«Η κατάρρευση της Ελλάδας θα είχε αποφευχθεί αν η ΕΕ ενεργούσε άμεσα»

Ξεκίνησε πολύ αργά η διάσωση - Το ευρώ μετατράπηκε από ευλογία σε κατάρα για την Ελλάδα - Τα δάνεια μετατράπηκαν σε δηλητήριο

«Η ''διάσωση'' της Ελλάδας ξεκίνησε αργά, πάρα πολύ αργά. Αντί να πιάσουμε αμέσως τον ταύρο από τα κέρατα και να δημιουργήσουμε έναν κλοιό γύρω από την Ελλάδα, ξεκίνησε ένας γύρος ''Greece bashing'', μισελληνισμού», με αποτέλεσμα «τα δάνεια για την Ελλάδα να μετατρέπονται σταδιακά σε δηλητήριο». Και η κατάληξη είναι «το ευρώ να μετατραπεί από ευλογία σε κατάρα για την Ελλάδα»!

Όλα αυτά δεν τα λέει ο Βαρουφάκης, ο Λαφαζάνης, ο Τσίπρας ή κάποιος σκληρός εχθρός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωζώνης. Δεν τα λέει κάποιος Ευρωπαίος που δεν χωνεύει την Ελλάδα. Είναι διαπιστώσεις του προέδρου της Συμμαχίας Φιλελευθέρων και Δημοκρατών Γκι Φερχόφσταντ για την επτάχρονη ελληνική τραγωδία, που έχει διαλύσει την οικονομία, την επιχειρηματική δραστηριότητα και την κάθε οικογένεια. Και φως δεν φαίνεται να υπάρχει.

«Θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί η κατάρρευση αν ενεργούσε άμεσα η Ένωση», γράφει ο κ. Φερχόφσταντ στο βιβλίο του για την ελληνική κρίση με τίτλο «Η ασθένεια της Ευρώπης» (Εκδόσεις Παπαδόπουλος), η παρουσίαση του οποίου έγινε την περασμένη Παρασκευή στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης και μεταξύ των ομιλητών ήταν και ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης.

Grevo αντί Grexit
Ακόμη και σήμερα ο πρόεδρος της Συμμαχίας Φιλελευθέρων και Δημοκρατών πιστεύει ότι υπάρχει λύση. Και αυτή είναι μια ελληνική επανάσταση! Υποστηρίζει ότι «αυτό που έχουν ανάγκη η Ελλάδα και η Ευρωζώνη δεν είναι το Grexit αλλά το Grevo, μια ελληνική επανάσταση: μια νέα, συνολική συμφωνία που θα παράσχει στη χώρα την απαραίτητη οικονομική ανάσα, με αντάλλαγμα μια ριζική αλλαγή στην πολιτική κουλτούρα και τους κοινωνικούς θεσμούς. Αυτό απέχει πολύ από τις μειώσεις στους κατώτατους μισθούς ή στα χαμηλά επιδόματα ανεργίας ή τις συντάξεις. Πρέπει να εκλείψουν οι πελατειακές σχέσεις. Η διαφθορά πρέπει να καταπολεμηθεί και το φορολογικό σύστημα πρέπει να μεταρρυθμιστεί ριζικά. Οι ελληνικές τράπεζες και άλλες κρατικές επιχειρήσεις πρέπει να ξηλωθούν και να ιδιωτικοποιηθούν και να απελευθερωθούν αμέσως οι κλάδοι της οικονομίας που είναι τώρα ερμητικά κλειστοί για τους νεοεισερχομένους».

Άρχισε πολύ αργά
Σε άλλο σημείο ο κ. Φερχόφσταντ σημειώνει:

«Η ''διάσωση'' της Ελλάδας ξεκίνησε αργά, πάρα πολύ αργά. Αντί να πιάσουμε αμέσως τον ταύρο από τα κέρατα και να δημιουργήσουμε έναν κλοιό γύρω από την Ελλάδα, σε συνδυασμό με την επιβολή βαθιών μεταρρυθμίσεων, ξεκίνησε ένας γύρος ''Greece bashing'', μισελληνισμού, κατά τον οποίο ορισμένοι πολιτικοί ηγέτες πρότειναν ακόμη και την άμεση έξοδο της χώρας από τη ζώνη του ευρώ ή την Ένωση. Ήταν πιο εύκολο να ρίξουν την ευθύνη για την κρίση του ευρώ στους Έλληνες από το να αναγνωρίσουν ότι υπάρχει διαρθρωτικό πρόβλημα στην ίδια τη νομισματική ένωση.

