Σε προχωρημένο στάδιο βρίσκεται η κατάρτιση plan B από τη Γερμανία για τη δημιουργία μιας Ευρώπης πολλών ταχυτήτων.
«Το Βερολίνο είναι αποφασισμένο να διαφυλάξει με κάθε τρόπο την ανταγωνιστικότητα και σημασία της Ευρώπης στο παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον και εν ανάγκη να ηγηθεί ενός μικρότερου κύκλου κρατών πυο μοιράζονται τις ιδέες του» εξηγεί κοινοτικός αξιωματούχος στην Real News. Μάλιστα, η διαπίστωση ότι η αποσύνθεση της ΕΕ επιταχύνεται και είναι πιθανότατα μη αναστρέψιμη τείνει να παγιωθεί στην καγκελαρία, που προετοιμάζεται για την επόμενη μέρα. «Η Ευρώπη των δυο ή πολλών ταχυτήτων είναι πλέον αναπόφευκτη» λέει στην εφημερίδα Γερμανός αξιωματούχος.
Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, στενοί συνεργάτες της κ. Μέρκελ, με επικεφαλής τον κ. Σόιμπλε, την ωθούν προς ένα ρεαλιστικό σχέδιο Β, προκειμένου να διαφυλαχθούν η ισορροπία και η ευημερία της Γερμανίας, αλλά και όσων χωρών μπορούν να ακολουθήσουν. Στη βάση αυτού του σχεδίου βρίσκεται η παραδοχή ότι οι προκλήσεις είναι τεράστιες και ότι το να προχωρούν μαζί και οι «28» είναι απλώς αδύνατο.
«Πάρκινγκ» προσφύγων η Ελλάδα
Στο μεταξύ, αν το σχέδιο να δώσει η Ευρώπη το προσφυγικό υπεργολαβία στις τουρκικές αρχές αποτύχει η Ελλάδα θα γίνει η «Νήσος Έλις» της Ευρώπης. Αυτή είναι σύμφωνα με την ίδια εφημερίδα, η κυρίαρχη άποψη μεταξύ των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων και της Κομισιόν. Μάλιστα, η επιλογή που έχει αυτή τη στιγμή η χώρα μας είναι είτε να το κάνει οργανωμένα και με γενναία χρηματοδότηση, είτε να μετατραπεί σε ένα απέραντο χάος.
Σε κάθε περίπτωση όλα θα κριθούν στη Σύνοδο Κορυφής με την Τουρκία στις 7 Μαρτίου. Εκεί, οι «28» θα επαναβεβαιώσουν τη βούληση του να χρηματοδοτήσουν την Άγκυρα για να πάρει εργολαβία το προσφυγικό από τη Συρία και να ελέγξει τις ροές στο Αιγαίο. Από την πλευρά της, η Τουρκία θα ζητήσει ανταλλάγματα στη βόρεια Συρία και στο κουρδικό ζήτημα, όπως και για όποιο άλλο θέμα έχει στη διεθνή της ατζέντα. Ωστόσο, κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι η γειτονική χώρα θα συμμορφωθεί με τις αποφάσεις και δεν θα ακολουθήσει τη σημερινά τακτική. Στην τελευταία περίπτωση, μάλιστα, θα τεθεί σε εφαρμογή το τρομακτικό για την Ελλάδα σχέδιο, που προβλέπει τη μετατροπή της χώρας σε απέραντο «πάρκινγκ» προσφύγων.
Στον αντίποδα, η Ελλάδα έχει έτσι κι αλλιώς καταθέσει στην ολλανδική προεδρία και την Κομισιόν ένα σχέδιο για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης πυο θα προκύψει από τη συμφόρηση. Η απόφαση της ΕΕ είναι η χώρα θα αποσυμφορηθεί από τους πρόσφυγες, αργά και σταθερά, όχι όμως και από τους μετανάστες, τους οποίους οφείλει να γυρνάει πίσω στη Συρία. Η Ελλάδα θα χρηματοδοτηθεί προκειμένου να δημιουργήσει τις δομές φιλοξενίας και θα κληθεί να διαχειριστεί στρατόπεδα φιλοξενίας, από τα οποία θα γίνεται η επιλεκτική μετεγκατάσταση προς τις χώρες της Ε.Ε.
Τελικά οι χώρες θα αναγκαστούν να δεχτούν πάνω από 160.000 και πιθανότατα γύρω στους 500.000 πρόσφυγες.
crashonline.gr