Οι πιστωτές της Ελλάδας κατέληξαν σε αδιέξοδο για τις προϋποθέσεις της εκταμίευσης της επόμενης δόσης έκτακτων δανείων στην πιο υπερχρεωμένη χώρα της Ευρώπης, καθώς ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας υπέδειξε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ως υπαίτιο για μια ακόμη καθυστέρηση στην αξιολόγηση του προγράμματος διάσωσης της χώρας.
Οι αξιωματούχοι των υπουργείων Οικονομικών της ευρωζώνης, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, της Ευρωπαϊκής Κομισιόν και του ΔΝΤ δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν τη Δευτέρα πώς θα μπορέσει η Ελλάδα να πετύχει δημοσιονομικό πλεόνασμα, πριν από τις πληρωμές των τόκων, ύψους 3,5% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος μεσοπρόθεσμα, σύμφωνα με τρεις ανθρώπους με γνώση των συζητήσεων. Το ταμείο με έδρα στην Ουάσινγκτον είχε πιο δυσοίωνη εκτίμηση για την ελληνική οικονομία από τους ευρωπαίους εταίρους και αμφιβολίες για τη βιωσιμότητα των προτάσεων του Τσίπρα, ανέφεραν οι πηγές.
Η καθυστέρηση προστίθεται στα αυξανόμενα προβλήματα της Ελλάδας, καθώς η αποτυχία της Ευρώπης να θέσει υπό έλεγχο την εισροή των προσφύγων απειλεί να παγιδεύσει χιλιάδες μετανάστες στη χώρα, πιθανώς προκαλώντας μιαν ανθρωπιστική κρίση. Για να ξεκλειδώσει περισσότερη βοήθεια από το πακέτο διάσωσης των 86 δισεκατομμυρίων ευρώ που συμφωνήθηκε τον Αύγουστο, η Ελλάδα και οι πιστωτές της θα πρέπει να συμφωνήσουν σε δημοσιονομικές, φορολογικές και ασφαλιστικές μεταρρυθμίσεις που θα μπορούν να πετύχουν τον στόχο του δημοσιονομικού πλεονάσματος. Μια ξεχωριστεί συνάντηση μεταξύ αξιωματούχους που εκπροσωπούν τους θεσμούς των πιστωτών την Κυριακή στη Φρανκφούρτη ολοκληρώθηκε χωρίς συναίνεση, σύμφωνα με άλλη πηγή με γνώση των συζητήσεων.
«Η διαφορά μεταξύ των ευρωπαίων και του ΔΝΤ απορρέει σε μεγάλο βαθμό από την εμπιστοσύνη που έχει κάθε πλευρά στη δυνατότητα της Ελλάδας να συγκεντρώσει και να αποταμιεύσει» έγραψε σε σημείωμα προς πελάτες ο αναλυτής της Eurasia Group Μουζτάμπα Ραχμάν. «Στο τέλος, θεωρούμε πως οι έλληνες και οι ευρωπαίοι θα πρέπει να πλησιάσουν περισσότερο τη θέση του ΔΝΤ.»
Η Ελλάδα και οι πιστωτές της χρειάζονται ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και ελάφρυνσης χρέους με νούμερα που βγαίνουν, ανέφερε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Αντρέας Αντριάνο σε δήλωση μέσω e-mail.
Οι διαπραγματεύσεις έχουν φτάσει σε τέλμα σε τρεις αντικρουόμενες κόκκινες γραμμές: την άρνηση του Τσίπρα να δεχτεί επιπλέον περικοπές συντάξεων, την άρνηση της Ευρώπης να προσφέρει βαθύτερη ελάφρυνση χρέους για να διευκολύνει τους δημοσιονομικούς στόχους που απαιτούνται για να γίνουν τα δημόσια οικονομικά της χώρας βιώσιμα, και την απαίτηση από κάποια κράτη της ευρωζώνης για συμβολή του ΔΝΤ στην τελευταία διάσωση της Ελλάδας, σύμφωνα με αξιωματούχους που εμπλέκονται στην αξιολόγηση.
Σε τηλεοπτική συνέντευξη της Δευτέρας, ο Τσίπρας είπε πως το ΔΝΤ θα πρέπει να επιστρέψει στον ρεαλισμό, προσθέτοντας πως οι πιστωτές συνήθιζαν να φτάνουν σε συναίνεση μεταξύ τους κατά την αξιολόγηση των προγραμμάτων. Οι επικεφαλής της αποστολής των θεσμών των πιστωτών θα επιστρέψουν πιθανώς στην Αθήνα μετά τη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στις Βρυξέλλες την επόμενη εβδομάδα, είπε ο Τσίπρας.
Η συνάντηση της Δευτέρας έδειξε πως υπάρχει απόσταση μεταξύ των ευρωπαίων πιστωτών και της Ελλάδας από τη μία πλευρά, και του ΔΝΤ από την άλλη, ανέφερε η εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης Όλγα Γεροβασίλη σε δημοσιογράφους στην Αθήνα την Τρίτη. Το ταμείο βρέθηκε υπό μεγάλη πίεση κατά τη διάρκεια της συζήτησης, για να εξηγήσει γιατί απέχει απ’ ότι συμφωνήθηκε το περασμένο καλοκαίρι, είπε η Γεροβασίλη.
Είναι φυσικό να υπάρχουν συζητήσεις μεταξύ των μετόχων, όμως υπάρχει μια συμφωνία από το προηγούμενο καλοκαίρι και αυτή αποτελεί το πλαίσιο στο οποίο εργάζονται οι θεσμοί, σύμφωνα με αξιωματούχο της ΕΕ.
Η αβεβαιότητα για το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων έχει επηρεάσει τις ελληνικές αγορές. Ο γενικός δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών, ο οποίος ανέβηκε κατά 0,4% στις 12:47μμ, έχει τη χειρότερη επίδοση όλως των βασικών χρηματιστηριακών δεικτών που παρακολούθησε το Bloomberg τον περασμένο μήνα. Τα ελληνικά ομόλογα έχουν τη χειρότερη επίδοση από όλα τα κρατικά χρεόγραφα που παρακολουθεί φέτος ο παγκόσμιος δείκτης ομολόγων του Bloomberg.
«Οι τεχνικές συζητήσεις σχετικά με την πρώτη αξιολόγηση συνεχίζονται» σύμφωνα με τον Αντριάνο του ΔΝΤ. «Οι επικεφαλής της αποστολής αναμένεται να επιστρέψουν σύντομα στην Αθήνα, μόλις υπάρχει αρκετή πρόοδος σε τεχνικό επίπεδο.»