Χαιρετίσματα λοιπόν στο...αφορολόγητο

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΔΑΥΛΟΣ

Είναι μάλλον καιρόν λοιπόν ν’ αρχίζουμε να αποχαιρετούμε το αφορολόγητο. Όχι ότι θα χαθεί πλήρως, αλλά εφόσον ήδη ξηλώνεται εδώ και κάποια χρόνια, σίγουρα θα ξηλωθεί κι άλλο. Η κυβέρνηση δε, για άλλη μία φορά προσπαθεί να ωραιοποιήσει την εικόνα της διαπραγμάτευσης και αντί να δώσει την αληθινή διάσταση της κατάστασης που αντιμετωπίζει πίσω από τις κλειστές πόρτες των αιθουσών του Hilton, κάνει λόγο για μικρές απώλειες.

«Θα είναι επιτυχία αν η μείωση περιοριστεί στα 100 με 200 ευρώ» έλεγε χθες στο παράγοντας που συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις, θέλοντας να στείλει το μήνυμα ότι θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να μην υπάρξει καμία μείωση, όταν στην πραγματικότητα το κουαρτέτο και η κυβέρνηση μιλούν για ένα τσεκούρι που η κυβέρνηση το διαπραγματεύεται στην καλύτερη περίπτωση στα 1.500 ευρώ, ενώ η τρόικα το ανεβάζει λίγο πάνω από τα 2.700 ευρώ.

Δυστυχώς η πραγματικότητα αυτή είναι. Το έμμεσο αφορολόγητο -που σήμερα διαμορφώνεται από μία έκπτωση 2.100 ευρώ- ανέρχεται στα 9.550 ευρώ. Η τρόικα ζητά η έκπτωση φόρου να κατέβει στα 1.500 ευρώ. Αν συμβεί αυτό, το αφορολόγητο θα κατέβει κι αυτό στα 6.820 ευρώ. Δηλαδή θα χαθούν 2.730 ευρώ. Που σημαίνει ότι ένα συνταξιούχος δεν θα πληρώνει φόρο μόνο εφόσον δεν ξεπερνά τα 570 ευρώ, ενώ ένας εργαζόμενος στην ιδιωτική οικονομία (που έχει την τύχη να λαμβάνει και δώρα) θα απολαμβάνει αφορολόγητο μόνο εφόσον δεν ξεπερνά τα 570 ευρώ. Από την άλλη για τους ελεύθερους επαγγελματίες, η τρόικα δέχεται να υπάρξει κοινή κλίμακα ,με τους μισθωτούς, χωρίς όμως αφορολόγητο.

Επιπλέον γίνεται και κάτι ακόμα. Η τρόικα ζητά το αφορολόγητο να αποδοθεί σε όλους τους μισθωτούς και συνταξιούχους μειώνοντας κάποιες αδικίες κοντά στα εισοδήματα των 42.000 ευρώ, αφαιρώντας παράλληλα τις λαβές για φοροδιαφυγή που έδινε η απομείωση του αφορολόγητου που μηδενιζόταν σε αυτό το ύψος.

Αυτό σημαίνει ότι τα υψηλότερα εισοδήματα θα δουν κάποιες μειώσεις σε σχέση με πέρυσι, τις οποίες θα επωμισθούν τα χαμηλότερα κλιμάκια. Κι όμως και εδώ η κυβέρνηση προτιμά να ωραιοποιεί την κατάσταση.

Στέλεχος της κυβέρνησης μετά τη διαπραγμάτευση των 2,5 ωρών έλεγε ότι η κυβέρνηση έχει ως στόχο να προσπαθήσει να πετύχει την δημοσιονομικό στόχο διατηρώντας τις παρεμβάσεις στα εισοδηματικά επίπεδα άνω των 30.000 ευρώ, όταν στην πραγματικότητα είναι σαφές ότι δεν υπάρχει περίπτωση να βρεθούν 200 εκατομμύρια επιπλέον φορολογικά έσοδα με επιβάρυνση μόνο σε αυτά τα επίπεδα.

Κι αυτό διότι η τρόικα θέλει οι φόροι του 2016 να ξεπεράσουν κατά 800 εκατομμύρια τα περυσινά έσοδα, ενώ η κυβέρνηση είχε κάνει έναν σχεδιασμό για 600 εκατομμύρια, συμπληρώνοντας την τρύπα των 200 εκατομμυρίων με την προβολή του επιχειρήματος της καλύτερης εκκίνηση του έτους, από τα βελτιωμένα έσοδα του 2015. Μόνο που η τρόικα δεν δέχεται τις ελληνικές αιτιάσεις.

Έτσι, δεν προκαλεί εντύπωση το γιατί τρόικα και κυβέρνηση συμφώνησαν ήδη στην νέα κλίμακα της έκτακτης (ο θεός να την κάνει) εισφοράς αλληλεγγύης, η οποία στο υψηλότερο επίπεδο θα φτάσει ακόμη και το 10%. Και όλα αυτά διότι η κυβέρνηση αποδέχεται τον στόχο του 3,5% πρωτογενές πλεόνασμα το 2018. Γνωρίζει δε, ότι δεν μπορεί να τον πετύχει με επιπλέον περικοπές των δαπανών, καθώς αυτή τη στιγμή, στην εκτέλεση του προϋπολογισμού για τον πρώτο δίμηνο, εξοικονομεί μεν 1 δισ. από τις δαπάνες, τις οποίες όμως κάποια στιγμή θα κληθεί να πληρώσει, καθώς είναι χρήματα που επιβεβαιωμένα χρωστάει στην ιδιωτική οικονομία.

Τέλος μένει να δούμε κατά πόσο είναι αξιόπιστη και η εκτίμηση κυβερνητικού στελέχους για ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων «αρκετά νωρίτερα από την 25η Μαρτίου» όπως έλεγε και βέβαια αυτό τι θα σημαίνει για όλα εκείνα που θα έχουν συμφωνηθεί στην πλάτη μας.

newpost.gr
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail