Η Τουρκία μέσω του ΝΑΤΟ αμφισβητεί όλο το Αιγαίο – Ελληνική ή Τουρκική γκάφα θα φανεί στην πορεία…

Γράφει ο Χρήστος Βαλκάνιος

Θα λέγαμε ότι εκ πρώτης όψεως η αρνητική συμπεριφορά της Τουρκίας προς τη δύναμη του ΝΑΤΟ, με κορυφαία στιγμή την απαγόρευση κατάπλου του γερμανικού πολεμικού στα χωρικά ύδατα της Τουρκίας αλλά και την μη αποδοχή πτήσης ελικοπτέρου από τη Λέσβο, προκαλεί μια ευχαρίστηση στην Ελληνική πλευρά διότι υποτίθεται ότι οι Ευρωπαίοι και το ΝΑΤΟ επιτέλους θα δουν την Τουρκική αδιαλλαξία. Μάλιστα ακούσαμε και σχετική θριαμβολογία εκ μέρους Ελλήνων αξιωματούχων στο ΥΠΕΞ. Όμως επειδή τα πράγματα μπορεί να είναι λίγο διαφορετικά δεν χρειάζεται και τόσος ενθουσιασμός. Αυτό που έχει σημασία τελικά δεν είναι τι κάνει ο καθένας αλλά το ποιος θα πείσει περισσότερο ότι είναι δικό του το δίκαιο. Είναι λοιπόν μακρύς ο δρόμος που μόλις ξεκίνησε με την είσοδο του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο. Η σημασία δεν είναι ποιος θεωρεί ότι έχει δίκαιο αλλά πόσο προβάλλει ο καθένας την σημασία της παρουσίας του στην περιοχή. Η προσπάθεια να πείσει ο καθένας θα περάσει πάλι μέσα από συμμαχίες και συμφέροντα. Συνεπώς μια και μπλέξαμε, αδικαιολόγητα για μας, το ΝΑΤΟ στη θάλασσα μας, τώρα πρέπει να εξασφαλίσουμε τα συμφέροντα μας με πολιτικά και στρατηγικά επιχειρήματα. Η Τουρκία δεν είναι τυχαίο ότι ενεργεί με τον συγκεκριμένο τρόπο και ούτε πρέπει να τους υπερτιμούμε, ούτε όμως και να τους υποτιμήσουμε θεωρώντας ότι κάνανε μεγάλη γκάφα όπως ακούγεται από κύκλους του Ελληνικού ΥΠΕΞ. Το ποιος έκανε την γκάφα είναι ακόμα πολύ νωρίς να το αξιολογήσουμε.

Έτσι η υπουργός Άμυνας της Γερμανίας, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, ο ρόλος της οποίος ήταν καθοριστικός προκειμένου να υπάρξει μια πρώτη συμφωνία στη τελευταία σύνοδο των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία, ζήτησε να πάει στη Μυτιλήνη και στη συνέχεια να επιβιβαστεί στο γερμανικό πλοίο Bonn το οποίο βρίσκεται μεταξύ Λέσβου και Χίου και να κάνει πλου στα τουρκικά χωρικά ύδατα. Ο σχεδιασμός ήταν να απογειωθεί από τη Μυτιλήνη με το ελικόπτερο το οποίο θα τη μετέφερε στο Bonn. Σύμφωνα όμως με πληροφορίες, η Τουρκία αρνήθηκε να συμβεί αυτό με το γνωστό επιχείρημα ότι η Μυτιλήνη είναι αποστρατικοποιημένο νησί. Πρόκειται για τη δεύτερη άρνηση της Άγκυρας καθώς 48 ώρες νωρίτερα είχε αρνηθεί να δώσει διπλωματική άδεια στο Bonn προκειμένου να εισέλθει στα τουρκικά χωρικά ύδατα.

Η Τουρκία πάντως είναι ξεκάθαρη στο πώς ερμηνεύει την Νατοϊκή αυτή δράση στο Αιγαίο μέσα από το δημοσίευμα της έγκυρης εφημερίδας Hyrriett. Σύμφωνα με αυτό η Άγκυρα δεν εγκαταλείπει τις θέσεις της και δεν φαίνεται διατεθειμένη να της επιβληθούν άλλες θέσεις από αυτές τις οποίες πρεσβεύει.

Θεωρούμε ότι το παιχνίδι με το ΝΑΤΟ στο Αιγαίο θα είναι πολύ επικίνδυνο. Η Ελλάδα που το προσκάλεσε και ιδιαίτερα αυτοί που βάλανε την υπογραφή τους και φέρουν ακέραια την ευθύνη, θα πρέπει να δικαιώσουν την επιλογή τους. Η εκτίμηση μας είναι ότι βάλαμε επιπλέον μπελάδες σε μια περίοδο πολύ δύσκολη για τη χώρα. Ο επιχειρησιακός σχεδιασμός της συμμαχίας σχετικά με τους τρόπους καταγραφής των περιοχών δράσης αλλά και του επιχειρησιακού ελέγχου θα πρέπει να αποτελέσει την πρώτη μάχη που θα πρέπει να κερδίσει η Ελληνική Πολιτική και Στρατιωτική ηγεσία. Δυστυχώς οι γκρίζες περιοχές ήδη τέθηκαν από τους Τούρκους και αυτό είναι μια πραγματικότητα που δυστυχώς εμείς προκαλέσαμε με την πρόσκληση του ΝΑΤΟ.

Χρήστος Καλογερόπουλος – Βαλκάνιος
Στρατηγικός Αναλυτής
Εξειδικευμένος σε Θέματα Διεθνούς Ασφάλειας
στη ΝΑ Μεσόγειο

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail