Του Στάθη Χαμπίμπη
Αναμφισβήτητα ο Γιάννης Βαρουφάκης αποτελεί έναν από τους πρωταγωνιστές της Ελληνικής περιπέτειας του τελευταίου χρόνου. Μια έντονη προσωπικότητα, με μεγάλη τηλεοπτική και δημοσιογραφική προβολή, που απασχόλησε πολλές φορές την παγκόσμια κοινή γνώμη με τις συχνά αντικρουόμενες απόψεις του και με τον αυθορμητισμό του, που δύσκολα συναντάς σε πολιτικούς τέτοιου διαμετρήματος. Σε αυτή τη σειρά άρθρων θα προσπαθήσουμε να εξετάσουμε αν εν τέλει έπαιξε θετικό ρόλο στο ελληνικό δράμα ή όχι.
Στην κορυφή του κόσμου
Σε συνέντευξή του, ο Γιάνης Βαρουφάκης στις 13 Ιουλίου του 2015 στο Βρετανικό περιοδικό New Statesman, την ημέρα δηλαδή, που η Ελλάδα παραδιδόταν στα εκδικητικά νύχια των δανειστών και διεξαγόταν ένα πραξικόπημα ενάντια στη θέληση του ελληνικού λαού, απαντώντας στην πρώτη ερώτηση του δημοσιογράφου για το πώς αισθάνεται απάντησε, πως αισθάνεται στην κορυφή του κόσμου, μιας και άλλο πια δεν θα χρειάζεται να ζει με βάση ένα καχεκτικό χρονοδιάγραμμα, εντελώς απάνθρωπο…
Βεβαίως θα περίμενε κανείς ένας άνθρωπος, που θεωρητικά είχε αφιερώσει τη ζωή του στην πάλη του ελληνικού λαού για αντίσταση ενάντια στη δικτατορία του Χρήματος, την ημέρα της παράδοσης και της προδοσίας να βρίσκεται στην Άβυσσο του Άδη και όχι την κορυφή του κόσμου. Μπορεί κάποιος να ισχυριστεί ότι αυτή η κριτική είναι άσχετη με τις πολιτικές επιπτώσεις των πράξεών του, όμως αναμφισβήτητα δείχνει την ελαφρότητα με την οποία ο πρώην Υπουργός Οικονομικών είχε αναλάβει το ρόλο του, διότι όταν η τύχη της πατρίδας σου δεν είναι δεμένη με τη δικιά σου τύχη, τότε με τίποτα δεν μπορείς να νιώσεις στο πετσί σου τις αγωνίες, του φόβους και τις προσδοκίες του λαού σου.
Οι διαφορετικοί δρόμοι του Γιάνη Βαρουφάκη και του ελληνικού λαού είναι πλέον γεγονός. Ενώ ο ελληνικός λαός από το Σεπτέμβριο του 2015 και μετά γονατιστός και υπό καθεστώς σοκ βλέπει το μέλλον το δικό του και των παιδιών του να καταστρέφεται, μια καινούργια εποχή ανατέλλει για το Βαρουφάκη. Ένας παγκόσμιος «πολιτικός αστέρας» έχει γεννηθεί. Συνεντεύξεις και διαλέξεις στο παγκόσμιο ακροατήριο, είναι πλέον η καθημερινότητα του πρώην Υπουργού Οικονομικών, οι οποίες συνδυάζουν το τερπνόν μετά του ωφελίμου. Από την προσωπική ιστοσελίδα του Γιάνη βλέπουμε, πως οι προσωπικές του αμοιβές από τα τέλη Σεπτεμβρίου ως τα τέλη Οκτωβρίου αγγίζουν τα 56.000 ευρώ…
Ο Βαρουφάκης και το Grexit
Στην ίδια συνέντευξη στο δημοσιογράφο Χάρρυ Λάμπερτ, ο Βαρουφάκης παραδέχεται ότι σκεφτόταν το Grexit από την πρώτη μέρα και απαντώντας στο αν είχαν συμβεί προετοιμασίες για ένα τέτοιο ενδεχόμενο απαντάει αντιφατικά: «…και ναι και όχι..».
Σε αυτό το άρθρο δεν θα αναλύσουμε διεξοδικά το σχέδιο του Βαρουφάκη και τις προετοιμασίες, που έκανε ή καλύτερα, που ήθελε να κάνει, ως απάντηση στους εκβιασμούς των δανειστών, αλλά θα εξετάσουμε τι πίστευε ο Γιάνης Βαρουφάκης πάνω στο Grexit.
Ο Βαρουφάκης ποτέ δεν ήταν υποστηρικτής της εξόδου από το Ευρώ. Σε πλήθος συνεντεύξεών του και άρθρων του υποστηρίζει ότι μια πιθανή έξοδος της Ελλάδας από τη ζώνη του Ευρώ, θα ήταν καταστροφική, τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Ευρωπαϊκή Ένωση . Χαρακτηριστικά τον Απρίλιο του 2011 στο Protagon δήλωνε ότι: « .. η έξοδος από το ευρώ για μια ελλειμματική χώρα θα μας έστελνε στην νεολιθική εποχή πριν καλά-καλά το καταλάβουμε». Θέση την οποία είχε υποστηρίξει και όταν ήταν Υπουργός Οικονομικών για παράδειγμα στην τηλεοπτική εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου στον Ενικό στις 2 Μαρτίου του 2015. Ακόμη στις 16 Νοεμβρίου του 2015 στο Royal Festival Hall σε συζήτηση μεταξύ του Σλάβοϊ Ζίζεκ, του Τζούλιαν Ασάνζ και του Γιάνη Βαρουφάκη, ο τελευταίος υποστήριξε ότι από τη στιγμή που μπήκες στην Ευρώπη δεν μπορείς να βγεις, χρησιμοποιώντας χαρακτηριστικά και στίχους από το τραγούδι Hotel California των Eagles.
