Ο Αχμέτ μας περιπαίζει αδιάντροπα: Φταίνε οι στρατιωτικοί, απάντησε για τις παραβιάσεις

Οι δύο πρωθυπουργοί τόνισαν την βούλησή τους να μετατρέψουν το Αιγαίο σε θάλασσα ειρήνης και συνεργασίας και εξέφρασαν την ικανοποίησή της για τα αποτελέσματα των συνομιλιών τους. Ο κ. Νταβούτογλου, δήλωσε ότι είναι απόλυτα ικανοποιημένος από τον τρόπο που συνεργάστηκαν οι δύο κυβερνήσεις για να καταλήξουν στις συμφωνίες που υπογράφηκαν και πρόσθεσε ότι μεταξύ των δύο χωρών υπάρχουν πολλά κοινά σημεία, αλλά και διαφορές, αλλά το σημαντικότερο είναι να οικοδομηθεί μια γέφυρα φιλίας.

Ο κ. Νταβούτογλου υπογράμμισε ότι είναι στους στόχους να αυξηθεί και η τουριστική συνεργασία , ενώ αποδέχθηκε πρόταση που του έκανε ο κ. Τσίπρας να παρευρεθεί τον Μάιο στα εγκαίνια του αγωγού ΤΑΡ στην Θεσσαλονίκη το Μάιο , μια ιδέα που προωθεί ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης ο οποίος έχει προσκαλέσει ηγέτες και άλλων χωρών από τις οποίες θα περάσει ο αγωγός.

Στην εισαγωγική δήλωσή του ο Έλληνας πρωθυπουργός ξεκίνησε με μια συναισθηματικού όσο και ιστορικού τύπου τοποθέτηση με επίκεντρο την Σμύρνη, τονίζοντας ότι αισθάνεται το ιστορικό βάρος καθώς η πόλη θυμίζει τον ξεριζωμό, την προσφυγιά, αλλά και την συνύπαρξη σημειώνοντας ότι και σήμερα έχουμε αυτές τις εικόνες με εκατομμύρια ανθρώπους που ξεριζώνονται από τα σπίτια τους εξαιτίας πολέμων, όπως και παλιά.

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι είναι ανάγκη η Ελλάδα και η Τουρκία να δηλώσουν από κοινού ότι δεν θα λύσουν ένα πρόβλημα με ένα σχέδιο που θα τους επιβληθεί από τρίτα μέρη, αλλά ότι θα το λύσουν μέσα από την μεταξύ τους συνεργασία . Ζήτησε να τηρηθεί η κατάπαυση πυρός στην Συρία, να αντιμετωπιστεί η τρομοκρατία και να καταβληθεί κοινή προσπάθεια να χτυπηθούν τα δίκτυα των διακινητών.

Υπάρχει η βούληση να αντιμετωπίσουμε αυτό το πρόβλημα από κοινού, είπε ο κ. Τσίπρας σημειώνοντας ότι η Ελλάδα και η Τουρκία δεν είναι οι αιτίες του προβλήματος , φιλοξενούν εκατομμύρια πρόσφυγες και θα συνεχίσουν να παρέχουν ανθρωπιά και φιλοξενία , όμως , τόνισε, δεν θα είναι οι χώρες που θα δεχθούν την μόνιμη παραμονή όλων αυτών των ανθρώπων.

Γι αυτό και στο πλαίσιο της ΕΕ, είπε ο πρωθυπουργός προωθούμε από κοινού έναν μηχανισμό μόνιμης οδού των προσφύγων που δικαιούνται προστασίας, μια μόνιμη ροή προς την Ευρώπη και παίρνοντας μέτρα για την καταπολέμηση των διακινητών. Ταυτόχρονα, είπε ο κ. Τσίπρας, θέλω να επισημάνω ότι η περαιτέρω εφαρμογή του πρωτοκόλου επανεισδοχής, δίνει σαφές μήνυμα προς μετανάστες από μη εμπόλεμες περιοχές, ότι δεν υπάρχει η δυνατότητα να περάσουν στην Ευρώπη και οφείλουμε να τους το πούμε με ειλικρίνεια , ώστε να μειωθεί η ροή.

Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι συζήτησε με τον Τούρκο ομόλογο του και το Κυπριακό και ότι είναι ανάγκη να λυθεί με βάση της αποφάσεις του ΟΗΕ και το κοινοτικό κεκτημένο , να κατοχυρώνει την ασφάλεια όλου του λαού και των μειονοτήτων.
Με αφορμή ερώτηση για την στάση της Τουρκίας στο Αιγαίο οι κύριοι Τσίπρας και Νταβούτογλου αναφέρθηκαν αναλυτικά στις θέσεις τους, με τον Έλληνα πρωθυπουργό να ζητά ανοιχτά την άρση της απειλής πολέμου κατά της Ελλάδας, σημειώνοντας μάλιστα ότι θα προσπαθήσει να πείσει και προσωπικά τον κ. Νταβούτογλου προς αυτή την κατεύθυνση.

Ο κ. Νταβούτογλου απαντώντας πρώτος, είπε ότι η Ελλάδα και η Τουρκία έχουν περάσει σε άλλη φάση, έχουν αλλάξει φύση και ότι στην Σμύρνη σήμερα 22 υπουργοί κάθισαν σε ένα τραπέζι σαν να ήταν εθνική κυβέρνηση.

Πρόσθεσε ότι οι σημαντικές αποφάσεις που έχουμε λάβει και η σημαντικότερη είναι να επιχειρεί το ΝΑΤΟ στα χωρικά μας ύδατα, ο τρόπος αντιμετώπισης της επιχείρησης έδειξε την ωριμότητα προσέγγισης των δύο χωρών.

Το θέμα είναι το ανθρώπινο στοιχείο , το προσφυγικό και βάζουμε τα διμερή προβλήματα σε παρένθεση είπε ο Τούρκος πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι ούτε η Ελλάδα παραιτείται από τα δικά της αιτήματα, ούτε η Τουρκία. Οι διαφορές, σημείωσε αφορούν τον θαλάσσιο και εναέριο χώρο , αυτό δεν είναι μυστικό, όμως καταλαβαίνουμε ότι η αύξηση των εντάσεων δεν ωφελεί κανέναν.

Για τις διερευνητικές συνομιλίες ο κ. Νταβούτογλου είπε ότι έχει διανυθεί σημαντική απόσταση , άρα το θέμα , πρόσθεσε, είναι να προσεγγίσουμε τις ένοπλες δυνάμεις να δώσουμε οδηγίες , ώστε να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα καθώς οι πολλές εμπλοκές μπορεί να οδηγήσουν σε δυστυχήματα και πρέπει να το έχουμε υπόψη μας και να προσπαθήσουμε να ελαχιστοποιήσουμε τις εμπλοκές.

Ο κ. Νταβούτογλου είπε επίσης ότι η Τουρκία δεν έχει καμία φιλοδοξία να αλλάξει το status quo στο Αιγαίο και επικαλέστηκε την συνεργασία Ατατούρκ -Βενιζέλου για να τονίσει την ανάγκη συνεργασίας των δύο χωρών, υποστηρίζοντας ότι η Ελλάδα και η Τουρκία μπορούν να γίνουν πρότυπο συνεργασίας στην Μεσόγειο όπως οι σκανδιναβικές χώρες στο βορρά.

Απαντώντας ο πρωθυπουργός υπενθύμισε ότι τα δικαιώματα της Ελλάδας στο Αιγαίο απορρέουν από το διεθνές δίκαιο , ενώ ως προς τις συνομιλίες για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας τόνισε ότι είναι απόφαση το θέμα να επιλυθεί με διπλωματικό τρόπο, μέσω συνομιλιών.

Πληροφορίες από τον Σωτ. Σιδέρη, ΑΠΕ-ΜΠΕ: Σμύρνη, Τουρκία

mignatiou.com
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail