De facto συναίνεση για το προσφυγικό - Τι μαγειρεύεται με Σκόπια και Κυπριακό;

Η σημερινή συνάντηση του Τσίπρα με τη Γεννηματά έφερε ένα ακόμα βήμα πιο κοντά τον ΣΥΡΙΖΑ με το ΠΑΣΟΚ. Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης μίλησε για «εθνικό πρόβλημα» που δε χωρά «μικροκομματικές σκοπιμότητες» και ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για τις πρωτοβουλίες της στο επίπεδο των Ευρωπαίων σοσιαλιστών. Από την πλευρά του ο Τσίπρας έκανε και αυτός λόγο για πρόβλημα που υπερβαίνει τις μικροκομματικές αντιθέσεις και επεσήμανε με νόημα ότι οι προοδευτικές δυνάμεις θα πρέπει να ψάξουν κοινούς τόπους και κοινή γραμμή τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη.

Έτσι λοιπόν έχουμε μια εξ’ αντικειμένου ταύτιση στο θέμα του προσφυγικού από ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ή αλλιώς από Τσίπρα, Μητσοτάκη που έθεσε εκτός αντιπολιτευτικής ατζέντας το προσφυγικό και Φώφης. Στο κάδρο συμπεριλαμβάνεται και ο Σταύρος Θεοδωράκης.

Όχημα γι’ αυτή την συναίνεση είναι η αποφυγή της εξόδου από τη Σένγκεν και η αποτροπή ύστερα από τις συμφωνίες που έχει κάνει η κυβέρνηση να εγκλωβιστούν στην Ελλάδα εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες.

Οι πολιτικές αυτές εξελίξεις που πιθανά να κυοφορούν και άλλες που θα ξεδιπλωθούν το επόμενο διάστημα είναι βέβαιο ότι υπακούουν σε μια διάχυτη ανησυχία που υπάρχει στο πολιτικό σύστημα για σοβαρές επιπτώσεις σε σειρά ανοιχτών εθνικών θεμάτων με μοχλό την πίεση που ασκείται στη χώρα μας με αφορμή το προσφυγικό.

Για παράδειγμα δεν πρέπει να προσπερνάει κανείς με ελαφρότητα χωρίς να λαμβάνει υπόψη του μια επισήμανση του Βενιζέλου ότι με την παρουσία της Frontex στα ελληνοσκοπιανά σύνορα ο κίνδυνος είναι να μετατραπεί σε ευρωπαϊκό σύνορο της Ευρώπης η ΠΓΔΜ.

Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο πως θα επηρεαστεί το ανοιχτό ζήτημα της ονομασίας της γειτονικής χώρας; Την ίδια ώρα υπάρχουν δημοσιεύματα που θέλουν την ΠΓΔΜ να διαπραγματεύεται την ενταξιακή της πορεία στην ΕΕ ζητώντας ανταλλάγματα στο θέμα της ονομασίας της. Μια Ελλάδα που θα βρίσκεται στη γωνία από τους εταίρους για το προσφυγικό τι διαπραγματευτική ισχύ θα έχει να μπλοκάρει τους σχεδιασμούς των Σκοπίων;

Το ίδιο πρόβλημα φαίνεται να υπάρχει και με την Τουρκία που κάνει τα στραβά μάτια, επί της ουσίας ενθαρρύνει, τις προσφυγικές ροές και μεταφέρει το πρόβλημα στο ευρωπαϊκό έδαφος.

Σκόπια και Τουρκία παζαρεύουν το προσφυγικό με δύο ζητήματα που αφορούν άμεσα την Ελλάδα, το Μακεδονικό και το Κυπριακό αντίστοιχα. Και το κάνουν πατώντας πάνω στην αδυναμία της Ελλάδας που είναι τα θαλάσσια σύνορά της. Έτσι η Τουρκία σπρώχνει προς την Ευρώπη μέσω του Αιγαίου τους πρόσφυγες για να διαμηνύσει προς τους δυνατούς της Ευρώπης και πρώτα από όλους τους Γερμανούς ότι είναι πιο χρήσιμη γι’ αυτούς από την Ελλάδα, ενώ τα Σκόπια επίσης πατώντας πάνω στο γεγονός ότι έχουν αποκλειστικά χερσαία σύνορα με την Ελλάδα και μπορούν να τα ελέγξουν καλύτερα τα σύνορά τους, θέλουν να στείλουν το μήνυμα στις χώρες της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης που δεν θέλουν να σηκώσουν το βάρος των προσφυγικών ροών ότι επίσης η χώρα τους είναι πιο χρήσιμη από την Ελλάδα.

Μέσα σ’ αυτό το σκηνικό τι να περιμένουμε ως προς την ονομασία της ΠΓΔΜ και την επίλυση του Κυπριακού; Και τι πολιτικές εξελίξεις θα προκληθούν στο εσωτερικό αν υπάρξουν λύσεις σε βάρος των ελληνικών συμφερόντων;

antinews.gr
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail