Του Γιώργου Κράλογλου
Είναι κατάρα να γεννιέσαι σε μια χώρα που αξίζει να ζεις αλλά δεν αξίζει να εργάζεσαι!!! Από τον Απρίλιο του 2017 περισσότερες από 600.000 μικρές επιχειρήσεις στη Μ. Βρετανία δεν θα φορολογούνται. Και 250.000 μεσαίες και μεγάλες θα φορολογηθούν με συντελεστή 17%!!! Στην Ελλάδα της ανάπτυξης... οι μικρομεσαίοι θα φορολογούνται, ως μισθωτοί, μέχρι και 50%.
Την αριστουργηματική ατάκα, στην αρχή, την αντέγραψα από τα, πάντα τεκμηριωμένα, σχόλια του τακτικότατου σχολιαστή panost.
Τα υπόλοιπα, από όσα τρέχουν για τις νέες φορολογικές τσεκουριές του κομισάριου Αλεξιάδη που παραδέχθηκε ότι "τέλειωσαν τα άσχημα, και έρχονται τα χειρότερα..." όσο και αν προσπάθησε να τα μπαλώσει κρύβοντας την πραγματικότητα.
Και πραγματικότητα (ανάμεσα σε χίλια δύο αλλά αντιαναπτυξιακά και αρνητικά που συμβαίνουν στην οικονομία) είναι και τα όσα περιμένουν την μικρομεσαία επιχείρηση σε μια περίοδο που ο ανταγωνισμός στην Ευρώπη, από τη Βουλγαρία και την Πορτογαλία μέχρι και τη Μ. Βρετανία, επιστρατεύει δυνάμεις με κίνητρα και προσκαλεί επενδυτές με φοροαπαλλαγές.
Προχθές, σύμφωνα με το BBC, ο Βρετανός ΥΠΟΙΚ, George Osborne, εξήγγειλε πλήρη φορολογική απαλλαγή 600.000 μικρών βρετανικών επιχειρήσεων που πρακτικά σημαίνει ετήσια αποταμίευση κεφαλαίου 6.000 λιρών για επενδύσεις και άλλες δράσεις.
Για δε την προσέλκυση επενδυτών και την προτροπή των Βρετανών επιχειρηματιών σε επενδύσεις, ανακοίνωσε μείωση του φορολογικού συντελεστή από το 20% στο 17% σε 250.000 μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις μετά τον Ιανουάριο του 2020.
Τα μέτρα ανακοινώθηκαν σήμερα γιατί οι χώρες που θέλουν ανάπτυξη και δεν την πιπιλάνε απλά σαν καραμέλα για να θαμπώνουν... τους ιθαγενείς, σέβονται τον σχεδιασμό των επιχειρήσεων και γι' αυτό τα διατηρούν πενταετία ή και δεκαετία.
Αυτός ήταν άλλωστε και ο λόγος που ο Mike Cherry, πρόεδρος της Ένωσης Μικρών Επιχειρήσεων της Μ. Βρετανίας, δήλωσε, ευχαρίστως, ότι "ο υπουργός Οικονομικών άκουσε τις εκκλήσεις μας για τη δημιουργία ενός απλουστευμένου φορολογικού συστήματος για τις μικρές επιχειρήσεις και τους αυτοαπασχολούμενους και έλαβε δραστικά μέτρα στον τομέα των φορολογικών συντελεστών".
Τι συμβαίνει στην Ελλάδα; Τα υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης έχουν στα υπόγεια τους, ανάμεσα σε άλλα σκουπίδια, δύο ογκωδέστατες μελέτες του ΣΕΒ για αναπτυξιακά κίνητρα και 53 υπομνήματα Οργανώσεων της βιομηχανίας, των μικρομεσαίων και όλων των Επιμελητηρίων που θα τα χρησιμοποιήσουν μάλλον για προσάναμμα...
Γιατί την επάρατη ιδιωτική επιχειρηματικότητα την έχουμε στην Ελλάδα μόνο για να παριστάνουμε και τους Ευρωπαίους... Και αναθέτουμε στο κράτος της ρεμούλας και της αρπαχτής την παραγωγή και την ανάπτυξη...
Η ΕΒΖ, η ΛΑΡΚΟ, ο Σκαραμαγκάς, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ, τα λεωφορεία, τα λιμάνια και άλλες επιχειρήσεις-φαντάσματα φιγουράρουν στη "βιτρίνα" της ελληνικής κρατικής "επιχειρηματικότητας"... Που θέλει να επεκταθεί στην Ακτοπλοΐα, στα μεταλλεία και στις έρευνες υδρογονανθράκων. Ο Θεός να μας φυλάει...
Οπότε στην πράξη, τόσο οι σοσιαλιστές της ΝΔ και οι τριτοκοσμικοί του ΠΑΣΟΚ, όσο και οι σοβιετικοί του ΣΥΡΙΖΑ εφάρμοσαν και συνεχίζουν να εφαρμόζουν την μονίμως καταστρεπτική για την οικονομία φορομπηχτική πολιτική. Που όμως εξασφαλίζει τον μισθό του κάθε Καρανίκα...
Σύμφωνα λοιπόν με αυτές τις αρχές... Και ιδίως την ανισότητα μεταξύ του κράτους επιχειρηματία και της ιδιωτικής επιχείρησης, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ προωθεί για τους μικρομεσαίους και τους επαγγελματίες την ίδια φορολογική κλίμακα που εφαρμόζει στους μισθωτούς συν ασφαλιστικές εισφορές έως και 27% του εισοδήματος από επιχειρηματική δραστηριότητα.
Όλα αυτά βέβαια πέρα από τον φόρο 26% μέχρι 33% από το πρώτο ευρώ εισοδήματος, την αύξηση του συντελεστή φορολόγησης των ΑΕ, ΕΠΕ από το 26% στο 29% και το τέλος επιτηδεύματος.
Οι κουτόφραγκοι Βρετανοί καταργούν τους φόρους στους μικρομεσαίους και οι Έλληνες σοβιετικοί τους φορολογούν με κλίμακες μέχρι και 50% που ισχύουν για τους μισθωτούς. Και αυτό το αποκαλούν φορολογική δικαιοσύνη. Λες και ο εργάτης της βιοτεχνίας (που θα συνεχίσει να γδέρνεται) έχει να κερδίσει από την φορολογική εξομοίωση του αφεντικού όταν μάλιστα γνωρίζει και τις συνέπειες. Λουκέτο στο μαρμαράδικο, ανεργία στους εργαζόμενους και οι φόροι για μισθούς σε μετακλητούς αφισοκολλητές...