Παλμύρα η στρατηγική ανάκτησης, οι μάχες…

Δύο στρατηγικούς στόχους έχει σε αυτή τη φάση της μάχης ο στρατός και η ρωσική υποστήριξη. Να καταλάβουν τα γύρω υψώματα από την Παλμύρα και να κόψουν τον ανεφοδιασμό και τις ενισχύσεις που δέχονται από τη γειτονική πόλη Qaryateyn.

Ο συριακός στρατός έλαβε πρόσφατα εντολές να ξεκινήσει μια επίθεση ενάντια στο «μαργαριτάρι» της έρημου στη Συρία την  αρχαία πόλη της Παλμύρας, που περίπου πριν από ένα χρόνο κατέλαβαν οι τρομοκράτες του «Ισλαμικού Κράτους».Το αραβικό όνομα της πόλης είναι Tadmor και είναι καταλαογοποιημένη στην παγκόσμια προστατευόμενη πολιτιστική κληρονομιά της UNESCO.

Ο συριακός  στρατός κατέστρεψε 4 θέσεις μάχης της ISIS  στην Παλμύρα.

To στράτευμα θεωρεί ότι η νίκη στη Μάχη της Παλμύρας θ΄αποτελέσει ένα σημείο καμπής στον πόλεμο: ο συριακός στρατός θ΄ ανοίξει το δρόμο για την Raqqa θα κόψει τις γραμμές ανεφοδιασμού των τρομοκρατών και θα είναι σε θέση να σπάσει την πολιορκία στην αποκλεισμένη πόλη Ντέιρ αλ-Ζορ.

Οι πολεμικοί ανταποκριτές του RIA Novosti, αφού πέρασαν 5 ημέρες στην πρώτη γραμμή στα περίχωρα της Παλμύρας πιστοποίησαν πως ο συριακός στρατός διεξάγει μια τεράστια προετοιμασία πυροβολικού πριν από την έναρξη μιας επίθεσης  μεγάλης κλίμακας, ενώ άνδρες των συριακών ειδικών δυνάμεων πραγματοποιήσαν επελάσεις για την εξάλειψη των τρομοκρατών στα στρατηγικής σημασίας ύψη γύρω από το Tadmor.

10438585_1288752331141104_1889378541063177518_n
Η πολυπλοκότητα του ανάγλυφου
Όλες οι γύρω βουνοκορφές και τα υψώματα που περιβάλλουν την πόλη της Παλμύρας έχουν καταληφθεί από τρομοκράτες.Οπότε η πόλη περιβάλλεται πλέον από πολλά «σύγχρονα φρούρια».

«Η δυσκολία έγκειται στο γεγονός ότι δεν μπορούμε να κάνουμε κατά μέτωπο επίθεση. Η επίθεσή μας επιχειρεί να κατακτήσει το ύψωμα προσεγγίζοντάς του από 2 πλευρές και είναι απαραίτητο να καταλάβουμε τις κορυφές για να στερηθούν παρατηρήρια. Αλλά πυροβολικό και αεροπορία δεν είναι σε θέση από μόνα τους να δώσουν τη νίκη πρέπει εμείς σιγά σιγά ν΄ανανακαταλάβουμε τις κορυφές», λέει ο ένας σύριος αξιωματικός.

Κατά μήκος του δρόμου προς την Παλμύρα σχεδόν σε κάθε χιλιόμετρο – υπάρχουν θέσεις του Στρατού ή διάφορες πολιτοφυλακές, σε μικρή απόσταση – ενισχυμένα σημεία ελέγχου.Εκτός από τις τοπικές ενισχύσεις που δέχεται ήρθαν να υποστηρίξουν την ISIS και μικρά αποσπάσματα από το Ιράκ.

Πριν 2.000 χρόνια εδώ στην Παλμύρα και για την τύχη της πολέμησαν οι Ρωμαίοι εναντίον των Πάρθων.. Σήμερα νέοι διεκδικητές ανεφάνησαν σαν τίποτα να μην έχει αλλάξει.

« Είμαστε πολιτοφυλακή. Εδώ μπορείτε να συναντήσετε ανθρώπους από όλες τις επαρχίες και όλες τις θρησκείες. Ζούμε σαν μια οικογένεια. Είμαι από την Ταρτούς, έχω τέσσερις τραυματίες. Η χειρότερη μάχη για μένα ήταν στο Ιντλίμπ, όπου έχασα σχεδόν το ένα μου πόδι. Τώρα πρέπει να τους πολεμήσω εδώ », – λέει ένας ηλικωμένος μαχητής της ομάδας με την κωδική ονομασία "Sharkey".
12278946_1289048704444800_8052727210001879789_n
Του συριακού στρατού προίσταται ο  Συνταγματάρχης Suhail Al-Hasan που θεωρείται ο θρυλικός διοικητής του συριακού στρατού που δεν θα αποτύχει  σε ό,τι του ανατίθεται.Σύμφωνα με τους στρατιώτες, οι οποίοι ήταν σε θέση να ανέβουν  στα υψώματα οι τρομοκράτες σκάπτουν υπόγειες σήραγγες όπου καλύπτονται από τις βολές του  πυροβολικού και της αεροπορίας. Την ημέρα επιχειρούν ελικόπτερα και αεροπλάνα. »Ο εχθρός γνωρίζει ότι όταν πάρουμε την Παλμύρα, η επίθεση θα συνεχιστεί, και εμείς θα συνθλίψουμε το προπύργιό τους την Raqqa οπότε η μάχη εδώ μπορεί να θεωρηθεί ως σημείο καμπής, αλλά είναι πολύ δύσκολη », -λέει ένας διοικητής.

Οι τρομοκράτες στην Παλμύρα είναι πάνω από 2.000 και είναι πάνοπλοι διαθέτουν ό,τι και ο στρατός εκτός από αεροπορία.Από Raqqa και Qaryateyn δέχονται τακτικά ενισχύσεις και πυρομαχικά. Μερικά οχήματα τα κατέστρεψαν τα  αεροσκάφη, αλλά κάποια φτάνουν στον προορισμό τους.

Μάχες γίνονται και στα 30 χιλιόμετρα από την Παλμύρα  στα περίχωρα της πόλης Karyateyn. Εκεί ο στρατός μάχεται με τους αντιπάλους του από ύψωμα σε ύψωμα και προελαύνει στον δρόμο που οδηγεί στα βόρεια. Αν η Qaryateyn θα αποκοπεί από το μέτωπο της Παλμύρας, οι τρομοκράτες θα απωλέσουν περίπου τη μισή  της όλης υποστήριξης που δέχονται.

12814109_1288752254474445_2996579108679499063_n
Στην Παλμύρα είναι πολύ σημαντικό για τον στρατό ν΄ανακτήσει  να πάρει τον έλεγχο του βουνού όπου υπάρχει μια αρχαία ακρόπολη,το κάστρο. Από εκεί μπορεί να εξαπολύσει επιθέσεις και να σφυροκοπήσει τις θέσεις των τρομοκρατών σε όλην την πόλη.

Την δεύτερη νύχτα στρατιώτες και εθελοντές  σε μικρές ομάδες κινήθηκαν ταχύτατα υπό την κάλυψη του πυροβολικού. Κατά τη διάρκεια της νύχτας κατάφεραν ν΄ αποκτήσουν πρόσβαση σε διάφορα υψώματα ωστόσο οι κύριοι ορεινοί όγκοι παραμένουν υπό τον έλεγχο των τζιχαντιστών.

Υπάρχει αισιοδοξία στο μέτωπο και η κλιμάκωση στον πόλεμο της Συρίας μόλις έχει αρχίσει.RIA Novosti 14.3.16

dimpenews
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail