Ο βαθύτερος στόχος είναι να ελαχιστοποιήσουν τα χαρτονομίσματα από την παγκόσμια οικονομία.
Καταστροφική για την επιστροφή καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες θα αποδειχθεί η πολιτική αρνητικών επιτοκίων της ΕΚΤ.
Οι καταθέσεις στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα έχουν κολλήσει στα 120 δισεκ. ενώ τα δάνεια διαμορφώνονται στα 205 δισεκ. καταγράφεται σταθερά ένα χάσμα, ένα έλλειμμα ρευστότητας 85 δισεκ.
Το βασικό πρόβλημα με τις καταθέσεις στην Ελλάδα έχει τις εξής διαστάσεις.
1)Λόγω της υπερφορολόγησης οι καταθέσεις εκ των πραγμάτων έχουν μειωθεί ενώ η χρόνια ύφεση δεν επιτρέπει την δημιουργία αποθεματικού πλούτου.
2)Τα capital controls τα οποία δεν θα αρθούν πριν τον μηδενισμό του ELA που βρίσκεται στα 69-70 δισεκ. προφανώς και λειτουργούν άκρως αποτρεπτικά.
Όσο υπάρχουν capital controls δεν θα αυξηθούν οι καταθέσεις.
Μόνο αν οι νέες καταθέσεις εξαιρούνται των capital controls θα μπορούσαν σε κάποια μικρό βαθμό να αυξηθούν οι καταθέσεις.
Όμως ένα τέτοιο μέτρο είναι αντισυνταγματικό γιατί δεν μπορεί ένας πολίτης να χρησιμοποιεί τα κεφάλαια του ελεύθερα και ένας άλλος να υπόκειται σε κεφαλαιακούς περιορισμούς.
Η αρχή της ισονομίας και ισότητας θα καταρρεύσει.
3)Και ενώ οι ελληνικές τράπεζες αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα στις καταθέσεις ήρθε να προστεθεί και ένας ακόμη πιο επικίνδυνος λόγος ίσως ακόμη πιο επικίνδυνος με τα capital controls.
Η πολιτική της ΕΚΤ να υιοθετήσει επιτόκια αποδοχής καταθέσεων στο -0,40% και τα βασικά επιτόκια παρέμβασης στο 0% είναι στρατηγικά λανθασμένη.
Με 0% επιτόκιο σημαίνει ότι οι τράπεζες δανείζονται με μηδενικό κόστος.
Οι τράπεζες δανείζονται ένα κεφάλαιο και επιστρέφουν μόνο το κεφάλαιο.
Σε αυτή την περίπτωση οι τράπεζες θα υποχρεωθούν σχεδόν να μηδενίσουν τα επιτόκια καταθέσεων ή εν πάσει περιπτώσει να τα μειώσουν περαιτέρω.
Γιατί ένας πολίτης να έχει π.χ. 80.000 ευρώ σε κατάθεση και να μην επιλέξει ένα αμοιβαίο κεφάλαιο εξωτερικού;
Δεν είναι τυχαίο ότι σε έρευνα της ABN Amro bank και σε ερώτηση αν τα επιτόκια καταθέσεων γίνουν αρνητικά πως θα αντιδράσουν οι πολίτες σχεδόν 6 στους 10 καταθέτες δήλωσαν ότι θα πάρουν τα χρήματα τους από τις τράπεζες.
Μια τέτοια εξέλιξη θα ήταν καταστροφική.
Ταυτόχρονα οι τράπεζες πέραν των χαμηλών επιτοκίων στις καταθέσεις – που αποτελεί αντικίνητρο για τους καταθέτες – έχουν να αντιμετωπίσουν και δύο άλλες προκλήσεις ειδικά στην Ελλάδα.
Α)Μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ στα επίπεδα του μηδέν σημαίνει ότι οι τράπεζες θα πρέπει να μειώσουν τα επιτόκια χορηγήσεων.
Αν το κάνουν όμως θα μειώσουν τα περιθώρια κέρδους τους, θα καταρρεύσει το NIM το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο.
Στις ελληνικές τράπεζες ακραίες μειώσεις στα επιτόκια καταθέσεων δεν θα δούμε γιατί απλά οι τράπεζες δεν σχεδιάζουν να χορηγήσουν δάνεια.
Για τα επόμενα 3-4 χρόνια υποχρεωθούν να αντιμετωπίσουν τα προβληματικά δάνεια.
Β)Στην Ελλάδα υπάρχει και ένα άλλο πρόβλημα όμως που αφορά τους καταθέτες – το bail in -.
Αν οι τράπεζες στην Ελλάδα χρειαστούν νέα κεφάλαια και οι ιδιώτες δεν συμμετάσχουν τότε ελλείψει ομολογιούχων θα υποστούν bail in οι καταθέτες, θα δεσμευθούν καταθέσεις έναντι μετοχών.
Αυτό το πάζλ αρνητικών επιτοκίων, bail in, capital controls δεν θα επιτρέψει για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα να αυξηθούν οι καταθέσεις στην Ελλάδα.
Το πρόβλημα με τις καταθέσεις στην Ελλάδα θα παραμείνει για πολύ καιρό και όλοι θα πρέπει να προετοιμαστούμε γι΄ αυτό το μεγάλο χρονικό διάστημα.
Ποιος είναι ο απώτερος στόχος;
Αν δει κανείς το πείραμα της Κεντρικής Τράπεζας της Ιαπωνίας θα διαπιστώσει ότι απέτυχε γιατί η πολιτική των μηδενικών και εσχάτως αρνητικών επιτοκίων δεν πέρασε στους καταθέτες.
Αν δεν υπήρχαν χαρτονομίσματα σε κυκλοφορία, αν δεν υπήρχε νόμισμα σε κυκλοφορία τότε τα αρνητικά επιτόκια θα είχαν επίδραση.
Ο βαθύτερος στόχος των κεντρικών τραπεζών είναι να ελαχιστοποιήσουν τα χαρτονομίσματα από την παγκόσμια οικονομία.
Αυτό που συζητείται ευρύτατα ως σχέδιο κατάργησης του φυσικού χρήματος και αντικατάστασης του από ηλεκτρονικό χρήμα είναι πραγματικό σχέδιο που θα απαιτήσει χρόνο για να υλοποιηθεί αλλά έχει ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση.
bankingnews.gr