Επανέρχονται στα σύνορά μας ιταλικά και αλβανικά ένοπλα τμήματα. Τι έχουν να πουν όσοι μιλούν για «σύσφιγξη των ελληνοαλβανικών σχέσεων»;
Διάφοροι παράγοντες στην Ελλάδα, αγνοούντες ακόμη και τα προφανή, δεν χάνουν ευκαιρία να μιλήσουν για «σύσφιγξη των ελληνοαλβανικών σχέσεων», ή για «βελτίωση» αυτών, χωρίς να λάβουν καθόλου υπόψη τα άπειρα γεγονότα που μας επιτρέπουν, με μαθηματική ακρίβεια, να προβλέψουμε τι είδους είναι αυτές οι διαφημιζόμενες ως βελτιωμένες σχέσεις.
Ο βουλευτής κ. Ν. Κακλαμάνης, απηύθυνε ερώτηση προς τον ΥΠΕΞ κ. Κοτζιά, προ δύο ημερών, και του γνωστοποιεί ότι κατατέθηκε στην Εισαγγελία του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης ο «φάκελος της Τσαμουριάς», με βασικό αίτημα φυσικά την επιστροφή των Τσάμηδων στις «εστίες» τους.
Στις ίδιες επιδιώξεις και στοχεύσεις, εντάσσονται και οι προτάσεις του κόμματος των Τσάμηδων για την εκπροσώπηση της Αλβανικής διασποράς με συγκεκριμένο αριθμό εδρών στην Αλβανική Βουλή και ταυτόχρονα για τη δημιουργία Υπουργείου Διασποράς, που μεταξύ άλλων θα προωθεί τα ζητήματα και τα αιτήματα των Αλβανών μεταναστών που κατοικούν στην Ελλάδα.
Τον ρωτά, με ποιο τρόπο θα προστατέψει τα εθνικά μας συμφέροντα σε περίπτωση που έχει κατατεθεί ο «φάκελος Τσαμουριά» στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, αλλά και σε ενδεχόμενη σύσταση Υπουργείου Διασποράς από την Αλβανική κυβέρνηση.
Η απάντηση δεν πρόκειται φυσικά να είναι επί της ουσίας, αλλά τα γνωστά «μπλα-μπλα» που συνηθίζονται σ’ αυτές τις περιπτώσεις.
Θα μού επιτρέψουν οι φίλοι αναγνώστες να τους υπενθυμίσω την ύπαρξη μιας κατάπτυστης επιστολής αφοσίωσης των Τσάμηδων προς τον Μουσολίνι, από τον ηγέτη των Τσάμηδων Νουρή Ντίνο Μπέη, που δείχνει τον προδοτικό ρόλο των Τσάμηδων εις βάρος της Ελλάδος και την αφοσίωση τους προς την Ιταλία (και την οποία είχα δημοσιεύσει παλαιότερα).
Η επιστολή εστάλη τον Φεβρουάριο του 1943, φυλάσσεται στα ιταλικά αρχεία και στην τελευταία της παράγραφο και άσχετα με τις μετέπειτα εξελίξεις, ο Νορή Ντίνο Μπέης ζητά από τον Καβαλιέρε, όπως αποκαλεί τον Ντούτσε, να περάσουν οι Τσάμηδες στην Αλβανία, προφανώς γιατί είχε αντιληφθεί τις ευθύνες τους για τα εγκλήματα που είχαν διαπράξει. Ο Νουρή Ντίνο Μπέης γεννήθηκε στην Παραμυθιά και όταν κηρύχθηκε ο πόλεμος κατά της Ελλάδος οργάνωσε ένοπλα τμήματα βοήθειας προς τους Ιταλούς και αργότερα προς τους Γερμανούς.
Μετά τη συνθηκολόγηση, με διάταγμα της ιταλικής κυβέρνησης, διορίστηκε ύπατος αρμοστής Θεσπρωτίας και ο αδελφός του Ναζάρ Ντίνο συνταγματάρχης της Μαλίτσια, δηλαδή της Πολιτοφυλακής.
Η όλη προσπάθεια των Ιταλών ήταν η υποδαύλιση αποσχιστικού κινήματος από τους μουσουλμάνους αλβανόφωνους τους λεγόμενους Τσάμηδες (και από κάποιους ρουμανόβλαχους στην Σαμαρίνα, που συνάντησε την αντίδραση των Βλάχων και αέτυχε το εγχείρημα).
Την πρωτοβουλία αυτήν την είδαν θετικά οι Γερμανοί, όταν από το 1943 ανέλαβαν τον έλεγχο της ιταλοκρατούμενης ζώνης, γιατί οι Τσάμηδες διέκειντο φιλικά και προς τους Γερμανούς. Έτσι προσπαθώντας να ενδυναμώσουν τους Τσάμηδες δημιούργησαν την «Σκιπετάρικη Χωροφυλακή», η οποία καταδυνάστευε τον εγχώριο πληθυσμό στη Νότια Αλβανία, που ουσιαστικά ήταν Έλληνες Βορειοηπειρώτες, αλλά και στην Θεσπρωτία.
Οι Βρετανοί που δρούσαν στην κατεχόμενη Ελλάδα, επιχείρησαν να συνεννοηθούν με τους Τσάμηδες, ώστε να τους στρέψουν εναντίον των Γερμανών. Η αποτυχία τους ήταν πλήρης. Οι βιαιότητες εναντίον των Ελληνικών πληθυσμών ήταν πρωτοφανείς.
Έτσι την άνοιξη του 1944, όταν οι σύμμαχοι άρχισαν επιχειρήσεις εναντίον των Γερμανών ζήτησαν από τις δυνάμεις του Ναπολέοντα Ζέρβα (ΕΔΕΣ) να καταλάβει τις ακτές της Ηπείρου στην περιοχή της Πάργας για να προσορμίζονται συμμαχικά υποβρύχια, που μετέφεραν πολεμοφόδια.
Στις μάχες που ακολούθησαν (Πάργα, Παραμυθιά, Ηγουμενίτσα κ.λπ.) πήραν μέρος μαζί με τους Γερμανούς και οι Τσάμηδες της περιοχής με ένοπλα τμήματα. Κάτω από αυτές τις συνθήκες, η συμμαχική αποστολή έδωσε εντολή στις δυνάμεις του Ζέρβα να διαλύσει αυτά τα ένοπλα εχθρικά τμήματα.
Έτσι όταν άρχισαν τον Οκτώβριο του 1994 να υποχωρούν προς τα Αλβανικά εδάφη οι Γερμανοί, τους ακολούθησαν και οι Τσάμηδες με τις οικογένειές τους περίπου 16.000 έως 18.000 άτομα, για να αποφύγουν τις επιθέσεις των ανταρτών του ΕΔΕΣ. Και έκτοτε παρέμειναν στην Αλβανία οριστικά.
Μετά από 73 χρόνια, επανέρχονται στα σύνορά μας ιταλικά και αλβανικά ένοπλα τμήματα.Μακεδών
voria.gr