Ένας πυρηνικός πόλεμος στη Ευρώπη είναι πολύ πιθανό να συμβεί σύντομα καθώς οι σχέσεις της Δύσης με τη Ρωσία γίνονται όλο και πιο τεταμένες, είπε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Ιγκόρ Ιβάνοφ.
Ο Ιγκόρ Ιβάνοφ διετέλεσε υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας από το 1998 έως και το 2004, υπό τον Μπόρις Γιέλτσιν και τον Βλάντιμιρ Πούτιν, και τώρα είναι επικεφαλής μιας δεξαμενής σκέψης που ίδρυσε η ρωσική κυβέρνηση.
Η αντιπαράθεση Ανατολής – Δύσης για την ουκρανική κρίση έχει φέρει την απειλή πυρηνικού πολέμου στην Ευρώπη πιο κοντά από οποιαδήποτε στιγμή από την δεκαετία του 1980, προειδοποίησε.
«Ο κίνδυνος αντιπαράθεσης με τη χρήση πυρηνικών όπλων στην Ευρώπη είναι υψηλότερος απ’ όσο την δεκαετία του 1980», δήλωσε ο Ιγκόρ Ιβανόφ.
Αν και Ρωσία και ΗΠΑ έχουν μειώσει το πυρηνικό τους οπλοστάσιο, ωστόσο ο ρυθμός μείωσης έχει επιβραδυνθεί. Τον Ιανουάριο του 2015 διέθεταν περίπου 7.000 πυρηνικές κεφαλές η κάθε μία, περίπου το 90% των παγκόσμιων αποθεμάτων, σύμφωνα με το Stockholm International Peace Research Institute.
«Έχουμε λιγότερες πυρηνικές κεφαλές, όμως ο κίνδυνος να χρησιμοποιηθούν αυξάνεται», προειδοποίησε ο Ιβανόφ, μιλώντας σε event στις Βρυξέλλες, στο οποίο συμμετείχαν οι υπουργοί Εξωτερικών της Ουκρανίας και της Πολωνίας καθώς και Αμερικανός αξιωματούχος.
Σημειώνεται πως ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, έχει ήδη προειδοποιήσει πως η Ρωσία εκφοβίζει τους γείτονές της μιλώντας για πυρηνικά όπλα.
Ο Ιβανόφ κατηγόρησε τις ΗΠΑ και τη δημιουργία της αντιπυραυλικής ασπίδας στην Ευρώπη για την αύξηση του ενδεχομένου πυρηνικού πολέμου. Μέρος της ασπίδας αυτής θα δημιουργηθεί στην Πολωνία και αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το 2018, κάτι που «ενοχλεί» τη Μόσχα καθώς φέρνει τις αμερικανικές δυνάμεις κοντά στα σύνορά της.
Ωστόσο, ΗΠΑ και ΝΑΤΟ τονίζουν πως η ασπίδα έχει σχεδιαστεί ώστε να προστατεύσει την Ευρώπη από τους ιρανικούς βαλλιστικούς πυραύλους και πως ούτε στοχεύει τη Ρωσία, ούτε έχει ικανότητα να ρίξει ρωσικούς πυραύλους.
«Είναι βέβαιο πως όταν οι ΗΠΑ αναπτύξουν το αντιπυραυλικό σύστημα στην Πολωνία, η Ρωσία θα απαντήσει με ανάπτυξη δικού της αντιπυραυλικού συστήματος στο Καλίνινγκραντ», υπογράμμισε ο Ιβανόφ.
Ο ίδιος σχολίασε πως Ευρώπη και Ρωσία έχουν μικρές πιθανότητες για ευρύτερη συμφιλίωση. Τα σχόλια αυτά πιθανότατα θα θορυβήσουν τους διπλωμάτες της Ευρώπης και του ΝΑΤΟ που αναζητούν πολιτική λύση στην ουκρανική κρίση.
«Οι δρόμοι της Ευρώπης και της Ρωσίας αποκλίνουν σοβαρά και θα παραμείνουν έτσι για πολύ καιρό… πιθανότατα για δεκαετίες», είπε, προσθέτοντας πως η Ρωσία δεν μπορεί να είναι η ανατολική πτέρυγα μιας «αποτυχημένης ευρύτερης Ευρώπης».
Κατά τον ίδιο, η μοίρα της Ρωσίας είναι τώρα να καταστεί ο ηγέτης μια μεγαλύτερης Ευρασίας που θα εκτείνεται από την Λευκορωσία μέχρι τα κινεζικά σύνορα.
tribune.gr