Σλοβενία και Σερβία έκλεισαν το διάδρομο των Βαλκανίων για τους πρόσφυγες

Ολο και πιο δύσκολες γίνονται οι συνθήκες για τους 13.000 πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στους καταυλισμούς της Ειδομένης.

Η ελπίδα τους να περάσουν τα σύνορα χάνεται μέρα με τη μέρα. Η ουδέτερη ζώνη Ελλάδας - ΠΓΔΜ παραμένει κλειστή και κανείς δεν γνωρίζει πότε και υπό ποιες συνθήκες θα αρχίσει ξανά η ροή των προσφύγων. Την ίδια ώρα, η απόφαση της Σλοβενίας και της Σερβίας να βάλουν «λουκέτο» στα σύνορά τους, επιβάλλοντας νέους περιορισμούς, ουσιαστικά βάζει τέλος στα σχέδια των απελπισμένων ανθρώπων.

Το υπουργείο Εσωτερικών της Σλοβενίας ανακοίνωσε πως από τα μεσάνυχτα θα επιτρέπεται η είσοδος σε σλοβενικό έδαφος μόνο σε όσους πρόσφυγες έχουν σκοπό να ζητήσουν άσυλο στη Σλοβενία ή φτάνουν στη χώρα για ανθρωπιστικούς λόγους.

Την ίδια στιγμή, η Σερβία, με ανακοίνωση που εξέδωσε το δικό της υπουργείο Εσωτερικών, ανέφερε ότι «θα εναρμονιστεί» με την απόφαση της Σλοβενίας.
Ουσιαστικά, λοιπόν, Σλοβενία και Σερβία έκοψαν τη βαλκανική οδό για τους πρόσφυγες.

Η Λιουμπλιάνα συμπορεύεται στο θέμα του προσφυγικού με την Αυστρία και τις υπόλοιπες βαλκανικές χώρες που επιθυμούν να σταματήσουν τις μεταναστευτικές ροές.

Το Βελιγράδι «ενημερώθηκε από την Κροατία ότι η Σλοβενία θα εφαρμόσει από τα μεσάνυχτα ένα νέο καθεστώς εισόδου στην ζώνη Σένγκεν και ότι δεν θα δέχεται μετανάστες χωρίς έγκυρη βίζα και διαβατήριο, κάτι που κλείνει στην πράξη τον βαλκανικό διάδρομο», εξήγησε το υπουργείο.

Υπενθυμίζεται πως Σλοβενία, Κροατία, Σερβία και ΠΓΔΜ είχαν περιορίσει δραστικά την είσοδο μεταναστών στο έδαφός τους εφαρμόζοντας ημερήσια ποσόστωση 580 προσώπων την ημέρα. Ωστόσο κάτι τέτοιο δεν ισχύει πλέον με την Σλοβενία να ξεκαθαρίζει πλέον πως η ποσόστωση αυτή αλλάζει.

Φράχτες στα ανατολικά σύνορα σηκώνουν Εσθονία, Λετονία και Λιθουανία

Και ο κλοιός γύρω από τους μετανάστες και τους πρόσφυγες σφίγγει ακόμα περισσότερο εγκλωβίζοντας τους στην Ελλάδα μετά και την απόφαση των Εσθονία, Λετονία και Λιθουανία να εντείνουν τους ελέγχους και να σηκώσουν φράχτες στα ανατολικά τους σύνορα.

Η απόφαση αυτή ήρθε καθώς φοβούνται ότι ο επόμενος δρόμος που θα ακολουθήσουν οι μετανάστες και οι πρόσφυγες για να συνεχίζουν το ταξίδι τους στην Ευρώπη θα είναι μέσω της περιοχής της Βαλτικής. Οι κυβερνήσεις των τριών χωρών φοβούνται ότι θα δουν χιλιάδες πρόσφυγες να περνούν από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία. Η Εσθονία εγκαθιστά συσκευές παρακολούθησης, όπως αυτές που υπάρχουν ήδη στα σύνορα της Λιθουανίας με τη Λευκορωσία, για να αντιμετωπίσει τόσο το λαθρεμπόριο όσο και την παράνομη μετανάστευση.

Εκατοντάδες Λιθουανοί συνοριοφύλακες, αστυνομικοί και στρατιώτες συμμετέχουν αυτήν την εβδομάδα σε μια άσκηση για την αντιμετώπιση μιας ενδεχόμενης μεταναστευτικής κρίσης. Στο πλαίσιο αυτής της άσκησης θα ελεγχθεί και κατά πόσο είναι αποτελεσματικοί οι έλεγχοι ταυτότητας στα βόρεια σύνορα της Λιθουανίας με τη Λετονία. «Οι μεταναστευτικές ροές σε αυτά τα σύνορα εκτινάχθηκαν μέσα σε μία εβδομάδα, σαν κάποιος να κούνησε ένα μαγικό ραβδί» είπε ο διοικητής της συνοριοφυλακής της Λιθουανίας, Ρενάτας Ποζέλα.

Υπενθυμίζεται πως περίπου 6.000 αιτούντες άσυλο πέρασαν πέρυσι από τη Ρωσία στη Φινλανδία και τη Νορβηγία.

Η Ουγγαρία ανοίγει τάφρο στα σύνορα
Και η Ουγγαρία όμως σκληραίνει ακόμα περισσότερο τη στάση της. Ο Βίκτορ Ορμπάν που άσκησε βέτο κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής στη συμφωνία για το προσφυγικό, αποφάσισε να ανοίξει τάφρο και σηκώνει νέο φράχτη.

Απελπισία στην Ειδομένη -Ανθρωποι βουλιάζουν στις λάσπες
Απελπιστική είναι η κατάσταση που επικρατεί στην Ειδομένη, με τους πρόσφυγες να βουλιάζουν στη λάσπη και την απόγνωση.
Οι καιρικές συνθήκες καθιστούν δύσκολη την καθημερινότητα των ανθρώπων που ζουν κάτω από αντίξοες συνθήκες και στήνουν τα αντίσκηνά τους μέσα στα λασπόνερα.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail