Γράφει ο Χρήστος Βαλκάνιος
Χρήστος Καλογερόπουλος – Βαλκάνιος
Στρατηγικός Αναλυτής
Εξειδικευμένος σε Θέματα Διεθνούς Ασφάλειας
στη ΝΑ Μεσόγειο
pentapostagma.gr
Τώρα πλέον που το ΝΑΤΟ ήρθε στο Αιγαίο και μάλιστα και με την Ελληνική πρόσκληση και συναίνεση, αρχίζει να αποκαλύπτεται η πραγματική αιτία που έγινε αυτό. Με σειρά άρθρων μας είχαμε επισημάνει ότι η εμπλοκή του ΝΑΤΟ θα φέρει μαζί και τις επεκτατικές απαιτήσεις της Τουρκίας, ενώ δεν έχει τίποτα ουσιαστικό να προσφέρει στο προσφυγικό. Όλες πλέον αυτές οι επιφυλάξεις μας έρχονται να επιβεβαιωθούν από τα ίδια τα γεγονότα. Πλέον αφού οι Τούρκοι με την Συμμαχία φέρανε το ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, τώρα και οι δύο ξεκινήσανε να παίζουν το παιχνίδι τους. Πιο ασυγκράτητοι οι Τούρκοι σπεύσανε μέσω της επιχειρησιακής σχεδίασης να αμφισβητήσουν όλο το Αιγαίο. Δεν επιτρέπουν παρεμβάσεις εκεί που θεωρούν ότι έχουν ευθύνη έρευνας διάσωσης, δηλαδή στο μισό Αιγαίο, δεν επιτρέπουν να ζητάει από την Αθήνα έγκριση πτήσεων το ΝΑΤΟ, δεν θέλει να αναφέρονται τα Ελληνικά ονόματα αλλά αντί αυτών να μπαίνουν αριθμοί και πολλά άλλα ωραία … Το περίεργο μπέρδεμα μόλις ξεκίνησε και να δούμε πως θα το ξεμπερδέψουν, οι πολλά επενδύσαντες στην βοήθεια του ΝΑΤΟ και της Τουρκίας στο Αιγαίο.
Έτσι με απόρρητο έγγραφο 17 σημείων που κατέθεσε η Τουρκία στη Στρατιωτική Επιτροπή του ΝΑΤΟ, ουσιαστικά αποδυναμώνει καθοριστικά τη συνεισφορά της Συμμαχίας στο προσφυγικό και θέτει άμεσα ή έμμεσα, το σύνολο των διεκδικήσεων της Τουρκίας έναντι της Ελλάδας. Είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο, γιατί στη συγκεκριμένη περίπτωση και αυτό είναι το πιο σημαντικό, δεν πρόκειται για μια άσκηση της Συμμαχίας, που τελικά σχεδιάζεται διαφορετικά. Πρόκειται για μια ανοιχτή, επίσημη, διεθνή πραγματική επιχείρηση, έστω και αν δεν είναι πολεμική, που εμπεριέχει τη στρατηγική κίνηση αμφισβήτησης της ελληνικής κυριαρχίας στο μισό Αιγαίο και φυσικά το ΝΑΤΟ κρατάει αποστάσεις.
Συγκεκριμένα η Τουρκία αμφισβητεί τον εθνικό εναέριο χώρο των δέκα μιλίων, ζητάει να μην κατατίθενται σχέδια πτήσης στο FIR Αθήνας, ζητάει από τα πλοία του ΝΑΤΟ να μην ελλιμενίζονται στα Δωδεκάνησα, που θεωρεί αποστρατικοποιημένα, ενώ επιμένει φυσικά στις δικές της θέσεις για τις περιοχές έρευνας και διάσωσης διεκδικώντας την ευθύνη στο μισό Αιγαίο. Πέραν όλων αυτών, η Τουρκία αμφισβητεί ανοιχτά την ελληνικότητα νησιών, γεγονός που για πρώτη φορά εμπεριέχεται σε επίσημο έγγραφο που κατατίθεται στο ΝΑΤΟ. Όπως προκύπτει από το κείμενο, η Τουρκία, πέραν πάσης λογικής, απαιτεί να μη γίνεται λόγος για εναέριο χώρο του Αιγαίου αλλά «εναέριο χώρο του ΝΑΤΟ». Απαιτεί επίσης από τη Συμμαχία να μη χρησιμοποιεί ονόματα, προφανώς για τα 16 μικρά νησιά που οι Τούρκοι θεωρούν ότι δεν ανήκουν στην Ελλάδα και τους έχουν δώσει τουρκικά ονόματα, όπως Ίμια/Καρντάκ και ερμηνεύοντας κατά το δοκούν τις συνθήκες θεωρούν ότι ανήκουν στην Τουρκία. Μάλιστα ζητάνε προκλητικά από τους ιθύνοντες για τον σχεδιασμό της επιχείρησης στο ΝΑΤΟ, αντί για τα ονόματα των νησιών, να χρησιμοποιούνται γράμματα ή και αριθμοί.
Θεωρούμε όπως άλλωστε έχουμε αναφέρει και στο παρελθόν, ότι η Ελληνική Κυβέρνηση αλλά και Στρατιωτική Ηγεσία έχουν πέσει σε μια μεγάλη παγίδα. Με εντελώς ερασιτεχνικές ενέργειες και κακή εκτίμηση της κατάστασης έχουν βρεθεί σε αδυναμία. Όμως πλέον δεν πρέπει να δεχθούν καμία έκπτωση στα ισχύοντα και κανένα συμβιβασμό, με επιχειρήματα και σχέδιο. Οτιδήποτε άλλο θα είναι de facto αναγνώριση δικαιωμάτων της Τουρκίας και μάλιστα και με υπογραφή της Ελλάδας.
Χρήστος Καλογερόπουλος – Βαλκάνιος
Στρατηγικός Αναλυτής
Εξειδικευμένος σε Θέματα Διεθνούς Ασφάλειας
στη ΝΑ Μεσόγειο
pentapostagma.gr