Σε αδιέξοδο η κυβέρνηση, δε βγαίνουν τα νούμερα


Κίνηση «ματ» έκανε με το «καλημέρα» στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης το κουαρτέτο, καθώς εκτός από το Ασφαλιστικό άνοιξε και το φάκελο του δημοσιονομικού, απαιτώντας μάλιστα να έχει σήμερα στη διάθεσή του όλα τα σχέδια για τις αλλαγές στη φορολογία που ετοιμάζει η κυβέρνηση.

Ο στόχος των επικεφαλής του κουαρτέτου είναι φυσικά διττός. Αφενός να διαπιστώσει εάν οι ανατροπές στη φορολογία και τα νέα βάρη που θα επωμιστούν οι φορολογούμενοι, κυρίως τα μεσαία εισοδήματα, φέρνουν τα επιθυμητά αποτελέσματα συμβάλλοντας στην επίτευξη των πρωτογενών πλεονασμάτων έως το 2018. Αφετέρου για να εξακριβώσει εάν μπορεί να δημιουργεί «μαξιλάρι ασφαλείας» το οποίο σε τυχόν «κενά» του Ασφαλιστικού να μπορέσει να καλύψει τις «τρύπες».

Νέα μείωση των εισοδημάτων φέρνει το φορολογικό

Είναι δεδομένο πάντως, όπως έχει ήδη αποκαλύψει το Liberal.gr, ότι οι ανατροπές που θα φέρει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο μάλιστα με χθεσινή απαίτηση του κουαρτέτου θα πρέπει να ψηφιστεί το Μάρτιο καθώς αποτελεί ένα από τα βασικά προαπαιτούμενα, μόνο σε ελαφρύνσεις δεν θα οδηγούν.

Αντίθετα, πολλαπλάσιες θα είναι οι επιβαρύνσεις για τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα. Για τους «έχοντες» ετήσιο εισόδημα άνω των 25.000 – 30.000 ευρώ τα βάρη θα είναι μεγάλα, ενώ «κερδισμένοι» θα είναι όσοι δηλώνουν εισοδήματα έως 10.000 ευρώ σε ετήσια βάση.

Ειδικότερα, οι αλλαγές στη φορολογία, με βάση το βασικό «σενάριο» που αναμένεται να καταθέσει σήμερα στους δανειστές η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, θα προβλέπουν τα εξής:

* Νέα ενιαία φορολογική κλίμακα: θέσπιση προοδευτικότερης ενιαίας κλίμακας, ανεξαρτήτως πηγής εισοδήματος, με 10 ή 12 κλιμάκια, με χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές από 5% ή 10% έως και 50%. Ωστόσο ακόμη δεν έχει ξεκαθαρίσει το ύψος του εισοδήματος πάνω από το οποίο θα επιβάλλεται νέος ανώτατος συντελεστής, αν και στελέχη του υπουργείου Οικονομικών δεν απέκλειαν το ενδεχόμενο να επιβληθεί σε εισοδήματα άνω των 50.000 ευρώ.

Στη νέα κλίμακα θα ενσωματωθεί, για να μονιμοποιηθεί και η έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης, κάτι που θα επιφέρει αύξηση της επιβάρυνσης στα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα. Οι μεγάλοι «χαμένοι» θα είναι όσοι δηλώσουν εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ.

* Αφορολόγητο όριο: Οι αλλαγές που σχεδιάζονται στην κλίμακα, αλλά και στο αφορολόγητο, προφανώς και θα οδηγήσουν στην αύξηση της μηνιαίας παρακράτησης. Το αφορολόγητο όριο των 9.500 ευρώ θα «χτίζεται» αποκλειστικά με δαπάνες που έχουν πραγματοποιηθεί με πλαστικό χρήμα.

* Κατάργηση των φοροαπαλλαγών: Οι 630 από τις 716 φοροαπαλλαγές που κοστίζουν στον προϋπολογισμό περίπου 3,1 δισ. ευρώ ετησίως, θα επανεξεταστούν από μηδενική βάση. Οι 123 απαλλαγές φυσικών προσώπων έχουν κόστος 329 εκατ. ευρώ και οι 109 απαλλαγές για νομικά πρόσωπα μόνο 13,8 εκατ.

