Την πόρτα για να μπει η Τουρκία στο Αιγαίο άνοιξε η ελληνική κυβέρνηση

Δώρο της Μέρκελ στον Ερντογάν!

Κωνσταντίνος Τσάκαλος

Πόδι στο Αιγαίο βάζει η Τουρκία μέσω ΝΑΤΟ!

Καμία δέσμευση για επαναπροώθηση στην Τουρκία όλων των μεταναστών - Κρίσιμα ερωτήματα ζητούν άμεσες απαντήσεις

Την πόρτα για να μπει η Τουρκία στο Αιγαίο άνοιξε η ελληνική κυβέρνηση, η οποία, πιεσμένη και εκβιαζόμενη από το Βερολίνο αλλά και την Άγκυρα, υπέκυψε, αποδεχόμενη να αναθέσει στο ΝΑΤΟ, υπό τη διοίκηση μάλιστα γερμανού υποναυάρχου (για την τρέχουσα περίοδο), τη διαχείριση ενός μεγάλου μέρους του Αιγαίου και όλων των κρίσιμων περιοχών που βρίσκονται πέραν των 6 ν.μ., στα διεθνή ύδατα.

Αιφνιδιαστικά, σε ό,τι αφορά τουλάχιστον τη στρατιωτική ηγεσία και τη Διπλωματική Υπηρεσία του ΥΠΕΞ, η κυβέρνηση έσπευσε να αποδεχθεί την πρωτοβουλία της κ. Μέρκελ για την εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, κίνηση η οποία κάθε άλλο παρά θα συμβάλει στην ανάσχεση των μεταναστευτικών ροών, αλλά, αντιθέτως, αποτελεί το μεγάλο «δώρο» της γερμανίδας καγκελαρίου στον στριμωγμένο τούρκο Πρόεδρο Ερντογάν, καθώς έτσι η Τουρκία, εμμέσως αρχικά, βάζει πόδι στο Αιγαίο μέσω του ΝΑΤΟ.

Σε μια από τις γνωστές προσπάθειες παραπλάνησης της κοινής γνώμης, κυβερνητικές πηγές από τη Σύνοδο Υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ έκαναν λόγο για ικανοποίηση, στη βάση ότι με τη συμφωνία για εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο Μεταναστευτικό η κυβέρνηση αποδέχεται ουσιαστικά και διασφαλίζει όλα τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα, ενώ απορρίπτει όλες τις τουρκικές διεκδικήσεις και αμφισβητήσεις στο Αιγαίο. Λίγο-πολύ, μεταφέρθηκε στην Ελλάδα το κλίμα περί απολύτου… συντριβής των τουρκικών διεκδικήσεων.

Ξεχάσαμε απλώς ότι το αίτημα για κοινές περιπολίες, που αποτελεί ουσιαστικά την αφετηρία της συνδιαχείρισης στο Αιγαίο, δεν είχε τεθεί φυσικά από την Αθήνα αλλά από την Άγκυρα, μέσω του Βερολίνου.

Αν ίσχυαν όσα υποστήριζαν οι ελληνικές κυβερνητικές πηγές, τότε η Τουρκία επεδίωξε την εμπλοκή του ΝΑΤΟ για να έρθει η Συμμαχία να επιβάλει στην… Τουρκία την εγκατάλειψη των αμφισβητήσεών της στο Αιγαίο, να αποδεχθεί τον ελληνικό εναέριο χώρο των 10 ν.μ., τη ζώνη ευθύνης για έρευνα και διάσωση στα όρια του FIR Αθηνών και φυσικά να εγκαταλείψει κάθε διεκδίκησή της επί των βραχονησίδων.

Δυστυχώς, τέτοια πρόθεση από την Τουρκία δεν υπήρχε και φρόντισε μάλιστα με τον πιο προσβλητικό και ιταμό τρόπο να το δείξει εκδίδοντας την περίφημη ΝΟΤΑΜ με την οποία αμφισβητούσε το δικαίωμα της Ελλάδας να κάνει έρευνα και διάσωση στο κέντρο του Αιγαίου και μάλιστα για τρεις χαμένους αξιωματικούς της…

Κι όμως, αντί να δοθεί απάντηση σε αυτήν την τουρκική πρόκληση, που όχι μόνο αμφισβητούσε ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα αλλά προσέβαλλε τη μνήμη τριών νεκρών, η ελληνική πλευρά σχεδόν… πανηγύριζε για την ελληνοτουρκική συμφωνία στο ΝΑΤΟ.

Το μόνο που δεν έχει ειπωθεί φυσικά είναι ότι η συμφωνία που περιέγραφε ο κ. Καμμένος αφορά το τι ο ίδιος παρουσίασε ως ελληνική θέση. Η αλήθεια είναι ότι ο γ.γ. του ΝΑΤΟ περιορίστηκε να δηλώσει απλώς ότι η Ελλάδα θα επιχειρεί εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων και του ελληνικού εναέριου χώρου και η Τουρκία εντός των τουρκικών χωρικών υδάτων και του εναέριου χώρου της. Και δεν έχει ουδεμία αναφορά για επαναπροώθηση όλων των μεταναστών που προσπαθούν να περάσουν στα ελληνικά νησιά πίσω στην Τουρκία.

Για όλα τα υπόλοιπα θα αποφασίσει η Στρατιωτική Επιτροπή του ΝΑΤΟ, όπου, φυσικά, ο τούρκος αντιπρόσωπος έχει βαρύνοντα λόγο.

Παραμένουν σημαντικά και κρίσιμα ερωτήματα:

• Μήπως η Τουρκία αποδέχτηκε ότι τα εναέρια μέσα του ΝΑΤΟ θα επιχειρούν πέραν του ελληνικού εναέριου χώρου των 10 ν.μ. ή θα εγείρει ζήτημα ώστε πέραν των 6 ν.μ. να αναλάβουν δράση οι συμμαχικές δυνάμεις, καθώς η ίδια δεν αναγνωρίζει τον ελληνικό εναέριο χώρο;

• Μήπως η Τουρκία αποδέχτηκε ότι η ζώνη ευθύνης SAR της Ελλάδας συμπίπτει με τα όρια του FIR Αθηνών; Αν επιμένει στις θέσεις της για δικαίωμα SAR μέχρι το μέσο του Αιγαίου, τότε πώς θα λειτουργήσει η συμφωνία για εμπλοκή του ΝΑΤΟ; Μήπως με ανάθεση των ελληνικών αρμοδιοτήτων στα πλοία της Συμμαχίας; Αλλά αυτό συνιστά νομιμοποίηση και αποδοχή των τουρκικών εκβιασμών.

• Μήπως έχει εγκαταλείψει η Τουρκία τη διεκδίκηση ελληνικών νησιών και βραχονησίδων, όπως τα Ίμια; Αποδέχεται την πρόσβαση και παρουσία ελληνικών δυνάμεων στα Ίμια έστω και για επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης;

Με όλα αυτά τα ερωτήματα ανοικτά, υπάρχει τεράστιος πλέον κίνδυνος η Ελλάδα να βρεθεί να αμύνεται καθημερινά για να διασώσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα που θα απειλούνται από τη νατοϊκή εμπλοκή στο Αιγαίο, την οποία η ίδια ζήτησε από κοινού με την Τουρκία.

Και καθώς αναγνωρίζεται κεντρικός ρόλος στον διοικητή της νατοϊκής ναυτικής δύναμης, είναι προφανές ότι οδηγούμαστε σε μια πρωτοφανή πράξη εθνικού αυτοχειριασμού, καθώς με δική μας υπογραφή θα ανατίθεται σε έναν γερμανό (στην παρούσα φάση) υποναύαρχο να ασκεί διαιτησία επί των τουρκικών διεκδικήσεων στο Αιγαίο…

Είναι τραγικό ότι η Αθήνα σπεύδει τώρα να αποδεχθεί την εντολή που της υποβάλλουν από κοινού το Βερολίνο και η Άγκυρα, όταν τώρα μόλις αποκαλύφθηκε, ύστερα από έξι μήνες, το περιστατικό της απόλυτης και πλήρους αμφισβήτησης της ελληνικής κυριαρχίας στα Ίμια.

Η εικόνα μπορεί να έμεινε στον Π. Καμμένο να πετά το στεφάνι από αέρος στη θαλάσσια περιοχή των Ιμίων, όπου λίγο αργότερα έκαναν υπερπτήση τα τουρκικά μαχητικά, αλλά κανείς δεν είχε ομολογήσει την πιο ακραία αμφισβήτηση της ελληνικότητας των Ιμίων, που σημειώθηκε μάλιστα και έγινε αποδεκτή επί των ημερών της παρούσας κυβέρνησης.

Όπως αποκάλυψε η «Καθημερινή» της Κυριακής, στις 14 Αυγούστου 2015, με αφορμή την παρουσία μεταναστών στα Ίμια, έσπευσαν έλληνες λιμενικοί για τη διάσωσή τους, ταυτόχρονα όμως έφθασαν και τούρκοι λιμενικοί, οι οποίοι αποβιβάστηκαν οπλισμένοι στη βραχονησίδα.

Σε μια πρωτοφανή de facto αποδοχή της αμφισβήτησης της ελληνικής κυριαρχίας στα Ίμια, η κυβέρνηση έδωσε οδηγίες και η απεμπλοκή έγινε αφού αποχώρησαν ταυτόχρονα οι έλληνες και οι τούρκοι λιμενικοί, που μοιραστήκαν τους πρόσφυγες!

Όμως, ακόμη πιο σοκαριστικό ήταν το περιστατικό με την έκδοση της τουρκικής ΝΟΤΑΜ Α701/16, τα ξημερώματα της Πέμπτης, όταν με πρωτοφανή τρόπο η Άγκυρα αμφισβήτησε την ελληνική ΝΟΤΑΜ Α0285/16, με την οποία ανακοινωνόταν η έναρξη επιχείρησης έρευνας και διάσωσης για το πλήρωμα του μοιραίου ελικοπτέρου που είχε καταπέσει στην Κίναρο. Η Τουρκία δήλωσε ότι η περιοχή αυτή, που είναι στο κέντρο του Αιγαίου, ανήκει στη ζώνη τουρκικής ευθύνης, προκαλώντας την εντονότατη αντίδραση των ελληνικών αρχών.

Η Τουρκία διεκδικεί την επέκταση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της μέχρι το μέσο του Αιγαίου, με πρώτο βήμα τη διεκδίκηση της ευθύνης για έρευνα και διάσωση, καθώς έτσι θα εγκλωβίζονταν όλα τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα σε περιοχή τουρκικής αρμοδιότητας. Η Κίναρος όπως και, βορειότερα, οι Καλόγηροι, ο Αϊ-Στράτης, το Αγαθονήσι και το Φαρμακονήσι είναι νησιά που έχουν κρίσιμη γεωγραφική θέση, καθώς παρεμβάλλουν ελληνική κυριαρχία (χωρικά ύδατα, υφαλοκρηπίδα, εναέριο χώρο) σε μεγάλα τμήματα των διεθνών υδάτων του Αιγαίου και γι' αυτό βρίσκονται διαρκώς στο στόχαστρο της Τουρκίας, που είτε με δέσμευση περιοχών για στρατιωτικές ασκήσεις είτε με διαρκείς εκδόσεις ΝΟΤΑΜ για έρευνα και διάσωση (όταν προσφέρεται τέτοια ευκαιρία) ροκανίζει την ελληνική κυριαρχία.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail