Γράφει ο Χρήστος Βαλκάνιος
Χρήστος Καλογερόπουλος – Βαλκάνιος
Στρατηγικός Αναλυτής
Εξειδικευμένος σε Θέματα Διεθνούς Ασφάλειας
στη ΝΑ Μεσόγειο
pentapostagma.gr
Δεν είναι καιρός που αναρωτιόμασταν γιατί η ΠΓΔΜ παίζει το παιχνίδι της Αυστρίας, η οποία έχει αποκλίνουσα πολιτική από αυτή της ΕΕ αλλά και το σπουδαιότερο τι έχει να κερδίσει σφραγίζοντας τα σύνορα της όντας εκτός Σέγκεν, ενώ ακολουθώντας την πολιτική ανοικτών συνόρων απλά θα διοχέτευε τους πρόσφυγες προς Σερβία, μετακινώντας ανέξοδα το πρόβλημα. Προφανώς θα της έταξε πολλά η Αυστρία, αλλά η δήλωση του Προέδρου της ΠΓΔΜ για εγκατάλειψη από την ΕΕ, μάλλον σημαίνει ότι τα Σκόπια θεωρούσανε ότι ενεργούσανε και για λογαριασμό της ΕΕ. Με άλλα λόγια είμαστε απέναντι σε μια διπλή πολιτική της ΕΕ που προφανώς πηγάζει από τα ίδια της τα θεσμικά όργανα. Δεν είναι εξάλλου τυχαίο ότι μόλις χθες ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μίλαγε για πολιτική κλειστών συνόρων της ΕΕ και μάλιστα μοίραζε και τα εύσημα γιαυτό στις χώρες των Δ. Βαλκανίων. Έτσι η ΠΓΔΜ άρχισε να αντιλαμβάνεται ότι τελικά δεν έχει κάτι συγκεκριμένο να περιμένει από την ΕΕ, γεγονός που οδήγησε τον Ιβάνοφ να παραπονιέται προς τις Βρυξέλλες και ενδεχομένως να μετανιώνει για τη στάση της χώρας του. Από την άλλη είναι και σε πολύ δύσκολη θέση να αλλάξουν πολιτική αναγνωρίζοντας την εξαπάτηση τους τόσο από την ΕΕ όσο και από το ΝΑΤΟ.
Έτσι ο Πρόεδρος της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ σε συνέντευξη του στη γερμανική ταμπλόιντ Bild δηλώνει πικραμένος από την στάση της ΕΕ απέναντι στα Σκόπια, παραπονούμενος πως οι Βρυξέλλες αδιαφορούν για τη χώρα και ανέφερε ότι, «εάν δεν είχαμε κλείσει τα σύνορα, θα είχαμε γεμίσει τζιχαντιστές», «Τα Σκόπια υποστηρίζει, σε αντίθεση με την Ελλάδα, που παίρνει πάλι 700 εκατ. ευρώ από την ΕΕ, δεν λαμβάνουν ούτε σεντ», «Από την σκοπιά της ΕΕ, των ευρωπαϊκών χωρών της Σένγκεν, του ΝΑΤΟ, δεν είμαστε τίποτε, δεν μας θέλει κανείς», «Ακόμη και η Τουρκία βρίσκεται ξανά στο τραπέζι των συνομιλιών με την ΕΕ», «ήμασταν πάντοτε θύματα των θεσμών της ΕΕ, για 25 χρόνια μας λένε ψέματα και μας κοροϊδεύουν», ενώ δεν παρέλειψε και τις ανθελληνικές δηλώσεις κατηγορώντας την Ελλάδα ότι, «Λεγόμενοι πρόσφυγες με ψεύτικα στοιχεία ταξιδεύουν στην Ευρώπη και η Ελλάδα απλώς τους βάζει τη σφραγίδα για να συνεχίσουν το ταξίδι», «Εάν είχαμε επαναπαυτεί στις Βρυξέλλες και δεν είχαμε δράσει μόνοι μας, θα είχαμε εδώ και καιρό πλημμυρίσει με τζιχαντιστές», ενώ κατηγόρησε επίσης και τη Γερμανία ότι, αν και χειρίστηκε από ανθρωπιστική σκοπιά καλά το προσφυγικό, απέτυχε στο θέμα ασφάλειας. Υποστήριξε ότι η ΠΓΔΜ διέθετε πληροφορίες για υπόπτους ως τζιχαντιστές τις οποίες θέλησε να διαβιβάσει στην ευρωπαϊκή πλευρά, «αλλά κανείς δεν ήθελε τα στοιχεία μας, μας είπαν πως είμαστε τρίτη χώρα και δεν επιτρέπεται η ανταλλαγή πληροφοριών».
Θεωρούμε πως η Κυβέρνηση των Σκοπίων ευελπιστεί να εξαργυρώσει τη συγκεκριμένη στάση της στο προσφυγικό με επίσπευση της διαδικασίας ένταξης της τόσο στην ΕΕ όσο και στο ΝΑΤΟ. Γι αυτό άλλωστε ο υπουργός Άμυνας της ΠΓΔΜ Ζόραν Τζολέφσκι είπε ότι η χώρα του λειτούργησε ως «υπεύθυνο μέλος της διεθνούς κοινότητας. Αυτή η προσφυγική κρίση είναι απόδειξη ότι όλες οι χώρες της περιοχής πρέπει να ενταχθούν στις δομές του ΝΑΤΟ αν το επιθυμεί ο λαός τους και η ηγεσία τους». Μάλλον όμως εναποθέσανε λάθος τις ελπίδες τους, όταν απευθύνονται σε μια ΕΕ που δεν ξέρει τι θέλει και σε ένα ΝΑΤΟ που αυτή τη στιγμή έχει άλλες προτεραιότητες. Αλλά θα έπρεπε όμως να τους περνά και λίγο από το μυαλό ότι και οι καλές σχέσεις με την Ελλάδα ίσως είναι καθοριστικές για τις συγκεκριμένες επιδιώξεις τους και αυτή τη στιγμή με δική τους πρωτοβουλία τις τορπιλίζουν.
Χρήστος Καλογερόπουλος – Βαλκάνιος
Στρατηγικός Αναλυτής
Εξειδικευμένος σε Θέματα Διεθνούς Ασφάλειας
στη ΝΑ Μεσόγειο
pentapostagma.gr