Η «γερμανοκρατούμενη» ΕΕ κάλεσε δια μέσω «αντιπροσώπων» τις χώρες της ένωσης αλλά και αυτές που είναι υποψήφιες προς ένταξη να εξετάσουν την εφαρμογή νέων αντι-ρωσικών οικονομικών κυρώσεων σε σχέση με την προσάρτηση της Κριμαία;, αναφέρει σημερινό ξένο δημοσίευμα.
Σε ΑΜΕΣΗ απάντηση, οι σερβικές αρχές ανακοίνωσαν ότι δεν πρόκειται να επιβάλουν ποτέ οικονομικούς περιορισμούς εναντίον της Μόσχας. Αυτό δήλωσε και ο εκπρόσωπος της Σερβίας στον ΟΗΕ.
«Ο Πρόεδρος, ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας, πολλές φορές επανέλαβαν ότι η Σερβία δεν πρόκειται ποτέ να ενταχθεί στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας», είπε ο σύμβουλος του πρέσβη Α. Ίλιτς.
Στις 18 Μαρτίου 2016, η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής Federica Mogherini διαβεβαίωσε ότι η ΕΕ θα συνεχίσει την «πολιτική της μη αναγνώρισης» της Κριμαίας υπό την διοίκηση της Ρωσικής Ομοσπονδίας.
Στην ουσία η Ευρωπαϊκή Ένωση για άλλη μια φορά προσπαθεί να παρατείνει κατά έξι μήνες τις αντι-ρωσικές κυρώσεις, υλοποιώντας «εντολές» από τις ΗΠΑ. Αυτό σημαίνει ότι μια περαιτέρω πιθανή παράταση των κυρώσεων, θα «απομακρύνει» την ΕΕ από την Ρωσία ακόμα πιο πολύ, κάτι που αποτελεί πάγια πολιτική της Ουάσιγκτον.
Η Μόσχα, με την σειρά της, πιστεύει ότι η Κριμαία και η Σεβαστούπολη αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα της Ρωσικής Ομοσπονδίας και δεν αντέδρασε στην δήλωση της Mogerini.
Σύμφωνα με το Ρώσο πρώην υπουργός Οικονομικών Alexei Kudrin, είναι βέβαιο ότι στο τέλος του 2016, αρχές του 2017 θα έρθει η άρση ή η μείωση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας.
«Αυτή είναι η πρόβλεψή μου», κατέληξε ο ίδιος, προσθέτοντας ότι η συνέπεια της εφαρμογή των συμφωνιών του Μινσκ από την Μόσχα και η απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων από την Συρία έχει θετικό αντίκτυπο στον ήδη υπάρχων «πρόβλημα» μεταξύ της Δύσης και της Ρωσίας.
Τον Μάρτιο του 2014, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ενέκρινε ψήφισμα, στο οποίο η προσάρτηση της Κριμαίας από την Ρωσία αναγνωρίστηκε ως παράνομη πράξη.
Στη συνέχεια, μια σειρά από δυτικές χώρες επέβαλαν οικονομικές κυρώσεις στη Ρωσία. Υπάρχουν περιορισμοί σχετικά με το εμπόριο, τις οικονομικές συναλλαγές, καθώς και «λίστες» φυσικών και νομικών προσώπων.
Η πρόσφατη απόσυρση των ρωσικών δυνάμεων, σύμφωνα με άρθρο από το pentapostagma.gr, με τίτλο (Η αποχώρηση της Ρωσίας από την Συρία θα οδηγήσει σε άρση των οικονομικών κυρώσεων;), αναφέρεται σε μεγάλο βαθμό στο διακύβευμα της αποχώρησης των ρωσικών δυνάμεων από την Συρία, το τίμημα του οποίου θα το γνωρίζουμε σε εύλογο διάστημα.
Πολλοί αναλυτές θεωρούν ότι το παρασκήνιο περιλαμβάνει μεγάλα οικονομικά δώρα προς την Μόσχα με σκοπό να «εξομαλυνθούν» οι σχέσεις των δύο υπερδυνάμεων, και στο τομέα των οικονομικών κυρώσεων.
pentapostagma.gr