Πώς τα Βαλκάνια και η Αυστρία θα εγκλωβίσουν τους πρόσφυγες στην Ελλάδα

Περαιτέρω «φιλτράρισμα» όσων κινούνται κατά μήκος του Βαλκανικού Διαδρόμου, αποφασίστηκε σήμερα στη διάσκεψη που διοργανώθηκε με πρωτοβουλία της Αυστρίας και τη συμμετοχή βαλκανικών χωρών. Μία κίνηση που αναμένεται να αυξήσει ακόμα περισσότερο τις πιέσεις προς την Ελλάδα, και έρχεται σε συνέχεια της σκληρής γραμμής της Βιέννης στο προσφυγικό.

Η αυστριακή υπουργός Εσωτερικών Γιοχάνα Μικλ Λάιτνερ σε συνέντευξη Τύπου μετά τη Σύνοδο ανακοίνωσε πως επετεύχθη μία «στενή συμμαχία» για μείωση της προσφυγικής ροής.

Όπως ανέφερε η Λάιτνερ, οι εκπρόσωποι της Αυστρίας, της Βουλγαρίας, της Κροατίας και της Σλοβενίας, μαζί με εκείνους από τις δυτικοβαλκανικές χώρες , Αλβανία, Βοσνία, Κόσοβο, Μαυροβούνιο, ΠΓΔΜ και Σερβία, συντόνισαν τις παραπέρα ενέργειές τους στην προσφυγική πολιτική. Σκοπός, όπως είπε ήτα να καθοριστεί μία κοινή στάση και να ασκηθεί πίεση για μία ευρωπαϊκή λύση, κατά την αυριανή Σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ.

Στο κοινό ανακοινωθέν που υπογράφηκε κατά τη διάσκεψη της Βιέννης, τονίζεται πως «θα πρέπει να μειωθεί δραστικά η μεταναστευτική ροή κατά μήκος της Διαδρομής των Βαλκανίων», ενώ η ίδια, η Αυστριακή υπουργός Εσωτερικών, έκανε λόγο για την ανάγκη διακοπής των μεταναστευτικών ροών, και ανακοίνωσε ότι συμφωνήθηκε η «πλήρης και εξ ολοκλήρου υποστήριξη της ΠΓΔΜ», καθώς επίσης ότι θα υπάρξει αύξηση σε 20, του αριθμού των Αυστριακών αστυνομικών στα σύνορά της ΠΓΔΜ με την Ελλάδα.

Σύμφωνα με την Μικλ Λάιτνερ, η συνέχιση του ταξιδιού στη διαδρομή των Βαλκανίων θα καθίσταται δυνατή μόνον για εκείνους που έχουν ανάγκη προστασίας και η διάκριση ως προς το ποιος ανήκει σε αυτή την ομάδα, θα είναι στη δικαιοδοσία των επί μέρους χωρών, ενώ εκείνοι που θα εισέρχονται με πλαστά έγγραφα θα απωθούνται. Στη διάσκεψη συμφωνήθηκαν επίσης κοινοί κανόνες για την καταγραφή των προσφύγων.

Από την πλευρά του ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών Σεμπάστιαν Κουρτς, τόνισε εκ νέου στη συνέντευξη Τύπου, πως όλες οι χώρες που συμμετείχαν στη Διάσκεψη θα προτιμούσαν μία κοινή ευρωπαϊκή λύση, εξαιτίας όμως της έλλειψης μιας τέτοιας, είναι αναγκασμένες για λύσεις σε εθνικό επίπεδο.

Ο ίδιος, μιλώντας κατά την έναρξη της συνάντησης είχε συνεχίσει τις φραστικές επιθέσεις κατά της Ελλάδας. Απορρίπτοντας τις αντιδράσεις της Ελλάδας στη μη πρόσκλησή της στη Διάσκεψη, που εκφράστηκαν μάλιστα τόσο με διάβημα διαμαρτυρίας όσο και με έντονη κριτική από τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά και τον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα, ο Κουρτς διατεινόταν, με μεγάλη δόση ειρωνείας, πως «δεν πιστεύω ότι στην Ευρώπη μας λείπουν κοινές εκδηλώσεις, αλλά λείπει η βούληση να περιορίσουμε σαφώς την προσφυγική ροή».

Ωστόσο η Σερβία διαχωρίζει τη θέση της από την Αυστρία και διαμήνυσε δια του υπουργού της των Εσωτερικών στην επόμενη συνάντηση των αρχηγών της αστυνομίας των τεσσάρων χωρών των δυτικών Βαλκανίων θα προσκληθεί και η χώρα μας.

Σε συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση της υπουργικής διάσκεψης στη Βιέννη, ο κ. Στεφάνοβιτς ανέφερε πως «σε συνέχεια της σημερινής συνάντησης των υπουργών, θα πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση σε επίπεδο αρχηγών αστυνομίας την Παρασκευή στο Βελιγράδι, όπου θα προσκαλέσουμε την Ελλάδα και την Ουγγαρία αλλά και όσες χώρες μπορούν να προσφέρουν λύση».

Ο υπουργός Εσωτερικών της Σερβίας εκτίμησε ότι το κύριο επίτευγμα της σημερινής Διάσκεψης, είναι η συμφωνία για κοινή δράση στον έλεγχο των προσφύγων στα σύνορα της ΠΓΔΜ με την Ελλάδα, με στόχο την δραστική μείωση της προσφυγικής ροής. Ο κ. Στεφάνοβιτς επισήμανε ωστόσο ότι «για να είναι βιώσιμη και αποτελεσματική η επίλυση της προσφυγικής κρίσης θα πρέπει να επιτευχθεί ενιαία και συνολική ευρωπαϊκή λύση».

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail