Προ τετελεσμένων αποφάσεων και πάλι η Ελλάδα εν όψει της Συνόδου στις 17/3 - Οι πρόσφυγες εγκλωβίζονται στη χώρα

Μετά από δύο συνόδους η Ελλάδα μένει με χιλιάδες πρόσφυγες εγκλωβισμένους στα σύνορά της και ακόμη περισσότερες χιλιάδες να περιμένουν να εισέλθουν

Σαν απλός θεατής παρακολουθεί το σκληρό ευρω-τουρκικό παζάρι με τους πρόσφυγες η ελληνική κυβέρνηση, ανήμπορη να επηρεάσει έστω και λίγο τις εξελίξεις ενόψει της τρίτης κατά σειρά Συνόδου Κορυφής για το προσφυγικό, που θα πραγματοποιηθεί στις 17 και 18 Μαρτίου 2016.

Την ώρα που οι διεργασίες στο "τρίγωνο" Βρυξελλών - Άγκυρας - Λευκωσίας εντείνονται ενόψει της νέας Συνόδου, της τρίτης κατά σειρά, η ελληνική κυβέρνηση είναι ηχηρά απούσα και αδρανείς στη σκιά της... μη τήρησης των συμφωνημένων.

Μάλιστα, η ελληνική κυβέρνηση, διά στόματος του πρωθυπουργού μάλιστα, αντί να υψώσει ανάστημα στις τουρκικές απαιτήσεις και τις παλινωδίες των Βρυξελλών, "παρακαλάει" τις μη κυβερνητικές οργανώσεις να μην... παραπληροφορούν τους πρόσφυγες.

Δηλαδή η διαχείριση της εκρηκτικής κατάστασης στα σύνορα και αλλού εντός της ελληνικής επικράτειας επαφίεται στα χέρια των... ΜΚΟ.

Έτσι, ενώ ο Tusk βρίσκεται στη Λευκωσία για να διαπραγματευτεί με την κυπριακή ηγεσία τις απαιτήσεις της τουρκικής κυβέρνησης και η Κομισιόν μελετά τα κεφάλαια των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία, η ελληνική κυβέρνηση βουλιάζει στις "λάσπες της Ειδομένης".

Για τον κίνδυνο να δημιουργηθούν τετελεσμένα σε βάρος της Ελλάδας κατά την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ με την Τουρκία, μίλησε, μάλιστα, σήμερα και ο πρώην πρωθυπουργός Κ. Σημίτης.

Όπως ανέφερε, στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, που αρχίζει την Πέμπτη, πρόκειται να αποφασιστεί η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Ελλάδα θα πρέπει να προσέξει ιδιαίτερα μήπως με την εσπευσμένη αυτή έναρξη δημιουργηθούν τετελεσμένα σε βάρος της.

Μάλιστα, κάλεσε την κυβέρνηση να υπενθυμίσει την απόφαση που ελήφθη το Δεκέμβριο του 1999 στο Ελσίνκι ότι κάθε υποψήφιο κράτος θα πρέπει να φέρνει ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου τις συνοριακές του διαφορές με ένα κράτος μέλος.

Εάν δεν υπάρξει σχετική δήλωση της Ένωσης ότι η απόφαση εξακολουθεί να ισχύει θα συμβεί το εξής: Η Τουρκία θα ισχυριστεί, οποτεδήποτε δημιουργήσει πρόβλημα με την Ελλάδα, ότι ο κανόνας που καθιερώθηκε στο Ελσίνκι έχει παύσει να ισχύει λόγω αχρησίας.

Αντίθετα προς την ελληνική κυβέρνηση, η Κύπρος έχει διαμηνύσει σε κάθε τόνο ότι δεν θα δεχτεί το άνοιγμα των κεφαλαίων για την ένταξη της Τουρκίας, εάν δεν τηρηθούν οι υποχρεώσεις της.

Μάλιστα, ο κ. Αναστασιάδης, δήλωσε σήμερα ότι αν και η Κύπρος διατήρησε εποικοδομητική στάση και δέχτηκε το άνοιγμα του κεφαλαίου 17 αλλά και έδωσε τη συγκατάθεσή της στο action plan, η Τουρκία δεν κάλυψε καμία από τις υποχρεώσεις της και γι’ αυτό η ΕΕ αποφάσισε να παγώσει οκτώ κεφάλαια ήδη από το 2006, ενώ και το 2015 η τουρκική πλευρά επανέλαβε ότι δεν αναγνωρίζει την κυπριακή δημοκρατία.

"Καρφώνοντας" την τουρκική πλευρά, ο κ. Αναστασιάδης υποχρέωσε τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Donald Tusk, να μεταβεί στην Άγκυρα εκτάκτως, ζητώντας από την Τουρκία να επαναπροσδιορίσει τις προτάσεις της για να γίνουν αποδεκτές από τους 28 της ΕΕ

Οι προετοιμασίες για τη Σύνοδο Κορυφής είναι πυρετώδεις, ωστόσο οι προσδοκίες για την επίτευξη μιας ουσιαστικής συμφωνίας που θα ανακόψει τις προσφυγικές ροές είναι μικρές και το παζάρι με την Τουρκία ιδιαίτερα περίπλοκο.

Το μόνο σίγουρο μετά από δύο συνόδους και ενόψει της τρίτης είναι ότι η Ελλάδα μένει με χιλιάδες πρόσφυγες εγκλωβισμένους στα σύνορά της και ακόμη περισσότερες χιλιάδες να περιμένουν να εισέλθουν. 
 
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail