Είναι πραγματικά πέραν κάθε έννοιας λογικής η επιμονή της Ευρώπης να προσπαθεί να συνάψει μια συμφωνία με την Τουρκία για το προσφυγικό. Δυστυχώς η Ελλάδα και η Κύπρος βρέθηκαν για άλλη μια φορά να κινδυνεύουν με σοβαρές εθνικές απώλειες, όμως μια σειρά συγκυριών αλλά και η αλαζονεία της Τουρκίας, βοήθησαν προς το παρόν τουλάχιστον να αποφύγουμε τα χειρότερα. Ήμασταν πολύ τυχεροί όταν ακόμα και ο φιλότουρκος Τούσκ, δεν άντεξε τις πρακτικές των Τούρκων που τα θέλουν όλα δικά τους τώρα, ενώ ο ίδιος προσπαθεί να δίνει κομμάτι – κομμάτι …
Έτσι ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, έχοντας τη στήριξη της πλειοψηφίας των κρατών-μελών σήκωσε το βάρος της διαπραγμάτευσης με την Τουρκία. Πριν ακόμα αρχίσει η διαπραγμάτευση είχε με τη στάση του, ανοίξει το πράσινο φως στις διεκδικήσεις της Τουρκίας ειδικά στο Κυπριακό. Όμως για καλή μας τύχη, οι Τούρκοι διέπραξαν δυο σοβαρά λάθη έναντι του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Πρώτο, στην προηγούμενη σύνοδο οι Τούρκοι επιχείρησαν να τον παρακάμψουν, μιλώντας απευθείας με την καγκελάριο της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ και την ολλανδική προεδρία. Αυτό προκάλεσε την έντονη ενόχληση του Ντόναλντ Τουσκ για το θεσμικό αυτό ατόπημα. Δεύτερο, όταν αναχωρούσε από την Κύπρο προς την Τουρκία, στα πλαίσια της αποστολής του για να βρεθεί φόρμουλα για το προσφυγικό, τον ανάγκασαν να προσγειωθεί στην Ελλάδα για να μην είναι η πτήση του απευθείας από την… ΄΄Ανύπαρκτη Κυπριακή Δημοκρατία΄΄. Ο Ντόναλντ Τουσκ, όπως και ο κάθε Πρόεδρος του Συμβουλίου, ταξιδεύει με αεροσκάφος που του παραχωρεί η κυβέρνηση του Βελγίου, κράτος-μέλος όχι μόνο της Ε.Ε. αλλά και του ΝΑΤΟ. Ούτε αυτό όμως συγκινεί τους Τούρκους, που κατά τα λοιπά επιθυμούν να ανοίξουν ενταξιακά κεφάλαια. Υπήρξαν όμως και δύο σημαντικές συγκυρίες, που βοήθησαν την Ελληνική πλευρά, η απόλυτα ξεκάθαρη και γενναία στάση του Προέδρου της Κύπρου από την αρχή πως εάν επιχειρείτο άνοιγμα των παγωμένων κεφαλαίων θα ασκούσε βέτο και το γεγονός ότι η Βρετανία, ενόψει δημοψηφίσματος για το Brexit τον Ιούνιο, έκανε χειρισμούς υπέρ της Κύπρου ώστε να μην ενισχυθεί στο εσωτερικό της η πλευρά όσων θέλουν την έξοδο της χώρας. Στο σημείο αυτό ήταν σημαντικότατες οι θετικές για την Κύπρο παρεμβάσεις Κάμερον, που ανέδειξε την ανάγκη να μην υπονομευθεί η διαδικασία των συνομιλιών. Τέλος η παρέμβαση Ερντογάν την ώρα που έφτανε για την διαπραγμάτευση ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, μιλώντας για μια Ευρώπη που υποθάλπει την τρομοκρατία, αποτέλεσε άλλη μια αναπάντεχη βοήθεια.
Θεωρούμε ότι αυτή τη φορά η Ελλάδα και η Κύπρος φανήκαμε αρκετά τυχεροί. Όμως οι συγκυρίες δεν θα είναι πάντα ευνοϊκές και για αυτή την περίπτωση θα πρέπει να προετοιμάζονται όλοι σε Ελλάδα και Κύπρο. Είμαστε βέβαιοι ότι η συμφωνία που έγινε δεν θα περπατήσει εξαιτίας της Τουρκίας, που γι αυτό θα κατηγορήσει του πάντες και θα θέσει το καλοκαίρι νέες απαιτήσεις καλύτερης συνεργασίας, που στόχο θα έχει πάλι, εκτός του οικονομικού, να ανοίξει τα κεφάλαια που θέλει και έχει παγώσει η Κύπρος.
Χρήστος Καλογερόπουλος – Βαλκάνιος
Στρατηγικός Αναλυτής
Εξειδικευμένος σε Θέματα Διεθνούς Ασφάλειας
στη ΝΑ Μεσόγειο