Ηρεμία επικρατεί αυτή την ώρα στον καταυλισμό της Ειδομένης, στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας- ΠΓΔΜ, όπου νωρίτερα είχε προκληθεί ένταση ύστερα από φήμες ότι επρόκειτο να ανοίξουν τα σύνορα.
Νωρίτερα, οι πρόσφυγες χωρίστηκαν σε δύο ομάδες, αφού απέναντι από αυτούς που συγκεντρώθηκαν από το πρωί πάνω στις σιδηροδρομικές γραμμές και δήλωναν αποφασισμένοι να περάσουν τα σύνορα, παρατάχθηκε μια άλλη ομάδα που προσπαθούσε να τους μεταπείσει, εξηγώντας τους ότι τα σύνορα δεν πρόκειται να ανοίξουν και πως όλη αυτή η κίνηση είναι ανώφελη.
Αυτοί που ήθελαν να περάσουν τα σύνορα κρατούσαν στα χέρια κι ανέμιζαν λευκές χαρτοπετσέτες και χαρτομάντηλα σε ένδειξη των ειρηνικών τους -όπως τόνιζαν- προθέσεων.
real.gr Ειδομένη σύνορα από realmedialive
Στα χέρια κρατούσαν χαρτόνια και κομμάτια ύφασμα, με συνθήματα, όπως: «Μην μας χτυπήσετε», «Η ελεύθερη μετακίνηση είναι δικαίωμα όλων», «Καμιά βία, θέλουμε μόνο να περάσουμε» και «Ανοίξτε τα σύνορα», ενώ νωρίτερα τραγουδούσαν και σκοπούς της πατρίδας τους.
Η αστυνομική παρουσία ενισχύθηκε στην Ειδομένη, ενώ από νωρίς παρατάχθηκαν ισχυρές δυνάμεις και πίσω από τον φράχτη, από την πλευρά της ΠΓΔΜ.
Στο μεταξύ, αποστάσεις από τις φήμες που τους ήθελαν να είναι μεταξύ αυτών που φέρονται να παρακίνησαν τους πρόσφυγες να επιχειρήσουν να περάσουν τα σύνορα πήραν οι Ιταλοί ακτιβιστές, που έφτασαν χθες στην Ειδομένη, μέσω Ηγουμενίτσας.
Όπως δήλωσε ο Τομάσο Γκαντίνι από την οργάνωση «Over the Fortress» στόχος των Ιταλών ακτιβιστών είναι η διανομή βοήθειας και σε καμιά περίπτωση η παρακίνηση των προσφύγων σε τέτοιου είδους ενέργειες, τις οποίες χαρακτήρισε επικίνδυνες.Όπως είπε, οι Ιταλοί ακτιβιστές θα διαδηλώσουν αύριο, στις 11, έξω από το ΥΜΑΘ, ζητώντας -μεταξύ άλλων- να μην γίνονται επαναπροωθήσεις στην Τουρκία «καθώς δεν είναι ασφαλής χώρα».
Από νωρίς το πρωί άρχισαν να συγκεντρώνονται πάνω στις γραμμές πρόσφυγες τόσο από τον καταυλισμό όσο και από κέντρα προσωρινής μετεγκατάστασης, όπως αυτά της Νέας Καβάλας και των Γιαννιτσών.
«Ακούσαμε ότι σήμερα θα ανοίξουν τα σύνορα και ήρθαμε να περάσουμε. Μας είπαν ότι θα είναι μαζί μας ο Ερυθρός Σταυρός και 500 δημοσιογράφοι από όλο τον κόσμο» είπε στο ΑΠΕ- ΜΠΕ νεαρός Σύρος που έφτασε στην Ειδομένη νωρίς το πρωί, από τα Γιαννιτσά, μαζί με συμπατριώτες του.
Αρκετοί ήταν, ωστόσο, εκείνοι που δεν πείστηκαν να συμμετάσχουν. «Είδαμε τι συνέβη την προηγούμενη φορά. Δεν θα ρισκάρω την ασφάλεια της οικογένειάς μου» είπε η Ουμ Ρίμα.
Νεαρή Σύρια ανέφερε, από την πλευρά της, πως η αδελφή της που ζει στη Γερμανία ήταν αυτή που διάβασε στο διαδίκτυο ότι της πορείας επρόκειτο να ηγηθεί ομάδα δημοσιογράφων και ρωτούσε εναγωνίως, αν είναι αλήθεια.
Η αστυνομία προσπαθεί, με ανακοινώσεις μέσω των μεγαφώνων, στα αραβικά και τα φαρσί, να αποτρέψει τον κόσμο, προειδοποιώντας ότι τα σύνορα δεν πρόκειται να ανοίξουν και πως υπάρχει κίνδυνος για τη ζωή τους, αν το επιχειρήσουν.
Οι καλές καιρικές συνθήκες του Σαββάτου στέγνωσαν το χώμα στον πρόχειρο καταυλισμό στα ελληνοσκοπιανά σύνορα, ενισχύοντας ψυχολογικά όσους διαμένουν εκεί να παραμείνουν στο χώρο και να μην αποχωρήσουν για κάποιο κέντρο φιλοξενίας.
Μερικές εκατοντάδες έχουν αποχωρήσει
Από την Παρασκευή βρίσκεται σε εξέλιξη μεγάλη επιχείρηση για την οικειοθελή απομάκρυνση από την περιοχή της Ειδομένης προσφύγων προς οργανωμένα κέντρα φιλοξενίας σε Ημαθία και Πιερία.
Μέχρι σήμερα από την περιοχή του πρόχειρου καταυλισμού αποχώρησαν μόλις μερικές εκατοντάδες πρόσφυγες με συνολικά 11 πούλμαν (8 την Παρασκευή και 3 το Σάββατο), στα οποία επιβιβάστηκαν μόνο όσοι απηύδησαν από τις απάνθρωπες συνθήκες που επικρατούσαν εκεί τις προηγούμενες ημέρες, καθώς το χώμα από τις βροχές είχε μετατραπεί σε βούρκο και οι θυελλώδεις άνεμοι σάρωναν στην κυριολεξία τις σκηνές. Στην Ειδομένη εκτιμάται διαμένουν περίπου 13.000 πρόσφυγες.
Ωστόσο, ορισμένες «φωνές» μέσα στον καταυλισμό προσπαθούν να πείσουν όσους πρόσφυγες αποχωρούν από τον χώρο να παραμείνουν εκεί ως μέτρο πίεσης προς τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για το άνοιγμα των συνόρων.
Αυτό έχει προκαλέσει «αναβρασμό» στις τάξεις των προσφύγων, καθώς διακινούνται και πάλι φήμες ότι σήμερα θα ανοίξουν τα σύνορα, που παραμένουν κλειστά εδώ και δύο εβδομάδες.
Μάλιστα, χθες σε site του αντιεξουσιαστικού χώρου αναρτήθηκε κάλεσμα για τη σημερινή συγκέντρωση διαμαρτυρίας των προσφύγων στα ελληνοσκοπιανά σύνορα.
Οι ενέργειες αυτές δυσχεραίνουν το έργο των ελληνικών αρχών που τις προηγούμενες ημέρες με ενημερωτικά φυλλάδια προσπαθούσαν να πείσουν τους πρόσφυγες να αποχωρήσουν από το χώρο.
Τώρα η φημολογία για το άνοιγμα των συνόρων που θα δημιουργήσει μια φυσιολογική ψυχολογική ευφορία στους πρόσφυγες και η βελτίωση του καιρού προσθέτουν ένα ακόμα «πονοκέφαλο» στις αρμόδιες αρχές που είδαν το σχέδιο τους για την εκκένωση του χώρου να μην προχωρά όπως θα ήθελαν.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος που επισκέφθηκε χθες τον καταυλισμό, δήλωσε: «πρέπει να νιώσουν όλοι σιγουριά και εμπιστοσύνη, καταλαβαίνουμε ότι υπάρχουν και φήμες που αναστέλουν τη μετακίνηση. Είμαστε εδώ σήμερα για να διασφαλίσουμε μαζί με την Ύπατη Αρμοστεία και κύρια μέσα από την ΕΛΑΣ ότι τα σύνορα είναι κλειστά, η Ειδομένη δεν είναι προοπτική για κανέναν και μόνο τα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων αποτελούν λύση».
Απέραντο hot spot το λιμάνι του Πειραιά
Παράλληλα, και στον Πειραιά η εικόνα θυμίζει καταυλισμό, με εκατοντάδες σκηνές να έχουν κατακλύσει κάθε χώρο του λιμανιού. Σε σκηνές διαμένουν 5.000 πρόσφυγες. Μόνο στην πέτρινη αποθήκη του ΟΛΠ διαμένουν 1150 άνθρωποι. Χθες, από Χίο και Μυτιλήνη έφθασαν μόλις 20 άτομα.
Χίλιοι εξακόσιοι πρόσφυγες φιλοξενούνται σε Καβάλα και Δράμα
Στο μεταξύ, περίπου χίλιοι εξακόσιοι πρόσφυγες φιλοξενούνται στις δομές που έχουν δημιουργηθεί σε Καβάλα και Δράμα, σύμφωνα με δηλώσεις του περιφερειάρχη ΑΜ-Θ Γιώργου Παυλίδη, στο περιφερειακό συμβούλιο.
Η συμφωνία που είχε γίνει από τον δήμο Καβάλας με το επιμελητήριο για την χρήση από τους πρόσφυγες του εκθεσιακού κέντρου «Απόστολος Μαρδήρης» στη Νέα Καρβάλη, λήγει στο τέλος Μαρτίου χωρίς όμως να είναι ακόμη ορατός ο τρόπος και ο χώρος μετεγκατάστασης τους.