Του Ηλία Μπενέκου
ΗΜΕΡΗΣΙΑ
Θέμα εκ του μη όντως, ή προσχεδιασμένη σύγκρουση πολιτικών σκοπιμοτήτων; Όπως και να έχει, ο εφιάλτης μιας ενδοκυβερνητικής κρίσης που αναβίωσε απρόσμενα λόγω του λεκτικού ατοπήματος ενός υπουργού, έφερε στην επιφάνεια με τον πλέον δραματικό τρόπο αυτό που το Μαξίμου εδώ και καιρό επιχειρούσε να κρύψει κάτω από το χαλί, τους κινδύνους που ενέχει η εύθραυστη κοινοβουλευτική πλειοψηφία των 153 βουλευτών.
Σε κάθε περίπτωση, μεσούσης της προσφυγικής κρίσης και με το μέτωπο της αξιολόγησης ορθάνοιχτο, ο Αλ. Τσίπρας καλείται μέσω των αποφάσεων που θα λάβει την επόμενη εβδομάδα για το θέμα Μουζάλα, να επανακαθορίσει επί της ουσίας τους όρους και τα όρια συνεργασίας με τους ΑΝΕΛ.
Η δυσανάλογη του ζητήματος, άτεγκτη στάση που επέλεξε ο Π. Καμμένος - ο οποίος παρά τις διορθώσεις και τις δημόσιες απολογίες του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής - επέμεινε να ζητά την κεφαλή του Γ. Μουζάλα επί πινάκι, αλλά και τα αντι-εθνικιστικά αντανακλαστικά που η στάση αυτή πυροδότησε στην πλειοψηφία των στελεχών του κυβερνώντος κόμματος, τα οποία ύψωσαν ασπίδα προστασίας στον υπουργό, ανέδειξαν τον ετερόκλητο χαρακτήρα της κυβερνητικής συμμαχίας, δημιουργώντας ένα περίπλοκο πρόβλημα, που αν και πήρε μικρή αναβολή λόγω Συνόδου Κορυφής απαιτεί οριστική διευθέτηση.
Με απλά λόγια δηλαδή, ο Αλ. Τσίπρας με τη στάση που θα κρατήσει θα δείξει στην πράξη αν προτάσσει την κυβερνητική συνοχή ή τις ισορροπίες στο κόμμα του, και όλα αυτά μέχρι την Τρίτη, σύμφωνα τουλάχιστον με το τελευταίο ... «τελεσίγραφο» που του έθεσε ο κυβερνητικός του εταίρος. Υπό το φως των εξελίξεων, εντείνονται οι επαφές και οι διεργασίες μεταξύ των στελεχών ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ με σκοπό να τερματιστεί η κρίση και να βρεθούν σημεία σύγκλισης. Ωστόσο στο Μαξίμου δεν κρύβουν ότι είχαν προετοιμαστεί για παν ενδεχόμενο.
Τα κίνητρα του Π. Καμμένου
Με δεδομένο ότι ο Γ. Μουζάλας αποτέλεσε προσωπική επιλογή του ίδιου του πρωθυπουργού, οι επιτελείς του Μαξίμου εκτιμούν πως ενδεχόμενη υποχώρηση στην απαίτηση Καμμένου για καρατόμησή του, πέρα από το ότι θα εξέπεμπε μήνυμα «ομηρίας» του Αλ. Τσίπρα στα χέρια ενός μικρού κυβερνητικού εταίρου του 3%, την ίδια ώρα μπορεί να «άνοιγε» την όρεξη των ΑΝΕΛ για νέες παράλογες απαιτήσεις και εκβιασμούς στο μέλλον, υπό την απειλή της απόσυρσης της στήριξής τους στην κυβέρνηση.
Επιπλέον θεωρούν υπερβολική αν όχι υποκριτική την αντίδραση του κ. Καμμένου σε ένα γλωσσικό ολίσθημα, τη στιγμή μάλιστα που στο διαδίκτυο κυκλοφορεί βίντεο με παλαιότερη συνέντευξη του προέδρου τω ΑΝΕΛ στην οποία και εκείνος αναφέρεται στα Σκόπια ως «Μακεδονία».
Μερίδα «επικριτών» του Π. Καμμένου υποστήριζε πως ο υπουργός Άμυνας πιέζει θέλοντας να αποκομίσει ισχυρότερο ρόλο στην κυβέρνηση, κυρίως σε ό,τι αφορά το προσφυγικό, και την πιθανότητα διαχείρισης από το υπουργείο του, τμήμα της χρηματοδότησης που θα λάβει το προσεχές διάστημα για το σκοπό αυτό η χώρα μας.
Κάποιοι άλλοι αποδίδουν τη στάση του κ. Καμμένου ακόμη και σε «απωθημένα» που έχει, λόγω του ότι στο παρελθόν ο ίδιος υποχρεώθηκε στην άμεση απομάκρυνση στελεχών του για ατυχείς δηλώσεις τους, καθώς ο Αλ. Τσίπρας - τότε- δεν του είχε αφήσει άλλα περιθώρια. Δεν λείπουν τέλος και εκείνοι που διαβλέπουν πιο «ύποπτα» κίνητρα πίσω από την στάση Καμμένου, όπως την απαρχή μιας σταδιακής αποστασιοποίησης των ΑΝΕΛ από τις επώδυνες αποφάσεις που καλείται να εγκρίνει η κυβέρνηση στο προσεχές μέλλον με στόχο τον απεγκλωβισμό τους από τον κυβερνητικό συνασπισμό και τη διάσωσή τους σε περίπτωση νέας εκλογικής αναμέτρησης.
Λύση μέσω ανασχηματισμού
Οι επιτελείς του Μαξίμου θεωρούν ως μη αποτελεσματική λύση την απομάκρυνση του υπουργού και έτσι, ενώ τις πρώτες ώρες εκδήλωσης της κρίσης οι πληροφορίες επέμεναν ότι ο κ. Μουζάλας είχε ήδη υποβάλλει την παραίτησή του, επικράτησαν δεύτερες σκέψεις, λόγω και των πολλών δημόσιων δηλώσεων στήριξης που υπήρξαν από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.
Στην κυβέρνηση προτιμούν ακόμη και αν ο κ. Μουζάλας οδηγηθεί τελικώς εκτός υπουργικού θώκου, αυτό να γίνει με πιο εύσχημο τρόπο που δεν θα έπληττε το κύρος του πρωθυπουργού, όπως για παράδειγμα, μέσω ενός ευρύτερου ανασχηματισμού, κάτι που θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί σε βάθος χρόνου. Άλλωστε η πρόθεση του πρωθυπουργού για ευρύτερες αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα με σκοπό τη βελτίωση και της απόδοσης αλλά και της εικόνας του προς την κοινωνία είναι γνωστή εδώ και καιρό. Όμως τα σχέδια αυτά μπορούν να υλοποιηθούν μόνο αφού ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και οι υφιστάμενοι υπουργοί περάσουν με επιτυχία από τις «εξετάσεις» της τρόικας.
Αναβαθμισμένος ρόλος
Μέχρι τότε, όμως, και προκειμένου αφενός να καμφθούν οι όποιες αντιδράσεις του Π. Καμμένου και αφετέρου να αλλάξει η ατζέντα της επικαιρότητας, και το Μαξίμου είναι έτοιμο να αναζητεί διαφυγή μέσω της συζήτησης που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Τρίτη στη Βουλή για θέματα διαφθοράς. Δεν είναι τυχαίο ότι σε αυτή αναφέρθηκε και ο Π. Καμμένος μετά τη συνεδρίαση με τους βουλευτές του, προαναγγέλλοντας μάλιστα αποκαλύψεις με «ονόματα και .. επίθετα, από τις περίφημες λίστες».
Αναζητώντας για μία ακόμη φορά σημεία «σύγκλισης» προκειμένου να κλείσουν τα τραύματα της πρόσφατης σύγκρουσης, ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ θα επενδύσουν όπως όλα δείχνουν, στην μάχη κατά της διαφθοράς. Το θέμα συζητήθηκε εξάλλου και στην κοινή σύσκεψη των Κοινοβουλευτικών Ομάδων των δύο κομμάτων, όπου... μοιράστηκαν οι ρόλοι στην επικείμενη μάχη, και κατά την οποία ο κ. Καμμένος επιθυμεί μια ηχηρή παρέμβαση, η οποία και τον ίδιο θα βοηθήσει στην ενίσχυση του προφίλ του και την επικαιρότητα θα αλλάξει ριζικά, οδηγώντας στη... λήθη την «Μακεδονική κρίση»...
Για το μέλλον
Στο τραπέζι και τα ακραία σενάρια
Αν και όλα δείχνουν ότι η κατάσταση οδηγείται σε εκτόνωση, αυτό δεν σημαίνει ότι στο Μαξίμου, βλέποντας την σύγκρουση με τον Π. Καμμένο να διογκώνεται, δεν επεξεργάστηκαν και πιο... ακραία σενάρια, τα οποία ακόμη και αν δεν χρειαστούν τώρα, κρατούν για πιθανές μελλοντικές «κρίσεις ». Αν δηλαδή το χάσμα ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αποδειχθεί ανυπέρβλητο, τότε είναι δεδομένο ότι θα πυροδοτηθούν πολιτικές εξελίξεις.
Σε μια τέτοια περίπτωση μπορεί να υπάρξει αποχώρηση του Π. Καμμένου και των βουλευτών του από το κυβερνητικό σχήμα, χωρίς να άρει όμως την εμπιστοσύνη του στην κυβέρνηση. Κατά συνέπεια δεν θα υπάρχει θέμα δεδηλωμένης, θα υπάρχει όμως μείζον πολιτικό ζήτημα, αφού η στήριξη των ΑΝΕΛ στην πραγματικότητα θα είναι α λα καρτ.
Υπάρχει και το σενάριο μιας ακόμη πιο επιθετικής κίνησης από τον Π. Καμμένο να αποσύρει δηλαδή και την εμπιστοσύνη του στην κυβέρνηση. Στην περίπτωση αυτή - και εφόσον δεν κατατεθεί πρόταση μομφής από την αντιπολίτευση προκειμένου να καταγραφεί η απώλεια δεδηλωμένης -ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση θεωρητικά (όπως και πέρυσι το καλοκαίρι) θα μπορούν να συνεχίσουν στηριζόμενοι σε κοινοβουλευτική μειοψηφία. Μια τέτοια λύση όμως δεν είναι μακράς πνοής, ούτε μπορεί να συμβάλει στην προώθηση των απαραίτητων μέτρων που πρέπει να περάσουν από τη Βουλή. Κατά συνέπεια θα είναι αναγκαίο, προκειμένου να μην οδηγηθούμε σε εκλογές, ο Αλ. Τσίπρας να αναζητήσει νέους κυβερνητικούς εταίρους προς την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, του Ποταμιού ή της Ένωσης Κεντρώων. Μάλιστα το γεγονός ότι το Ποτάμι, αλλά και το ΠΑΣΟΚ δεν συντάχθηκαν με τη ΝΔ ζητώντας την αποπομπή του Γ. Μουζάλα, ενίσχυσε τη σεναριολογία, πιθανών συνεργασιών με κεντροαριστερό πρόσημο.
ΗΜΕΡΗΣΙΑ