Η κυβέρνηση θέλει το τυράκι, χωρίς να πιαστεί στη φάκα που της στήνουν

ΤΟΥ ΑΝΤΩΝΗ ΓΚΙΟΚΑ

Σαν ένα "άγριο παζάρι" περιγράφουν τα κυβερνητικά στελέχη τις διαπραγματεύσεις που ξεκίνησαν την προηγούμενη εβδομάδα με τους επικεφαλής των Θεσμών, που στοχεύουν στην όσο το δυνατόν γρηγορότερη αξιολόγηση της αξιολόγησης.

Η επιμονή του ΔΝΤ για νέο σκληρό γύρο περικοπών σε συντάξεις και αύξηση φορολογίας για τα χαμηλότερα εισοδήματα, είναι θέσεις τις οποίες η κυβέρνηση προσπαθεί να αποκρούσει. Όμως στην συζήτηση έχει πέσει το άνοιγμα της συζήτησης για την ρύθμιση του χρέους, γεγονός που μόνο αδιάφορο δεν αφήνει το Μέγαρο Μαξίμου.

Άλλωστε, ακόμη και πριν γίνει Πρωθυπουργός, ο Αλέξης Τσίπρας επέμενε πως μόνο ένα γενναίο κούρεμα του χρέους θα μπορούσε να δώσει ελπίδα για επιστροφή στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Από τότε, πολλά έχουν αλλάξει. Όμως, από το μυαλό του Πρωθυπουργού, το ζήτημα του χρέους δεν έφυγε ποτέ. Όπως επισημαίνει στέλεχος που βρέθηκε στις Βρυξέλλες την κολασμένη νύχτα της 12 Ιουλίου, αυτή η υπόσχεση για την ρύθμιση του χρέους παραμέρισε και τους τελευταίους ενδοιασμούς του και δέχτηκε την δύσκολη συμφωνία που του επέβαλαν.

Τώρα που το ζήτημα έρχεται για τα καλά στο προσκήνιο, μοιάζει με το τυράκι μέσα στη φάκα. Όπου φάκα, σημαίνει τα νέα, σκληρά, υφεσιακά μέτρα που ζητάει το Ταμείο και η τυχόν αποδοχή τους -κάτι που απορρίπτεται προς το παρόν- θα έμοιαζε με πολιτική αυτοκτονία. Όμως, το δέλεαρ της ρύθμισης του χρέους είναι μεγάλο, γεγονός που βάζει σε δεύτερες σκέψεις ανθρώπους του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος.

Η αλήθεια είναι πως στην κυβέρνηση, θα ήθελαν πολύ το Ταμείο να διακόψει την συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα και να παραμείνει σε ρόλο τεχνικού συμβούλου. Όμως, η αποχώρηση του θα μπορούσε να οδηγήσει σε ναυάγιο την συζήτηση για το χρέος, καθώς οι ευρωπαϊκοί Θεσμοί εξακολουθούν να είναι επιφυλακτικοί με μια τέτοια εξέλιξη.

Για τον λόγο αυτό, με την επιστροφή του Αλέξη Τσίπρα από το Παρίσι, στο Μαξίμου θα μελετήσουν όλα τα ενδεχόμενα για το πως θα μπορέσουν να αρπάξουν το τυράκι, χωρίς όμως να πιαστούν στην φάκα του ΔΝΤ.

newpost.gr
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail