Μπορεί εμείς να είμαστε σε μια διαρκή ένταση αλλά θα ήταν καλό να κάνουμε ένα βήμα πίσω καθώς η κατάσταση στα Βαλκάνια είναι τεταμένη για πάρα πολλούς. Ακόμα και για την πΓΔΤΜ όπου βρίσκεται σαν "φρουρός συνόρων" μόνο που εσωτερικά ετοιμάζεται ακόμα και για "χρωματιστή επανάσταση". Είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να μετατραπόύμε σε "αλεπού των Βαλκανίων" διατηρώντας ισορροπίες σε μια τεταμένη περιοχή και να έχουμε διπλωματικό κέρδος στα βόρεια σύνορα μας.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν, η Αλβανία φέρεται να λειτουργεί ως υπομόχλιο πιέσεων από ΗΠΑ, για να αλλάξει απόφαση η κυβέρνηση των Σκοπίων για τον TurkStream και την πιθανή επέκταση του καθώς και την παροχή αερίου απο Ρωσία.
Το δόγμα του Otto von Bismarck: “He who controls the valley of the Vardar River is the master of the Balkans.” είναι μάλλον ένα κομμάτι της πολιτικής των ΗΠΑ που δεν δέχεται να χάσει και το δεύτερο στρατηγικό σημείο ελέγχου της Ευρασίας μετά την Μ.Ανατολή από την Ρωσία. Η χώρα των Σκοπίων έχει μεγάλο κομμάτι παρουσίας πάνω σε αυτή την περιοχή του ποταμιού.
Έτσι για να δημιουργηθούν πιέσεις, έχουν ήδη κινηθεί εθνικιστικά στοιχεία της Αλβανίας κατά της κυβέρνησης της πΓΔΤΜ δημιουργώντας σοβαρότατα προβλήματα συνοχής του κρατιδίου , εγείρωντας εκ νέου θέμα Μεγάλης Αλβανίας που προφανώς λειτουργεί και πάλι ως "μαντρόσκυλο" κατά άλλης μιας χώρας , μετά την Σερβία και το Κόσσοβο.
Η κυβέρνηση των Σκοπίων, επαγωγικά, μεταφέρει και εντείνει έτσι τις πιέσεις προς τα εμάς στα σύνορα αλλά και σε διαπραγματεύσεις (όπως αναφέρεται και στην Stratfor). Έτσι βάζει στο τραπέζι και το θέμα της ονομασίας καθώς αν λυθεί αυτό θα εξασφαλίσει την ακέραιη ύπαρξη του κρατιδίου της, ως αναγνωρισμένο μέλος της Ένωσης και θα αποκτήσει συνάμα και μια επιπλέον ασφάλεια απέναντι στην επεκτατική διάθεση από την Αλβανία.
Τώρα όσον αφορά εμάς, όσο και αν φαίνεται παράδοξο, μας συμφέρει ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΑΡΟΝ ως κίνηση τακτικής και μακράς στρατηγικής να διατηρηθεί η συνοχή της πΓΔΤΜ για να μη έχουμε στο κοντινό μέλλον εχθρικές πράξεις από Αλβανία και Τουρκία που έχουν ήδη δεσμούς στρατιωτικούς και πολιτικο-οικονομικούς.
Είναι μάλιστα , κατά την άποψη μου, μια σημαντική ευκαιρία να το χρησιμοποιήσουμε ως βαλβίδα εκτόνωσης στο μεταναστευτικό με σωστές κινήσεις εκ μέρους μας , ικανοποιώντας Ε.Ε , ΗΠΑ, Τουρκία αλλά και Ρωσία , ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ. Η ικανοποίηση θα υπάρξει αφού μια στήριξη μας με θετικό κλίμα προς Σκόπια θα εκληφθεί με θέρμη και από τις τέσσερις οντότητες λόγω δικών τους συμφερόντων ακόμα και αν εμείς στο τέλος διαλέξουμε άλλη διαδρομή.
Τα παραπάνω, φυσικά, θα πρέπει να σχεδιαστούν και εφαρμοστούν με ΕΘΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ για να μην δοθεί χώρος για το όνομα Μακεδονία, και τις σχετικές Σκοπιανές αλυτρωτικές διαθέσεις. Το πώς θα γίνει, φυσικά, θέλει ΛΕΠΤΟΤΑΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ ΧΕΙΡΙΣΜΟΥΣ από την διπλωματία της Ελλάδος και της αντίστοιχης δια-πολιτικής στήριξης. Μια τέτοια κίνηση πάντως θα έφερνε "πόντους" για την χώρα μας που τελευταία θεωρείται "παρίας" τεκταινόμενων και θα μας έδινε σαφέστατο εργαλείο πίεσης και διαχείρισης.
Υ.Γ. παρά τις αντιδράσεις από Ρωσία που έχει παγώσει τις διαδικασίες για τον TurkStream ο αγωγός δεν έχει διαγραφεί από τον ορίζοντα.
Αλέξανδρος Νίκλαν
Σύμβουλος Θεμάτων Ασφαλείας.
geopolitics.com.gr