Επιπλέον ο Βαρουφάκης ήταν σίγουρος ότι οι Ευρωπαίοι δεν υπάρχει περίπτωση να θελήσουν την εκδίωξη της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. Σε άρθρο του στις 30 Μαΐου του 2011 αναφέρει: « Η απειλή της εκδίωξής μας από το ευρώ δεν είναι παρά μια φτηνή, κενή περιεχομένου, προσπάθεια να τρομοκρατηθούν οι έλληνες… Γιατί; Όχι επειδή οι Ευρωπαίοι θέλουν τόσο διακαώς να διαχειριστούν τα του οίκου μας carte blanche αλλά επειδή οι ίδιοι τελούν υπό καθεστώς πανικού». Όμως ακόμη και μετά το φιάσκο της διαπραγμάτευσης στις 23 Νοεμβρίου του 2015 στη Guardian θα δηλώσει: «Είχαμε την ευκαιρία (να χρεοκοπήσουμε) και την χάσαμε. Έπρεπε να είχα χρεοκοπήσει. Θα ερχόντουσαν κοντά μας και θα είχαμε μία συμβιβαστική συμφωνία…».
Ο Τσίπρας, ο Βαρουφάκης και το τέλειο άλλοθι
Οι παραπάνω πεποιθήσεις του Βαρουφάκη τον καθιστούσαν τον ιδανικό άνθρωπο να βρίσκετε στο πλευρό του Αλέξη Τσίπρα. Και οι δυο τους φιλόδοξοι και υπεραισιόδοξοι, βέβαιοι ότι οι δανειστές θα πεισθούν για το δίκαιο των αιτημάτων τους και θα αλλάξουν πολιτική. Ο Τσίπρας στο πρόσωπο του Βαρουφάκη βρήκε το τέλειο άλλοθι και την απόλυτη επιβεβαίωση της ως τώρα πολιτικής του. Επιβεβαιωνόταν ότι οι δανειστές θα συμφωνήσουν με τις απαιτήσεις του, γεγονός που σήμαινε ότι όσοι τον συμβούλευαν ότι η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη και προτού αναλάβει την εξουσία θα έπρεπε να είχε προετοιμάσει την αντίσταση του ελληνικού λαού σε πολιτικό, ψυχολογικό, διεθνές και υλικό επίπεδο, ήταν λάθος. Επομένως αυτοί που συμβούλευαν τον Τσίπρα να πει την αλήθεια και να σταματήσει να τάζει υποσχέσεις στον ελληνικό λαό, που δεν μπορεί να τηρήσει, απλώς έθεταν σε κίνδυνο την εκλογική του επιτυχία.
Όμως τα πράγματα εξελίχθηκαν διαφορετικά από ότι τα περίμεναν το δίδυμο Τσίπρας - Βαρουφάκης. Μόλις στις 13 Ιουνίου του 2015 σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του BBC ο Γιάννης Βαρουφάκης θα εκφράσει την ελπίδα του οι δανειστές να μην επιδιώκουν το Grexit…
Έτσι η Ελλάδα εντελώς απροετοίμαστη οδηγείται σε σύγκρουση με τους «θεσμούς», με τους δανειστές να γνωρίζουν ότι οι ηγέτες της Ελλάδας δεν διαθέτουν καμία εναλλακτική στο ενδεχόμενο μη συμφωνίας, ενώ ταυτόχρονα θεωρούν ένα GREXIT καταστροφική επιλογή και με τον Βαρουφάκη να διαβεβαιώνει Ευρωπαίους και Αμερικανούς στη Γερμανική εφημερίδα Die Zeit, ήδη από τις 4 Φεβρουαρίου του 2015, ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται ποτέ να ζητήσει χρηματοδότηση από τη Ρωσία, δήλωση η οποία ενδυνάμωνε τη θέση Ευρωπαίων και Αμερικανών έναντι της Ελλάδας. Επομένως οι «θεσμοί» γνωρίζουν ότι τώρα είναι η στιγμή η Ελλάδα όχι μόνο να παραδοθεί αλλά και να εξευτελιστεί ένας ολόκληρος λαός. Μετά το ναυάγιο το μόνο που έμεινε στον Τσίπρα και στο Βαρουφάκη ήταν ο ένας να κατηγορεί τον άλλο για την τεράστια αποτυχία τους.
Δεν αμφισβητώ τις καλές προθέσεις των δύο αντρών, όμως θα έπρεπε τόσο ο Αλέξης όσο και ο Γιάνης να γνωρίζουν ότι ο δρόμος για την κόλαση είναι στρωμένος με καλές προθέσεις.