Ως σοβαρότερη κρίνεται από αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. η περίπτωση της αποστρατείας του πρώην διοικητή της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων, Σταύρου Σταυρόπουλου. Αυτή ήρθε λίγο μετά την ανακοίνωση της μετάθεσης του κ. Σφακιανάκη, η οποία κάλυψε επικοινωνιακά τον «διωγμό» του αστυνομικού διευθυντή. Πρόκειται για τον αξιωματικό με εκατοντάδες εξιχνιάσεις ανθρωποκτονιών, απαγωγών και τις έρευνες υποθέσεων διαφθοράς, που είχαν... ενοχλήσει.
Η αποστρατεία ήταν για πολλά στελέχη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη μία εξέλιξη αναμενόμενη ύστερα από την προ μηνών «καρατόμησή» του από τη θέση του επικεφαλής στη νευραλγική υπηρεσία των Εσωτερικών Υποθέσεων.
Τον περασμένο Νοέμβριο ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας τον «παραίτησε» σε μία θυελλώδη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας και ύστερα από σφοδρή αντιπαράθεση με τους κ.κ. Ευάγγελο Βενιζέλο και Δημήτρη Κυριαζίδη.
Αρχικά τον υποβάθμισε σε «2ο» στην ίδια υπηρεσία και λίγο αργότερα τον μετακίνησε ως... 5ο υποδιοικητή Ασφάλειας Αττικής χωρίς να υπάρχει γραφείο! Στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας ο κ. Τόσκας είχε εκφράσει την πρόθεσή του για υπαγωγή της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων (αδιάφθοροι) στον εκάστοτε υπουργό Προστασίας του Πολίτη, προκειμένου μαζί με την Οικονομική Αστυνομία να αποτελέσουν τις αιχμές του δόρατος των οικονομικών ελέγχων που θα εξαπέλυε η κυβέρνηση στο πλαίσιο της επιχείρησης «γέμισμα κρατικών ταμείων» και απευθείας διαπραγμάτευση με τους μεγαλοοφειλέτες.
Η ενέργεια του κ. Τόσκα είχε ερμηνευτεί από κύκλους της Αστυνομίας ως ανάκτηση του πλήρους ελέγχου κινήσεων της συγκεκριμένης υπηρεσίας, που έχει τη δυνατότητα ερευνών σε άλλες αστυνομικές υπηρεσίες και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, ενώ διαθέτει ανακριτικά «υπερ-όπλα» βάσει του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας της. Ενα σημαντικό «όπλο» είναι η δυνατότητά της κατά τη διάρκεια προκαταρκτικής εξέτασης ή προανάκρισης να μην ισχύει το φορολογικό απόρρητο, ενώ όταν... επιβάλλεται είναι δυνατή η άρση απορρήτου της επικοινωνίας και του τραπεζικού ή χρηματιστηριακού απορρήτου, σύμφωνα με συγκεκριμένες δικονομικές διαδικασίες.
Το δεύτερο «χτύπημα» για τον κ. Σταυρόπουλο ήρθε με την οριστική… διαγραφή του από την αστυνομική επετηρίδα. Σύμφωνα με τους πολιτικούς αντιπάλους του υπουργού, οι κυβερνητικές μεθοδεύσεις και υποδείξεις για την απομάκρυνση των «μη αρεστών» στις κρίσεις αξιωματικών της αστυνομίας έγιναν αποδεκτές και υλοποιήθηκαν από τη νέα ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ., η οποία εκτέλεσε τα... συμβόλαια.
Αστυνομικοί κύκλοι που έχουν γνώση των εξελισσόμενων παρασκηνιακών διεργασιών, ανέφεραν χαρακτηριστικά: «Η αποστρατεία του κ. Σταυρόπουλου ήταν το χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου. Δεν υπάρχουν “στρατόπεδα”, “καλοί ή κακοί”. Είναι ένας φαύλος κύκλος από πρόσωπα απρόθυμα ή πρόθυμα να δεχθούν να παίξουν το... παιχνίδι. Σε αυτές τις κρίσεις παίχθηκε η 2η παρτίδα».
Ενας αξιωματικός με περγαμηνές και πολλές επιτυχίες στο βιογραφικό του τέθηκε εκτός Σώματος σε μία περίοδο που η ΕΛ.ΑΣ. στερείται στελεχών με εμπειρία και ηγετικές ικανότητες. Υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη σχολίαζε χαρακτηριστικά χθες ότι «ο Σταυρόπουλος είχε καταφέρει τόσο μεγάλο πλήγμα στις εγκληματικές οργανώσεις που το 2012 είχε υπογραφεί σε βάρος του συμβόλαιο θανάτου ύψους 250.000 ευρώ από την ισχυρότερη μαφιόζικη ομάδα της Αττικής. Η… επιβράβευση του ανθρώπου αυτού ήταν η πρόωρη αποστράτευσή του».
Πληροφορίες αναφέρουν ότι κατά τη διάρκεια της θητείας του στους «αδιάφθορους» έστειλε στον εισαγγελέα περισσότερες από 300 υποθέσεις. Μετά τη μετακίνησή του από τις Εσωτερικές Υποθέσεις αρκετοί ήταν αυτοί που συνέδεσαν την «καρατόμησή» του με τις καταγγελίες που έκανε εκείνη την περίοδο ο κ. Γιάννης Πανούσης για σχέδιο φυσικής και πολιτικής του εξόντωσης.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