Σε κάθε περίπτωση με το φορολογικό «πακέτο» θα πρέπει άμεσα να ψηφιστούν και οι αλλαγές στη φορολογία των αγροτών με αύξηση των συντελεστών, όπως έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση με το τρίτο Μνημόνιο, και παρά τα όσα δήθεν υπόσχεται προς τον αγροτικό κόσμο για να υποστείλει τη σημαία των κινητοποιήσεων, αλλά και η αύξηση των συντελεστών φορολόγησης των εισοδημάτων από ενοίκια.

Δυο μέτρα που απλά, με βάση και τα μεγέθη του κρατικού προϋπολογισμού, πρέπει να αποφέρουν έως το τέλος του έτους ποσό ύψους 330 εκατ. ευρώ.

Στο τραπέζι συντάξεις και «κόκκινα» δάνεια

Εκτός από το σχέδιο του φορολογικού που θα λάβουν σήμερα οι επικεφαλής του κουαρτέτου και το οποίο θα αξιολογήσουν στην πορεία, καθώς την Παρασκευή αναχωρούν για να επιστρέψουν σε 7 – 15 ημέρες με την ελπίδα να κλείσουν την αξιολόγηση αρχές Μαρτίου, σήμερα θα «ξεψαχνίσουν» το Ασφαλιστικό και τις ρυθμίσεις για τα «κόκκινα» δάνεια.

Ο νέος γύρος συζητήσεων ξεκινά στις 11 το πρωί με τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο, ο οποίος θα «εξεταστεί» για τις δημοσιονομικές επιπτώσεις των μέτρων που προτείνονται στο ασφαλιστικό όχι μόνο για το 2016 αλλά και για τη διετία 2017-2018.

Κι εδώ φυσικά θα αρχίσουν τα δύσκολα καθώς η εκπρόσωπος του ΔΝΤ στο κουαρτέτο φέρεται αποφασισμένη, όπως άλλωστε διαπίστωσαν από χθες τα κυβερνητικά στελέχη, να επιμείνει στη σκληρή γραμμή του Ταμείου που απαιτεί μειώσεις σε όλες τις συντάξεις.

Η απαίτηση μάλιστα του ΔΝΤ είναι όπως οι μειώσεις ανέλθουν στο 30% για συντάξεις άνω των 800 ευρώ, ενώ δεν δέχονται αύξηση των εργοδοτικών εισφορών.

Απαντήσεις εξάλλου αναμένεται να ζητήσουν οι δανειστές από τον κ. Κατρούγκαλο, για δυο βασικά και αναπάντητα μέχρι σήμερα ερωτήματα:

- Ποιες θα είναι οι επιπτώσεις από το νέο τρόπο υπολογισμού των συντάξεων, αφού οι αναλογιστικές μελέτες δεν είναι ακόμη έτοιμες και οι δανειστές θέλουν να δουν με νούμερα πώς η συνταξιοδοτική δαπάνη δεν θα ξεπεράσει το 15,5% του ΑΕΠ μέχρι το 2060

-Ποιες και οι οικονομικές επιπτώσεις από την αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών για 1.000.000 ελεύθερους επαγγελματίες και επιτηδευματίες, αλλά και περίπου 600.000 αγρότες.

Το «μαρτύριο» του οικονομικού επιτελείου θα συνεχιστεί όμως και το απόγευμα, αφού στις 7 έχει προγραμματιστεί η συνάντηση με τον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη. Στην απογευματινή ατζέντα περιλαμβάνονται οι προτάσεις για τους μεγάλους οφειλέτες σε Τράπεζες και δημόσιο, η τροποποίηση του νόμου Δένδια για τα επιχειρηματικά δάνεια, καθώς και ο κανονισμός για τη μεταβίβαση των «κόκκινων» δανείων, καταναλωτικών, μικρομεσαίων και στεγαστικών, σε funds.

Υπενθυμίζεται ότι χθες, αμέσως μετά την πρώτη συνάντηση με το κουαρτέτο, ανώτατα κυβερνητικά στελέχη υποστήριζαν ότι εάν η διαπραγμάτευση δεν έχει ολοκληρωθεί έως και τις 15 Φεβρουαρίου, οπότε και πρέπει να έχει νομοθετηθεί το νέο καθεστώς για το πώς τα κόκκινα στεγαστικά θα περάσουν στα «κοράκια», τότε η κυβέρνηση θα παρατείνει την εξαίρεση των στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας από τη μεταβίβαση σε κερδοσκοπικά funds.

liberal.gr
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail