Του Δημήτρη Δελεβέγκου
capital.gr
Μέχρι το τελευταίο τρίμηνο της χρονιάς, θα ξεκινήσει η διαδικασία της είσπραξης του ανταποδοτικού τέλους που εκκρεμεί από τις παλαιές κτηματογραφήσεις του 1995-98, δηλαδή από την πρώτη γενιά κτηματογράφησης που ολοκληρώθηκε το 2010. Το τέλος διαμορφώνεται σε 35 ευρώ ανά δικαίωμα (πλήρη κυριότητα, επικαρπία, ψιλή κυριότητα κ.λπ.) και υπολογίζεται ότι θα καταβληθεί από περίπου 1,5-2 εκατομμύρια ιδιοκτήτες που έχουν ενταχθεί στις μελέτες κτηματογράφησης της πρώτης γενιάς. Πρόκειται για ακίνητα που μπήκαν στο Κτηματολόγιο στα τέλη της δεκαετίας του '90, αντιστοιχούν 6,7 εκατ. δικαιώματα των 3,6 εκατ. ιδιοκτησιών και βρίσκονται στην Αττική, τη Θεσσαλονίκη και σε άλλα μεγάλα αστικά κέντρα, όπως η Πάτρα, η Λάρισα, το Ηράκλειο και τα Ιωάννινα.
Επίσης, σε παράλληλο χρόνο, δηλαδή μέχρι τον Δεκέμβριο του 2016 θα ξεκινήσει και η είσπραξη του αναλογικού τέλους που εκκρεμεί από την κτηματογράφηση του 2008 και αντιστοιχεί στο ένα τοις χιλίοις της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου. Υπολογίζεται ότι ο αριθμός των δικαιωμάτων, που συνδέονται με τα ακίνητα για τα οποία προβλέπεται αναλογικό τέλος, ξεπερνά το 1 εκατομμύριο.
Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε, χθες, η Εθνικό Κτηματολόγιο και Κτηματογράφηση (ΕΚΧΑ), έως τον Δεκέμβριο, οι ιδιοκτήτες, μέσω ηλεκτρονικών μηνυμάτων, θα κληθούν να πληρώσουν αναδρομικά τα τέλη, γεγονός που σημαίνει ότι μία ακόμη επιβάρυνση θα προστεθεί τη στιγμή που η κυβέρνηση ετοιμάζει νέα φοροεπιδρομή. Σύμφωνα με παλαιότερους υπολογισμούς, το συνολικό προβλεπόμενο έσοδο ανέρχεται σε περίπου 385 εκατ. ευρώ (95 εκατ. από απλήρωτα κτηματόσημα και 290 εκατ. από το αναλογικό τέλος).
Πώς προέκυψε το αναδρομικό αυτό τέλος;
Στην "πρώτη γενιά" κτηματογραφήσεων, που χρηματοδοτήθηκε με κοινοτικά κονδύλια, δεν εισπράχθηκαν τέλη Κτηματολογίου, καθώς αυτό δεν προβλεπόταν. Ωστόσο, με το νόμο Σουφλιά, το 2007, μετά την απόφαση της Κομισιόν για "πάγωμα" της χρηματοδότησης του Κτηματολογίου, "κλείδωσε" η αναδρομική καταβολή του τέλους και από όσους κτηματογραφήθηκαν στα πρώτα προγράμματα, κάτι που δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα.
Την ίδια στιγμή, στις κτηματογραφήσεις που πραγματοποιήθηκαν από το 2008 και έπειτα και καταβλήθηκε το κτηματόσημο των 35 ευρώ, αντιστοιχεί αναλογικό τέλος ίσο με το ένα τοις χιλίοις της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου (με αφορολόγητο έως 20.000 ευρώ).
Πάντως, οι ιδιοκτήτες, ενδεχομένως, να μην χρειάζεται να ανησυχήσουν ιδιαίτερα, μιας και η αναδρομική είσπραξη των κτηματοσήμων από την "πρώτη γενιά" κτηματογράφησης "σέρνεται" εδώ και πολλά χρόνια.
Μέσα στο πρώτο 10ήμερο του Απριλίου ο νέος διαγωνισμός
Όσον αφορά το νέο διαγωνισμό, αναμένεται να επαναπροκηρυχθεί μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου, καθώς ο προηγούμενος, γνωστός και ως ΚΤΗΜΑ 13, ακυρώθηκε με πρόσφατη απόφαση της ΕΚΧΑ. Είναι ύψους 440 εκατ. ευρώ, αφορά το 43% των δικαιωμάτων της χώρας, αντιστοιχεί στο 65% της Επικράτειας, περιλαμβάνει 16 εκατ. δικαιώματα, αποτελείται από 30 συμβάσεις και θα αντικαταστήσει τον προηγούμενο διαγωνισμό (ΚΤΗΜΑ 13) που είχε ταυτιστεί με το καρτέλ των μελετητικών γραφείων και των προσυμφωνημένων εκπτώσεων.
Αυτή τη φορά ο διαγωνισμός θα πραγματοποιηθεί ηλεκτρονικά και για αυτό η ΕΚΧΑ εκτιμά ότι θα αποκλειστεί το ενδεχόμενο των προσυνεννοημένων εκπτώσεων.
Όπως ανέφερε, η διοίκηση της ΕΚΧΑ, οι προσφορές θα κατατεθούν σε 40 ημέρες από τη στιγμή της επαναπροκήρυξης του διαγωνισμού ενώ στόχος είναι το έργο να κατακυρωθεί το τελευταίο τρίμηνο του 2016, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρχουν ενστάσεις. Εάν υπάρξουν ενστάσεις, θα προστεθεί στην κατακύρωση των μελετών ένα ακόμη εξάμηνο.
"Τα τεύχη έχουν τεθεί σε δημόσια διαβούλευση δυο εβδομάδες. Στη συνέχεια θα ενσωματωθούν όποια ζητήματα προκύψουν εφόσον χρειαστεί από τη δημόσια διαβούλευση και προγραμματίζουμε την επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού στο πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου" σημείωσε η διευθύνουσα σύμβουλος της ΕΚΧΑ Χριστίνα Κλωνάρη.
Η διοίκηση της εταιρείας εκτιμά ότι μέχρι τέλη 2016-αρχές 2017 θα έχει εγκριθεί η κοινοτική χρηματοδότηση ύψους 84 εκατ. ευρώ. Προβλέπει ακόμη ότι ο στόχος για την υλοποίηση του μνημονιακού στόχου για ολοκλήρωση της κτηματογράφησης μέχρι το 2020 είναι εφικτός, δεδομένου ότι το χρονοδιάγραμμα του έργου μειώθηκε στους 40 μήνες.
"Δίνουμε έμφαση στην υποβολή δήλωσης μέσω του διαδικτύου. Παίρνοντας υπόψη ότι οι δικαιούχοι των ακινήτων στις περιοχές που πρόκειται να κτηματογραφηθούν, είναι περίπου σε ποσοστό μεγαλύτερο του 50% κάτοικοι μεγάλων αστικών κέντρων και αυτό το υλοποιούμε μέσα από μια νέα ηλεκτρονική εφαρμογή υποβολής ηλεκτρονικής δήλωσης, στην οποία διαφυλάσσουμε τη φιλικότητα προς το χρήστη και σχεδιάζουμε νέους τρόπους με τη βοήθεια των οποίων μπορεί να γίνεται πολύ αποτελεσματικά ο εντοπισμός των ακινήτων" σημείωσε, χθες, ο πρόεδρος της ΕΚΧΑ Β.Νάκος.
capital.gr