κατανάλωση» και καταδεικνύουν την «απώλεια επιρροής τους στην ευρύτερη περιοχή»…
tribune.gr