Έλενα Λάσκαρη
Πότε όσοι έχουν μικρό εισόδημα δεν θα πιαστούν στην τσιμπίδα της Εφορίας. Προϋπόθεση για την αξιοποίηση της ρύθμισης να μην έχει γίνει έναρξη εργασιών. Ολη η τροπολογία. Δυνατότητα κοινής φορολογικής δήλωσης και για όσους σύναψαν σύμφωνο συμβίωσης.
«Ασπίδα» έναντι των φόρων για περιστασιακά απασχολούμενους με χαμηλά εισοδήματα οι οποίοι κινδύνευαν να πιαστούν στην τσιμπίδα των τεκμηρίων, προβάλλει το υπουργείο Οικονομικών με τροπολογία την οποία συνυπογράφουν οι Ευκλείδης Τσακαλώτος και Τρύφωνας Αλεξιάδης.
Με την τροπολογία προβλέπεται ότι εισοδήματα τα οποία αποκτούν περιστασιακά απασχολούμενοι ή ευκαιριακά απασχολούμενοι (άνεργοι, νοικοκυρές, φοιτητές, συμμετέχοντες σε προγράμματα εργασιακής εμπειρίας κ.λπ.) εφόσον δεν είναι επιτηδευματίες, δηλαδή δεν έχουν κάνει έναρξη εργασιών, θα φορολογούνται ως εισόδημα από μισθωτή εργασία, με την έκπτωση φόρου των 2.100 ευρώ.
Πρακτικά, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης, όπως είχε προ μηνών προαναγγείλει παρατείνει το περυσινό καθεστώς για να μην κληθούν να πληρώσουν φόρο –βουνό, περιστασιακά απασχολούμενοι με ελάχιστα εισοδήματα μόνο και μόνο επειδή πιάνονται στην τσιμπίδα των τεκμηρίων.
Με τη διάταξη η οποία κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή ορίζεται ότι «παρατείνεται και για το φορολογικό έτος 2015 (ίσχυε για το 2014) η διάταξη της παρ. 35 του άρθρου 72 του Κ.Φ.Ε. που προβλέπει ότι, όταν το πραγματικό εισόδημα, εξαιρουμένου του εισοδήματος από κεφάλαιο και από υπεραξία μεταβίβασης κεφαλαίου, δεν υπερβαίνει το ποσό των έξι χιλιάδων ευρώ και το τεκμαρτό εισόδημα δεν υπερβαίνει το ποσό των 9.500 ευρώ (και εφόσον οι εν λόγω φορολογούμενοι δεν ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα για την οποία απαιτείται η υποβολή δήλωσης έναρξης εργασιών ή ατομική αγροτική δραστηριότητα), το εισόδημα αυτό και η προστιθέμενη διαφορά τεκμηρίων φορολογούνται με (φορολογικός συντελεστής 22%, αντί 26%, και μείωση φόρου έως 2.100 ευρώ).
Ο ανωτέρω τρόπος φορολόγησης εφαρμόζεται και εάν το πραγματικό εισόδημα υπερβαίνει το ποσό των έξι χιλιάδων ευρώ, αλλά το υπερβάλλον ποσό φορολογείται με την κλίμακα για εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα».
Με άλλες διατάξεις της ίδιας τροπολογίας:
1. Υποβολή δηλώσεων φυσικών προσώπων με συμμετοχή σε επιχειρήσεις. Προβλέπεται διαφορετική προθεσμία υποβολής της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος για τα φυσικά πρόσωπα που συμμετέχουν σε νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες που τηρούν απλογραφικά βιβλία. Ορίζεται συγκεκριμένα ότι εξαιρετικά, τα φυσικά πρόσωπα τα οποία μετέχουν σε νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες που τηρούν απλογραφικά βιβλία, τα οποία αποκτούν εισόδημα από τη διανομή κερδών στις 31 Δεκεμβρίου εκάστου φορολογικού έτους, μπορούν να υποβάλλουν φορολογική δήλωση μετά την ημερομηνία που υποβάλλουν δήλωση τα νομικά πρόσωπα στα οποία συμμετέχουν, οπότε και καθίσταται η διανομή οριστική. Τα συγκεκριμένα φυσικά πρόσωπα, μπορούν να υποβάλλουν δήλωση φορολογίας εισοδήματος μέχρι το πρώτο δεκαπενθήμερο του επόμενου μήνα από τη λήξη της προθεσμίας υποβολής της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων.
2. Σύμφωνο Συμβίωσης. Δίνεται η δυνατότητα υποβολής κοινής φορολογικής δήλωσης και στα πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης και εφαρμόζονται αναλόγως οι διατάξεις που ισχύουν για τους έγγαμους εκτός και εάν έχει οριστεί διαφορετικά στο σύμφωνο συμβίωσης. (στην περίπτωση αυτή) ίδιας φορολογικής αντιμετώπισης με τους έγγαμους (κοινή κάλυψη τεκμηρίων και μεταφορά φορολογικών εκπτώσεων). Οι τυχόν ζημίες του εισοδήματος του ενός συζύγου ή μέρους συμφώνου συμβίωσης δεν συμψηφίζονται με τα εισοδήματα του άλλου συζύγου η του άλλου μέρους του συμφώνου συμβίωσης. Υπόχρεος υποβολής δήλωσης είναι ο σύζυγος ή το μέρος του συμφώνου συμβίωσης το οποίο δηλώνεται ως υπόχρεος και για τα εισοδήματα της συζύγου ή του άλλου μέρους του συμφώνου συμβίωσης αντίστοιχα.