Υπό επιτροπεία της Ε.Ε. τα σύνορα - Σε κοινή διοίκηση το Λιμενικό με τη Frontex - Συνθήκη Σένγκεν: Mας πετάνε στη β' κατηγορία - Σε μέγκενη η χώρα ανάμεσα στην πίεση της Ευρώπης και την έλλειψη συνεργασίας με την Άγκυρα
ΔΗΜ. ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣΣχεδιασμός για υην αντιμετώπιση της διέλευσης έως και 3 εκατομμυρίων μεταναστών από τα σύνορά μας και ασκήσεις για τον οικονομικό και κοινωνικό αντίκτυπο αυτής της νέας συνθήκης πραγματοποιεί η Ευρώπη, προωθώντας πλέον ανοιχτά, υπό αυτόν τον φόβο, καθεστώς συνδιοίκησης των συνόρων μας - ιδιαίτερα των θαλάσσιων.
Σύμφωνα με απόρρητο εσωτερικό έγγραφο με ημερομηνία 10 Νοεμβρίου 2015 για την προσφυγική κρίση, το οποίο αποκαλύπτει σήμερα το «ΘΕΜΑ», η Ευρωπαϊκή Ενωση προετοιμάζεται για νέες ισχυρές πιέσεις κυρίως στα ελληνικά σύνορα, με αποτέλεσμα η χώρα μας να οδηγείται σε επιτροπεία ως προς τη φύλαξη της επικράτειας λόγω των παλινωδιών της στα θέματα μετανάστευσης. Η αιματηρή τρομοκρατική επίθεση στο Παρίσι την περασμένη εβδομάδα, οι διαρκείς απειλές για νέα χτυπήματα σε Λονδίνο και Ρώμη, η ανικανότητα των εγχώριων αρχών και τα λάθος μηνύματα που η κυβέρνηση εξέπεμπε επί μήνες, σε συνδυασμό με την επικείμενη ανθρωπιστική «βόμβα» που ετοιμάζεται να μας πλήξει βάσει των όσων προβλέπει το επίμαχο έγγραφο που φέρνουμε στη δημοσιότητα, οδηγούν τους Ευρωπαίους εταίρους στη λήψη άμεσων μέτρων.
Ουσιαστικά οι Βρυξέλλες θεωρούν την Ελλάδα ευρωπαϊκό σύνορο και ετοιμάζονται να δώσουν εντός της επικράτειάς μας την αποφασιστική μάχη αναχαίτισης ή επί της ουσίας απορρόφησης, όπως διαφαίνεται, του κύματος προσφύγων και μουσουλμάνων μεταναστών, προετοιμάζοντας όμως το σκηνικό για τις μεταβολές που θα υπάρξουν ως προς το εγχώριο ΑΕΠ, τα δημόσια οικονομικά, την αγορά εργασίας και όλα τα κρίσιμα κοινωνικά δεδομένα που καθορίζουν τη λειτουργία της χώρας. Οπως και να ’χει, σε μεγάλο πλέον βαθμό τα σύνορά μας περνούν σε ξένο έλεγχο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για μια χώρα με έντονα εθνικά προβλήματα τα τελευταία χρόνια.
Ειδικότερα, το εσωτερικό (και διαβαθμισμένο ως απόρρητο) έγγραφο της Ε.Ε. που παρουσιάζουμε, στο ερώτημα «Προβλέπει η Κομισιόν ότι 3 εκατομμύρια μετανάστες μπορούν να φτάσουν μέχρι το τέλος του 2016;» απαντά πως «ως μέρος των φθινοπωρινών οικονομικών προβλέψεων του 2015, η Ε.Ε. έχει επιχειρήσει μια πρώτη προκαταρκτική αξιολόγηση των μακροοικονομικών επιπτώσεων της εισροής μεταναστών... Ο αριθμός των 3 εκατομμυρίων (σ.σ.: μεταναστών εννοείται) πρέπει να εξεταστεί στο πλαίσιο αυτό: είναι μια τεχνική υπόθεση, δεν αποτελεί πρόβλεψη και σίγουρα δεν είναι πρόγνωση. Ο σκοπός αυτής της άσκησης είναι να κατανοήσουμε την πιθανή επίδραση της εισροής μεταναστών στο ΑΕΠ, τα δημόσια οικονομικά και την αγορά εργασίας...».
Σύμφωνα όμως με ευρωπαϊκές πηγές στις οποίες απευθυνθήκαμε κι ενώ είναι γνωστό πως από τη χώρα μας έχουν ήδη περάσει πάνω από 500.000 μετανάστες, το νούμερο των 3 εκατομμυρίων είναι «λογικό». Με δεδομένο επίσης πως το 90% των Σύριων και άλλων προσφύγων έρχεται πλέον από τα ανατολικά μας σύνορα και δευτερευόντως από την Ιταλία, είναι δεδομένο πως η Ευρώπη προετοιμάζεται για μια ανθρώπινη «βόμβα» που θα σκάσει στο Αιγαίο.
Ποια μέτρα συζητούνται
Μερικά από τα μέτρα που η κυβέρνηση συζητά -και, σύμφωνα με πηγές μας, σχεδόν έχει αποφασίσει λόγω της μεγάλης πίεσης που προκλήθηκε από τη σφαγή στο Παρίσι- είναι να επιτρέψει εντός των συνόρων κοινή διοίκηση των λιμενικών αρχών και της Ακτοφυλακής με αυξημένη συμμετοχή της Frontex, κοινές περιπολίες Ελλήνων και ξένων στο Αιγαίο, αλλά και μια σειρά αυστηρών παρεμβάσεων εντός των εθνικών συνόρων σε επίπεδο Europol, δηλαδή της Ευρωπαϊκής Αστυνομίας, η οποία θα διενεργεί με τη σύμφωνη γνώμη των ελληνικών αρχών ελέγχους για υπόπτους τρομοκρατίας, με δικαίωμα ακόμα και καταδίωξης ή σύλληψης όσων κρίνονται επικίνδυνοι. Ταυτόχρονα θα ενταθεί το ηλεκτρονικό φακέλωμα ύποπτων πολιτών αλλά και όλων όσοι διέρχονται από τη χώρα μας βάσει του Passenger Name Record Data. Δηλαδή στη διάθεση των Ευρωπαίων ελεγκτών θα είναι ανά πάσα στιγμή ταξιδιωτικές πληροφορίες από και προς τη χώρα μας, ημερομηνίες, δρομολόγια, οι θέσεις ταξιδίου, πληρωμές και άλλα στοιχεία ταξιδιωτών. Παρά τις κάθετες διαψεύσεις περί άρσης της Συνθήκης Σένγκεν για τη χώρα μας και την Ιταλία, οι παραπάνω μέριμνες, που θα πρέπει να θεωρούνται δεδομένες και αποφασισμένες από την πλευρά των ελληνικών αρχών, οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η Ελλάδα έχει βρεθεί στο επίκεντρο άβολων και επικίνδυνων συζητήσεων για το μέλλον της ελεύθερης μετακίνησης των πολιτών της ανά την Ευρώπη.
Παράλληλα, το γεγονός ότι ξένοι λιμενικοί και στρατιωτικοί - αστυνομικοί θα «αλωνίζουν» πλέον στα μέρη μας γεννά ένα πρόσθετο θέμα σε μια χώρα με αμφιλεγόμενες σχέσεις με τη γειτονική Τουρκία. Εγκυρη διπλωματική πηγή από τις Βρυξέλλες, με ευρεία γνώση όσων συζητούνται πίσω από τις κουρτίνες, αναφέρει στο «ΘΕΜΑ» ότι «δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι η Συνθήκη Σένγκεν δεν έχει μόνο δικαιώματα αλλά και υποχρεώσεις. Ηρθε η ώρα λοιπόν να περάσουμε, λόγω της έκτακτης κατάστασης, στη δεύτερη φάση με αυστηροποίηση των ελέγχων, όπως όμως αυτή προβλέπεται από τις συνθήκες». Οι παραπάνω αλλαγές αναμένεται να προωθηθούν άμεσα ενδεχομένως και ως τις αρχές Δεκέμβρη, καθώς το πρόβλημα των τζιχαντιστών είναι επείγον. Σε Ευρωπαϊκή Ακτοφυλακή εξάλλου είχε κάνει αναφορά ήδη από τις 5 Νοεμβρίου ο ίδιος ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, προφανώς προβλέποντας τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν και γνωρίζοντας τα ζητήματα που υπάρχουν ως προς τη φύλαξη των ελληνικών θαλάσσιων -και όχι μόνο- συνόρων από τις τοπικές αρχές.
Λογικό είναι λοιπόν μετά τις φονικές επιθέσεις στη Γαλλία και τον τρόμο που επικρατεί, οι ελληνικές αστοχίες να μην περνούν απαρατήρητες και να υπάρχει πίεση να τεθούν οι έλεγχοι υπό ευρωπαϊκή διοίκηση και εποπτεία. Δεν είναι τυχαίο πως ενορχηστρωμένα δημοσιεύματα, κυρίως στον βρετανικό και γαλλικό Τύπο, αναφέρθηκαν στα μέσα της περασμένης εβδομάδας σε πιέσεις που η Γαλλία ασκεί για μερική άρση της Συνθήκης Σένγκεν από και προς την Ελλάδα. Η Κομισιόν διαψεύδει ξεκάθαρα αυτές τις πληροφορίες, όμως, όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, εάν η κατάσταση του Μεταναστευτικού οξυνθεί και υπάρξουν και άλλες τρομοκρατικές επιθέσεις άμεσα, η Ελλάδα θα βρεθεί σε δύσκολη θέση.
Πολύ περισσότερο λόγω των πρόσφατων καταγγελιών περί ύπαρξης θυλάκων τρομοκρατίας εντός της κυβέρνησης που εξαπολύθηκαν από τον τέως υπουργό Προστασίας του Πολίτη Γιάννη Πανούση και οι οποίες προκάλεσαν εντύπωση στις Βρυξέλλες. Οι σκέψεις χωρών όπως η Γαλλία, η Ολλανδία, το Λουξεμβούργο και η Γερμανία είναι ότι ενδεχομένως θα μπορούσε να δημιουργηθεί μια Συνθήκη Σένγκεν β’ διαλογής, όπου θα συμμετέχουν η Ελλάδα και ενδεχομένως η Ιταλία. Κάτι τέτοιο όμως επίσημα δεν έχει γίνει αποδεκτό, ούτε και συζητιέται, βάσει πηγών μας στα κέντρα λήψης τέτοιων αποφάσεων.
ΤΟ ΑΠΟΡΡΗΤΟ ΕΓΓΡΑΦΟ ΤΗΣ Ε.Ε.
Το εσωτερικό απόρρητο έγγραφο της Ε.Ε. με ημερομηνία 10-11-2015 μιλά για ενδεχόμενο
3 εκατομμυρίων μεταναστών και πραγματοποιεί υπόθεση εργασίας για τον οικονομικό και κοινωνικό αντίκτυπο αυτής της συνθήκης
Η Τασία κοστίζει ακόμα και σήμερα
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρονται σε οργή των Ευρωπαίων εταίρων από την απαράδεκτη, όπως τη χαρακτηρίζουν, ανεπάρκεια των ελληνικών αρχών ως προς το θέμα της ταυτοποίησης και ελέγχου των μεταναστών. Διπλωματική πηγή αναφέρει χαρακτηριστικά ότι ενώ η Ελλάδα επί των ημερών υπουργίας της κυρίας Τασίας Χριστοδουλοπούλου δήλωνε πως από τα σύνορα της Ειδομένης υπήρξαν μόλις 750 διελεύσεις μεταναστών από τη Συρία, την ίδια ώρα οι σκοπιανές αρχές έδιναν στις ευρωπαϊκές το εντελώς διαφορετικό νούμερο των 450.000 διελεύσεων! Για τον λόγο αυτό λοιπόν, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ετοιμάζονται να έρθουν στην Ελλάδα 143 ξένοι ειδικοί που θα στελεχώσουν τα ελληνικά hotspots μέχρι το τέλος του Ιανουαρίου, ενώ 353 συνοριοφύλακες από την Ευρώπη ενεργούν ήδη, εκ των οποίων οι 50 είναι Γερμανοί.
Παράλληλα, η Ε.Ε. έχει αποφασίσει, εκτός των όποιων ενεργειών κάνει στην Τουρκία με την παροχή 3 δισ. ευρώ, να στείλει λιμενικές δυνάμεις ενίσχυσης και καθοδήγησης των ελληνικών, με τις πληροφορίες να μιλάνε ακόμα και για συνδιοίκηση σε ό,τι αφορά τα θαλάσσια σύνορα της Ελλάδας. Παράλληλα η Frontex ήδη από τον Οκτώβριο ετοιμάζεται για προώθηση και άλλων συνοριοφυλάκων (775 στον αριθμό) οι οποίοι, κατά κύριο λόγο, θα περιπολούν στα αποκαλούμενα «ευρωπαϊκά σύνορα», δηλαδή στην Ελλάδα. Θα πρέπει να τονίσουμε, επίσης, ότι, σύμφωνα με το απόρρητο έγγραφο που διακινήθηκε στην Ε.Ε., υπάρχουν ακόμα και σενάρια τροποποίησης του περίφημου relocation, δηλαδή της μεταφοράς μεταναστών από τη χώρα μας. Σύμφωνα με δεσμεύσεις που έχουν δοθεί, 54.000 μετανάστες θα πρέπει να κατευθυνθούν από τους ελληνικούς (και δευτερευόντως ιταλικούς) χώρους φύλαξης σε άλλες χώρες-μέλη της Ε.Ε. μέχρι τις 26 Σεπτεμβρίου του 2016. Η Κομισιόν θα έχει, λοιπόν, το δικαίωμα να καταθέσει πρόταση τροποποίησης αυτής της απόφασης.
Η πίεση ως προς την Ελλάδα είναι πλέον μεγάλη, καθώς ευρωπαϊκές αναλύσεις (σ.σ.: συγκεκριμένα πρόσφατα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου) αναφέρονται σε 5.000 Ευρωπαίους που έχουν συμμετοχή σε οργανώσεις όπως οι ISIS, Daesh και Jabhat al-Nusra. Μάλιστα κύκλοι της Ευρώπης αναφέρονται σε διέλευση από τη χώρα μας πολύ μεγαλύτερης ομάδας τρομοκρατών από τη Συρία και το Ισλαμικό Κράτος. Παράλληλα η Ε.Ε. εξετάζει τρόπους συνεργασίας της ΕΥΠ με τις ευρωπαϊκές διωκτικές αρχές, την εκπαίδευση Ελλήνων πρακτόρων στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας, ενώ μελετούνται και αναμένεται να απαιτηθούν από την πλευρά της κυβέρνησης κοινές υπηρεσίες πληροφοριών για τα δίκτυα ισλαμιστών στην πατρίδα μας.
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