Αυτό ώθησε ακόμη ψηλότερα τα επιτόκια και έσπρωξε την Ελλάδα ακόμα πιο βαθιά. Εκτός Ευρώπης κανείς δεν καταλάβαινε τίποτε. Αυτό ήταν το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα; Μια νομισματική ένωση που διασπάται με το πρώτο σημάδι κινδύνου και πετάει την αλληλεγγύη στη θάλασσα; Σε τελευταία ανάλυση, το συνολικό χρέος του Ελληνικού Δημοσίου αντιπροσωπεύει μόνο ένα μικρό ποσοστό του συνολικού ετήσιου πλούτου της Ευρώπης. Μερικές εκατοντάδες δισεκατομμύρια έναντι ενός ευρωπαϊκού ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της τάξης των δεκαπέντε τρισεκατομμυρίων. Πρόκειται για το 1,7%. Για ποιο ακριβώς πράγμα μιλάνε αυτοί οι Ευρωπαίοι; Η αναμονή κράτησε μέχρι τον Μάιο του 2010. Όλοι άρχισαν να αντιλαμβάνονται ότι αυτή η μορφή μαζοχισμού έπρεπε να σταματήσει».

Αλλά δεν σταμάτησε. «Καθώς η κατάσταση επιδεινώθηκε, έναν μόλις χρόνο αργότερα, υπήρξε ένα νέο πακέτο 130 δισ. Και τώρα εγκρίθηκε το τρίτο πακέτο. Αυτή τη φορά πάνω από ογδόντα δισεκατομμύρια. Για την Ελλάδα αυτά τα δάνεια μετατρέπονται σταδιακά σε δηλητήριο. Έχουν συνδεθεί με προϋποθέσεις που όρισαν οι γραφειοκράτες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του ΔΝΤ. Εξυγίανση και περικοπές. Αυτό που έχει σημασία είναι μόνο το οικονομικό αποτέλεσμα. Η ζημία που προκαλείται στην ελληνική οικονομία ή στις τσέπες των απλών Ελλήνων είναι άνευ σημασίας. Φτάνει να είναι εντάξει το πρωτογενές ισοζύγιο. Έτσι, το ευρώ μετατράπηκε από ευλογία σε κατάρα για την Ελλάδα».

Θα είχε αποτραπεί η κατάρρευση αν...
«Αν η Ένωση ήταν σε θέση να συνδράμει άμεσα την Ελλάδα και να αποτρέψει την κατάρρευσή της, η κρίση θα είχε σίγουρα εξελιχθεί πολύ διαφορετικά. Θα μπορούσε να είχε περιοριστεί στην Ελλάδα και η επικίνδυνη μόλυνση που την ακολούθησε ίσως να μην ήταν τόσο σοβαρή. Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι για την ελληνική κρίση ευθύνεται μόνο η Ευρώπη. Ο πυρήνας της ευθύνης για την κρίση βρίσκεται σαφέστατα στην ελληνική κυβέρνηση και στα πολιτικά κόμματα. Συνέχισαν να κάνουν χρήση και κατάχρηση του πελατειακού χαρακτήρα της ελληνικής κοινωνίας και να δαπανούν χρήματα που δεν είχαν, αυξάνοντας ακόμη περισσότερο το μη βιώσιμο δημοσιονομικό έλλειμμα».

Διεφθαρμένη χώρα η Ελλάδα
Η άποψη του προέδρου των Φιλελευθέρων - Δημοκρατών για τη χώρα μας είναι:

«Η Ελλάδα παραμένει μια εντελώς διεφθαρμένη κοινωνία, βασισμένη σε ένα πελατειακό σύστημα το οποίο στήθηκε από τα δύο πρώην μεγαλύτερα πολιτικά κόμματα, τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ, πάνω στα ερείπια που άφησαν οι συνταγματάρχες».

Τον κέρδισε το χαμόγελο του Τσίπρα!
Στο βιβλίο του καταθέτει και την εικόνα που σχημάτισε για τον έλληνα πρωθυπουργό στο σύντομο διάστημα που τον γνώρισε:

«Είχε ένα χαμόγελο που σε κέρδιζε και μου φαινόταν φιλικότατος. Η εμφάνισή του ήταν σίγουρα μια ανακούφιση μετά την ήττα της ελληνικής κυβέρνησης των δεινοσαύρων Βενιζέλου και Σαμαρά. Ανταλλάξαμε μερικές κουβέντες. Μου είπε εν συντομία για τα χάλια που είχε παραλάβει όταν ο ΣΥΡΙΖΑ είχε έρθει στην εξουσία, τον Ιανουάριο του 2015. Αυτά τα χάλια έχουν μακρά ιστορία. Όπως σε κάθε ελληνική τραγωδία διάφοροι πρωταγωνιστές έπαιξαν καθοριστικό ρόλο, έτσι και οι εξηγήσεις για τον λάθος δρόμο που πήρε η Ελλάδα είναι πολλαπλές. Ότι οι Έλληνες έγιναν πολύ νωρίς δεκτοί στο ευρώ εξακολουθεί να είναι η πιο συνηθισμένη εξήγηση». 

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail