Η Ευρώπη είναι το κέντρο της Ισλαμικής Τρομοκρατίας στο δυτικό κόσμο. Ζητούμενο είναι το γιατί.
Είναι η ισλαμική τρομοκρατία καθαρά ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα; Όχι, αλλά η Ευρώπη συμβολίζει το επίκεντρο του δυτικού κόσμου. Υπάρχουν ορισμένοι λόγοι στην προσέγγιση αυτή.
Η γεωγραφική εγγύτητα και η πρόσληψη
Μόνο από το Βέλγιο από το 2012 έως το 2015 περισσότερα από 400 άτομα έχουν ταξιδεύσει στη Συρία και εντάχθηκαν στο ‘Ισλαμικό κράτος’.
Το γεγονός αυτό καθιστά το Βέλγιο σε Τζιχάντ Πρωτεύουσα της Ευρώπης- σε σχέση με τον πληθυσμό του.
Εάν πάμε σε απόλυτους αριθμούς, η Γαλλία έχει προσφέρει πάνω από 1200 στην τρομοκρατική οργάνωση.
Η πρόσληψη είναι αναμφίβολα ένα γεγονός, που έλκει κυρίως τους απογοητευμένους μουσουλμάνους. Προβλήματα με ριζοσπάστες ισλαμιστές υπάρχουν και στις δύο χώρες επί μεγάλο χρονικό διάστημα. Το όνομα της συνοικίας των Βρυξελών «Molenbeek» έχει γίνει συνώνυμο με αυτό το πρόβλημα.
Οι επαναπατριζόμενοι βρίσκουν στην πατρίδα τους ένα δίκτυο φίλων και υποστηρικτών, που τους παρέχουν όχι μόνο στέγη, αλλά όπλα και εκρηκτικά- αλλιώς ο Σαλάχ Αμπντεσλάμ δεν θα μπορούσε να κρυφθεί τέσσερις μήνες εκεί.
Αλλά όλα αυτά είναι, επίσης, ένα πρόβλημα, που κανείς δεν μπορεί να λύσει.
Η γεωγραφική θέση της Ευρώπης και η εγγύτητά της με χώρες που διέρχονται κρίση στη Μέση Ανατολή, είναι ακόμη ένας λόγος της αύξησης των ατόμων που εντάσσονται στην τρομοκρατία.
Μεταξύ Συρίας και Ηνωμένων Πολιτειών, για παράδειγμα, βρίσκεται ο ατλαντικός ωκεανός, μεταξύ της Βιέννης και της Δαμασκού είναι 3 χιλιάδες χιλιόμετρα που μπορούν δια διανυθούν με κάθε μέσο.
Το ‘Ισλαμικό κράτος’ επιδιώκει αντίκτυπο στο λαό
Από την επίθεση στο Εβραϊκό Μουσείο των Βρυξελλών το Μάιο του 2014, περισσότεροι από 180 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους με τις τρομοκρατικές επιθέσεις. Παγκοσμίως υπάρχουν πολύ περισσότερες από 75 επιθέσεις σε είκοσι χώρες με σχεδόν 1.300 θύματα.
Το ‘ισλαμικό κράτος’ έχει γίνει μια παγκόσμια τρομοκρατική οργάνωση, που προσπαθεί ολοένα και περισσότερο να μετακινηθεί από τη Συρία και το Ιράκ.
Από τον Ιανουάριο του 2015 έχει χάσει 22 τοις εκατό του εδάφους που ήλεγχε και οκτώ τοις εκατό μόνο στο πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους.
Η ηγεσία του ‘ισλαμικού κράτους’ επιδιώκει να βρίσκεται στο προσκήνιο της ενημέρωσης για να μην χαθεί από τα τρέχοντα γεγονότα. Για να το επιτύχει αυτό, ώστε, να μην μπει στο περιθώριο, χτυπά το κέντρο του δυτικού κόσμου, διαφορετικά θα είχε συρρικνωθεί η δραστηριότητα σε μια γεωγραφική περιφέρεια στη Μέση Ανατολή.
Καταρρέει η ενότητα της Ευρώπης
Οι τρομοκρατικές επιθέσεις και η προσφυγική κρίση καταρρέουν την ενότητα της Ευρώπης.
Η Άνγκελα Μέρκελ προώθησε την πολιτική της για τους πρόσφυγες αψηφώντας τις επικρίσεις. Αλλά και η συμφωνία με την Τουρκία δέχεται δριμεία κριτική.
Το περιοδικό «Das Time» γράφει: Οι φόβοι των Ευρωπαίων αυξάνονται με τη σκέψη ότι άλλα 76 εκατομμύρια άνθρωποι (Τούρκοι) θα μπορούν να ταξιδεύουν ελεύθερα από μια μουσουλμανική χώρα». Κατά πόσο αυτοί οι φόβοι ενέχουν πραγματικούς κινδύνους θα το δούμε.
Είναι εντυπωσιακή η απόκλιση της ευρωπαϊκής ενότητας από το Σένγκεν. Ήδη από περασμένο καλοκαίρι προσελκύει όλο και περισσότερες χώρες- συμπεριλαμβανομένης της Αυστρίας- ο έλεγχος των συνόρων με τις γειτονικές χώρες.
Η συμφωνία Σένγκεν ήταν το πιο ουσιώδες έργο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αποτελούσε τον κατ’ εξοχήν χαρακτήρα της συνοχής.
Η κατάρρευση της Ευρώπης
Ένα άλλο σημάδι της καταρρέουσας συνοχής είναι το δημοψήφισμα για την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ. Αλλά η Βρετανία δεν είναι η μοναδική.
Έρευνες που δημοσιεύθηκαν αναφέρουν ότι το 53 τοις εκατό των Γάλλων και περισσότερο από το 45 τοις εκατό των Γερμανών, Ισπανών και Σουηδών, θέλουν να ακολουθήσουν τη Βρετανία, ψηφίζοντας για έξοδο από την ΕΕ.
Σε όλα αυτά, το ‘Ισλαμικό κράτος’ δίνει επιπρόσθετο λόγο για την αποσταθεροποίηση της Ευρώπης.
Δυστυχώς, έχουν πολλές δυνατότητες. Και αυτός είναι ο λόγος που η Ευρώπη γίνεται ο κύριος στόχος με τις τρομοκρατικές επιθέσεις της τρομοκρατικής οργάνωσης.
Άρθρο από την αυστριακή «KURIER»