ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΣ
Μου τη σπάει όταν ο κάθε τενεκές προκειμένου να δώσει βάρος στο ηλίθιο άρθρο του κλείνει τον τίτλο του με τον επιθετικό προσδιορισμό του Κλίντον. Άρθρα για: Είναι ο καπιταλισμός ηλίθιε, είναι ο κομμουνισμός, η λιτότητα, οι μεταρρυθμίσεις, η παιδεία, οι θεσμοί, οι άνθρωποι, το αδιέξοδο, η εφαρμογή, και ένα σωρό ακόμη… ηλίθιε, ανόητε. Το να προσβάλλεις τους αναγνώστες σου δεν προσδίδει στο κείμενό σου βαρύτερη αξία. Όσο και να το παλεύεις, αν το κείμενο σου είναι μαλακία, έτσι θα μείνει. (Έτσι κι αλλιώς το ίδιο μπορεί ίσως να ισχύει και για το δικό μου.) Αλλά πάντα θα υπάρχουν και οι εκάστοτε κύκλοι του Μαξίμου που θα απαντούν στον κάθε Σόιμπλε ότι «Δεν ερμηνεύουμε το “ηλίθιε” επιθετικά».
Η χώρα τα τελευταία 6 χρόνια της κρίσης έχει παράγει πλούτο ΑΕΠ 1,2 τρις ευρώ. Kάθε πολίτης χονδρικά έχει παράγει περίπου 110 χιλιάδες ευρώ. Έτσι ακριβώς δείχνουν οι μετρήσεις του ΑΕΠ. Η Ελλάδα της ανθρωπιστικής κρίσης έχει φτιάξει 1,2 τρις ευρώ σε 6 χρόνια. Και δεν μας φτάνουν να τα μοιράσουμε δίκαια; Αρκεί να σκεφτείς ότι η Σλοβακία το αντίστοιχο διάστημα έχει παράγει 450 δις ευρώ. Η Σλοβακία δανείζει εμάς! Είναι δυνατόν η Σλοβακία να δανείζει εμάς; Μα δεν έχουν αυτοί ανθρωπιστική κρίση; Δηλαδή, αν είχαν και αυτοί 1,2 τρις ευρώ πόσα ακόμη θα τους ζητούσαμε να μας δώσουν; Το ΑΕΠ φέτος προβλέπεται σχεδόν όσο και το 2004. Είναι αυτό που αναρωτιούνται αρκετοί, μα είχαμε τέτοια κρίση το 2004; Το αντιμνημόνιο ήταν και είναι η ευκαιρία οι βολεμένοι να πάρουν αναλογικά ακόμη περισσότερα, και οι απέξω να πληθύνουν και να μοιράζονται χαρτζιλίκια από τους πρώτους. Οι απέξω πληρώνουν τους μισθούς των βολεμένων και ζουν με το χαρτζιλίκι που τους επιτρέπουν-επιστρέφουν οι εντός του συστήματος.
Τον Δεκέμβριο του 2009 η Ελλάδα είχε χονδρικά 3 κυρίαρχες επιλογές. Να καταθέσει δικό της σχέδιο οικονομικής προσαρμογής και να φτιάξει από την αρχή τους κρατικούς προϋπολογισμούς από το μηδέν εξετάζοντας κάθε δαπάνη, αλλά με τη συνήθη χρηματοδότηση από την ΕΕ και τις αγορές. Να ακολουθήσει το σχέδιο της ΕΕ με το μνημόνιο και μοιραία χωρίς χρηματοδότηση από τις αγορές. Να μην κάνει τίποτα από αυτά, να συνεχίσει χωρίς κανένα σχέδιο με το αντιμνημόνιο και τα greek statistics όπως και τα προηγούμενα 7 χρόνια. Η νεοεκλεγείσα τότε κυβέρνηση πρότεινε το πρώτο. Η ΕΕ ασυζητητί το δεύτερο. Και η πλειοψηφία των πολιτών (και οι βολεμένοι και τα συνήθη υποζύγια!!) επιδίωξαν το αντιμνημόνιο. Στις 23 Απρίλη ο Έλληνας πρθ πήγε πρώτη φορά στο Καστελόριζο και ανακοίνωσε την ένταξη στο μηχανισμό σταθερότητας. Από τότε κάθε 23 Απρίλη κάθε πρθ «πηγαίνει» ξανά στο Καστελόριζο και ανακοινώνει τη συνέχεια και την ένταξη σε ένα νέο μνημόνιο. Και ο Παπαδήμος, και ο Σαμαράς, και ο Τσίπρας. Το ίδιο θα κάνει και ο επόμενος. Κάθε χρόνο η Ελλάδα είναι στο Καστελόριζο και ανακοινώνει τα ίδια από την αρχή.
Την επομένη άδειασαν οι τράπεζες. Το αντιμνημόνιο έβγαλε και έχει ακόμη έξω από τις τράπεζες κρυμμένα και άχρηστα 110 δις ευρώ. Την περίοδο που στη χώρα «μπήκαν» 230 δις δανεικά από την ΕΕ για τις διεθνείς υποχρεώσεις της, οι Έλληνες πολίτες στέγνωσαν την ελληνική αγορά πακετάροντας 110 δις ευρώ. Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το κράτος από τα 32 δις ευρώ έφτασαν τα 72 δις το 2014 και σκαρφάλωσαν επιπλέον 13 δις στα 85 δις το 2015 Πρώτη Φορά Αριστερά! Το ιδιωτικό χρέος έχει φτάσει τα 200 δις ευρώ. Η πολιτική Σαμαρά, Τσίπρα είναι: Μειώνουμε τα δημόσια ελλείμματα αυξάνοντας το ιδιωτικό χρέος. Μεταφέρουμε το χρέος από το κράτος στους πολίτες.
Στην εφορία οι οφειλέτες είναι περίπου 3,5 εκ. συμπολίτες μας και το 75% χρωστά κάτω από 5.000 ευρώ! Τα κόκκινα δάνεια στις τράπεζες έχουν φτάσει το 45%, τα 82 δις. Είμαστε η χώρα με το μικρότερο επιτόκιο για το χρέος μας, που έτσι και αλλιώς το πληρώνουν οι άλλοι, και δεν μπορούμε ακόμη να σταθούμε στα πόδια μας. Το ελληνικό κράτος έχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από το μνημόνιο, αλλά δεν μπορεί να βάλει σε μια τάξη τα δικά του οικονομικά εδώ και 6 χρόνια! Και ρουφά συνέχεια κι άλλα από την υπόλοιπη Ελλάδα για να συντηρεί τον άλυτο χρυσοκάνθαρο καφκικό μηχανισμό της.
Το ευρώ είχε 1,38 το 2009 και το πετρέλαιο 90 δολάρια το βαρέλι, τώρα έχουν πέσει στο 1,12 και 30 αντίστοιχα, πόσο ακόμη πιο ευνοϊκά να γίνουν; Αν ο Τσακαλώτος αντιμετώπιζε φέτος 1,38 και 90, τι θα έπρεπε ακόμη να φορολογήσει για να κλείσει τον προϋπολογισμό του; Τους πεθαμένους;
Πόσες φορές έχεις ακούσει για τον λάθος πολλαπλασιαστή του ΔΝΤ; Πολλές. Σου έχει πει κανείς για τον πολλαπλασιαστή που έχουν τα 110 δις που λείπουν από τις τράπεζες; Πόσα χρήματα και θέσεις εργασίας μπορούν να δημιουργήσουν αυτά; Μήπως σου έχουν πει πόσες θέσεις εργασίας δημιουργούν στις χώρες που έχουν κατατεθεί; Όσες χάθηκαν από την ελληνική αγορά. Η ανεργία του 25%, οι πετσοκομμένοι μαύροι μισθοί έναντι, η προκαταβολή φόρου στο 100%, οι υπάλληλοι των 15ώρων την εβδομάδα, οι νέοι φόροι στους φόρους, όλα μα όλα είναι συνέπεια του αντιμνημονίου, των χρημάτων που κρύφτηκαν, των αμετάβλητων κρατικών δαπανών, των χιλιάδων νέων συνταξιούχων, της άδικης διανομής του 1,2 τρις ευρώ ΑΕΠ που παράγαμε στα 6 χρόνια της κρίσης. Αν οι «έξυπνοι» που έχουν τα χρήματα εκτός, και αν οι «μάγκες» που θέλουν να πληρώσουν το δάνειό τους στο 30% της αξίας του, τα έφερναν πάλι στα ταμεία, επειδή το χρήμα γεννά χρήμα, η χώρα, οι πολίτες της θα ανάσαιναν και πάλι. Αν ψηφίζαμε και 15 σοβαρούς υπουργούς θα κάναμε παρέα με την Ιρλανδία, την Κύπρο, την Πορτογαλλία, και θα μοιραζόμασταν το πακέτο Ντράγκι, και όχι το πακέτο μνημόνιο-αντιμνημόνιο. Αλλά σε μια πρόταση είναι πολλά τα αν για Ελλάδα, άρα άκυρη η κουβέντα! Το έχω ξαναγράψει, αν κάνουμε τις συντάξεις των ρετιρέ για 2 χρόνια στα 1.000 ευρώ (χωρίς μείωση των μικρότερων) εξοικονομούμε 14 δις σε 2 χρόνια, αν τα δώσεις σε 600 χιλιάδες άνεργους ως επιδότηση θέσης εργασίας ή έναρξης επιχείρησης η οικονομία θα αρχίσει να δουλεύει ξανά. Είναι άδικο να μειωθούν οι συντάξεις για 2 χρόνια; Ναι, για κάποιους λίγους που όντως έχουν πληρώσει τις συντάξεις τους θα είναι άδικο. Αν δεν γίνει, όμως, είναι δεδομένο ότι σε 5 χρόνια δεν θα υπάρχουν συντάξεις. Και είναι περισσότερο άδικο να πληρώνει η άνεργη κόρη 23% ΦΠΑ στην τυρόπιτα, για να πληρώνει την 50χρονη συνταξιούχο μητέρα που υποτίθεται πλήρωσε κάποιες πληθωριστικές δραχμές εισφορές για να πληρώνεται σε ευρώ.
Το μνημόνιο ήταν και είναι σχέδιο. Mε λάθη και ελλείψεις και αδικίες. Σχέδιο που αλλάζει, αν το δουλεύεις. Να το αλλάξουμε, να το διαμορφώσουμε. Εμείς από τον Ιούνιο του ’11 επιλέξαμε αντιμνημόνιο. Το αντιμνημόνιο ήταν και είναι χωρίς σχέδιο, χωρίς πρόγραμμα, πουτάνα όλα. Η επιλογή σώζων εαυτώ σωθήτω, και οι άλλοι να πάνε να γμθν. Τα Ζάππεια, η Ξεσσαλονίκη, οι «υδατάνθρακες», η ΑΟΖ, τα εμβάσματα στο εξωτερικό και στον απορροφητήρα, τα λάδια στα τουριστικά πούλμαν, το free wifi, το δήθεν πειραγμένο έλλειμμα, οι προδότες γερμανοτσολιάδες, η μονταζιέρα «λεφτά υπάρχουν», η λάσπη «υπάλληλοι του Μπόμπολα», τα αγωνιστικά πανό του Σύριζα στη Βουλή «φύγετε τώρα», τα δεν χρωστάω - δεν πληρώνω, τα 600 δις αέρας του Σώρρα, ο Κυριάκος που έκοβε τη διαύγεια όπως βόλευε, η πλατεία συντάγματος Σύριζα - ΝΔ - Χρυσή Αυγή αγκαλιά να καεί το μπουρδέλο, οι Κινέζοι, οι Ρώσοι, το Ιράν και η Βενεζουέλα, το Κούγκι, τα όχι στην Κερατέα αλλά πάρε μερικά έργα και διόδια να έχεις επί ΠΦΑ, θα σας στείλουμε τζιχαντιστές, οι αρχιτέκτονες του αντιμνημονίου Σαμαράδες, οι Γιάνηδες με πισίνες γεμάτες ασάφεια μπούρδας, ο εμπρησμός της Μarfin, τα λαμόγια δημοσιογράφοι, οι γραφικοί παπαρολόγοι, η υποτιμημένη δραχμούλα, τα ΑΦΜ στη Βουλγαρία...
Πολλές μικρές τραγικές μειοψηφίες, που πλειοψηφούν μόνο με το σύνθημα του αντιμνημονίου. Πολλοί μικροί εγωισμοί, που μαζί αποτελούν τη μεγάλη δύναμη της ακινησίας και της αδράνειας. Πολλά μικρά συμφέροντα που φτιάχνουν το μεγάλο συμφέρον του αντιμνημονίου τους. Του δούλευε και πλήρωνε εσύ, να λέμε εμείς ασφαλείς τις μαλακίες μας ανόητε, ηλίθιε. Εδώ πάει ο τίτλος που μας δίνουν στα άρθρα τους.
Το αντιμνημόνιο ήταν η συνέχεια της αδράνειας, του ωχ αδελφέ, του άσ’ τα για αργότερα. Στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2010 νίκησε το σχέδιο, οι αλλαγές, η αναδιάρθρωση του δημόσιου, το ξήλωμα του πελατειακού κράτους. Η χώρα ανάσανε. Τον Ιούνιο του ’11 το αντιμνημόνιο κυριάρχησε, και στις 28 Οκτωβρίου παρελαύνοντας κατέπνιξε τη χώρα. Θα περάσουν αρκετά χρόνια ακόμη με μισθούς που θα κατρακυλάνε, με φόρους που θα αυξάνουν, με συντάξεις που θα πληρώνονται σε 48χρονες αρχηγούς κομμάτων και χιλιάδες κομματικούς κηφήνες, με «παραιτημένους» ΥΠΕΘΑ που θα πάνε βόλτα Αμερική με πρθ αεροσκάφος 100 χιλιάδες ευρώ η πτήση και με στρατ. μπάντα, με άχρηστους που θα διορίζονται ως μετακλητοί και ως στρατηγικοί σύμβουλοι. Το αντιμνημόνιο, ακόμη και τώρα, ταΐζει ναζί χρυσαυγίτες να πληρώνονται άχρηστοι τενεκέδες στη Βουλή, Λεβέντηδες να το παίζουν μέντιουμ με κουτσομπολιά και χωρίς σχέδιο, μπλε και πράσινους βαρώνους να θυμούνται την εποχή που ήταν υπουργοί και μοίραζαν λάφυρα, εκατοντάδες τρολ να κατηγορούν άλλους για υπάλληλους του Μπόμπολα και άλλους για Εβραίους γερμανοτσολιάδες τζέφρυδες, και έναν τεράστιο μηχανισμό κομματικών ακρίδων και φανφαρόνων.
Δεν είναι η πιο σπουδαία ατάκα που έχω ακούσει, αλλά είναι to the point αυτός που είπε στη Βουλή: «Ο χρόνος είναι χρήμα. Κάποιος οικονομικός ιστορικός στο μέλλον ίσως μπορέσει να προσδιορίσει με αρκετή ακρίβεια πόσο μας κοστίζει η αθέτηση αυτής της οικονομικής αρχής από τους ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ». Και νωρίτερα από τους σαμαροβενιζέλους. Ειδικά αν τη συγκρίνεις με τη μούφα του πρθ ότι «το Πάσχα θα έρθει μαζί με την ανάσταση της Ελλάδας». Στη Βουλή υπάρχουν καμιά 25αριά βουλευτές που κάνουν τη δουλειά τους και καταθέτουν και προτάσεις και έχουν σχέδιο, αν δεν τους κάνουμε πλειοψηφία, αν δεν γίνουμε εμείς οι ψηφοφόροι πλειοψηφία, κάθε χρόνο στις 23 Απρίλη o εκάστοτε πρθ θα υπογράφει με ένα νόμο και ένα άρθρο ένα νέο αντιμνημόνιο με την τρόικα, τους θεσμούς, το κουαρτέτο και θα είναι μέρα μεσημέρι και τα νταούλια θα βαράνε ακόμη. Και οι ανισότητες και οι αδικίες θα μεγαλώνουν προς όφελος των βολεμένων και των αφισοκολλητών. Γιατί το ξέραμε και το ξέρουμε, είναι το αντιμνημόνιο!