Σε πεδίο μάχης μετατράπηκε το λιμάνι του Πειραιά το βράδυ της Τετάρτης, όταν ξέσπασαν συγκρούσεις ανάμεσα σε Σύρους πρόσφυγες και Αφγανούς μετανάστες με τις αστυνομικές δυνάμεις εντελώς και για ώρα απούσες. Τα επεισόδια ξεκίνησαν γύρω στις 22:00 από την πύλη Ε2 και στη συνέχεια επεκτάθηκαν στην πύλη Ε1.
Σύμφωνα με αστυνομικές και λιμενικές πηγές, αλλά και με βάση μαρτυρίες προσφύγων, όλα άρχισαν στην πύλη Ε1 όταν Αφγανοί επιτέθηκαν σε γυναίκα από τη Συρία, άγνωστο με ποιες προθέσεις. Οι οικείοι της έτρεξαν να την υπερασπιστούν και τα πράγματα δεν άργησαν να βγουν εκτός ελέγχου.
Άτομα νεαρής κυρίως ηλικίας, χωρισμένα σε δύο αντιμαχόμενες ομάδες Σύρων και Αφγανών επιδόθηκαν σε έναν πετροπόλεμο χωρίς τέλος. Οι εικόνες που εκτυλίχθηκαν ήταν ενδεικτικές της έντασης και της βίας που επικράτησε καθ' όλη τη διάρκεια των συγκρούσεων.
Επί περίπου τρεις ώρες εκατοντάδες άτομα συνεπλέκοντο με ρόπαλα, πέτρες, σίδερα και οτιδήποτε υλικό, που θα μπορούσε να αποτελέσει όπλο στα χέρια τους. Από τη μανία των νεαρών δε γλίτωσαν ούτε οι μικροί φοίνικες, που βρίσκονται στα παρτέρια του λιμανιού. Τους έσπασαν και κραδαίνοντάς τους στα χέρια εν είδει ροπάλου επιτίθεντο εναντίον της άλλης πλευράς. Και μέσα σε αυτό το πεδίο μάχης έντρομοι οι γονείς με τα παιδιά τους στα χέρια προσπαθούσαν να βγουν έξω από την "εμπόλεμη ζώνη", τρέχοντας να σωθούν.
Όλα αυτά συνέβαιναν την ώρα που ελάχιστοι άνδρες της αστυνομίας και του λιμενικού, οι οποίοι δεν ξεπερνούσαν τους 30 και για τις δύο πύλες, προσπαθούσαν να επιβληθούν στο μανιασμένο πλήθος, κάνοντας εμφανή για ακόμη μια φορά την παντελή απουσία των Αρχών και την πλήρη έλλειψη συντονισμού. Μέχρι να φτάσουν στον Πειραιά ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις πάνω από επτά άτομα τραυματίστηκαν, δύο εκ των οποίων σοβαρά στο κεφάλι, που μεταφέρθηκαν στο Τζάνειο νοσοκομείο.
Ακόμη μια γυναίκα, συριακής καταγωγής, της οποίας ομοεθνείς της τής παρείχαν πρώτες βοήθειες, μεταφέρθηκε με ταξί στο νοσοκομείο, χωρίς να υπάρχουν μέχρι στιγμής πληροφορίες για την κατάσταση της υγείας της. Η γυναίκα δεν είχε τραυματιστεί, αλλά ήταν ημιλιπόθυμη και σε κατάσταση σοκ στην άσφαλτο.
Τα πνεύματα ηρέμησαν περίπου στη 01:00 της Πέμπτης όταν αστυνομικοί και λιμενικοί περικύκλωσαν τους νεαρούς αλλοδαπούς, που συγκρούονταν, κι έδωσαν επιτέλους ένα τέλος στις εικόνες βίας και ντροπής. Το σχέδιο των Αρχών (κι αυτό κατόπιν... εορτής) είναι να υπάρξει διαχωρισμός των δυο αυτών εθνικοτήτων, ώστε να μην ξαναδημιουργηθούν τέτοιες έκρυθμες καταστάσεις στο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας.
Ανώτατες πηγές της αστυνομίας και του λιμενικού τονίζουν στο protothema.gr πως εάν δε γίνει άμεσα «καθαρισμός» του λιμανιού, που εδώ και περίπου δύο μήνες έχει μετατραπεί σε άτυπο hotspot, τότε «μπορεί να έχουμε ακόμα και νεκρούς».
«Στον Πειραιά αυτό που συμβαίνει δεν έχει ξαναγίνει. Το λιμάνι λειτουργούσε κανονικά κι αυτοί οι άνθρωποι ερχόντουσαν εδώ με τα πλοία, αλλά κανείς δεν έμενε το βράδυ. Ξαφνικά, το λιμάνι έγινε χώρος φιλοξενίας χωρίς σχέδιο, χωρίς υποδομές. Έχουν εγκλωβιστεί πάνω από 5.000 και κανείς δεν τους ελέγχει. Και πολύ άργησε να συγκρουστούν», επισημαίνουν.
«Ζούνε κάτω από άθλιες συνθήκες, τους ταΐζουν εθελοντές, μαλώνουν για μια κουβέρτα, για το ποιος θα φορτίσει το κινητό ακόμη και γιατί κάποιος απλώς κοίταξε τη γυναίκα άλλου. Αυτό που το έγινε το βράδυ το φοβόμασταν και δυστυχώς οι φόβοι μας επιβεβαιώθηκαν», σχολιάζουν, ακόμη, καταλήγοντας στο ότι μόνη λύση είναι το λιμάνι να αδειάσει άμεσα και να επανέλθει στους φυσιολογικούς του ρυθμούς.
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ
NEWSIT.GR