Αν προκύπτει ένα συμπέρασμα από τις βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας στις Βρυξέλλες, την πρωτεύουσα του Βελγίου, «καρδιά» της ενωμένης Ευρώπης και έδρα του ΝΑΤΟ, είναι ότι για μια ακόμη φορά αποδεικνύεται περίτρανα, ότι δεν φτάνει μόνο να διαθέτεις μια πληροφορία, αλλά πρέπει να έχει τις κατάλληλες διαδικασίες ώστε να φθάσει εγκαίρως εκεί που πρέπει, αφού πρώτα την έχεις κατάλληλα επεξεργαστεί.
Σύμφωνα με λεπτομερές ρεπορτάζ που φιλοξενεί η ισραηλινή εφημερίδα Haaretz, σε ρεπορτάζ του Άμος Χαρέλ, οι βελγικές αρχές αλλά και υπηρεσίες πληροφοριών δυτικών χωρών, διέθεταν εκ των προτέρων ακριβέστατη πληροφόρηση για τα σχέδια των τζιχαντιστών, αποτυγχάνοντας όμως να αποτρέψουν την τραγωδία.
Μπορεί να μη γνώριζαν ότι τη συγκεκριμένη ημέρα και ώρα θα εκδηλώνονταν οι επιθέσεις, όμως γνώριζαν «με υψηλό βαθμό βεβαιότητας», ότι οι επιθέσεις αυτές θα αφορούσαν το αεροδρόμιο και το μετρό της πόλης. Αυτό που αποδείχθηκε, ήταν πως η ετοιμότητα για επιτυχή ανταπόκριση στη θανάσιμη απειλή ήταν πλημμελής και ανεπαρκής, παρότι επρόκειτο για μια πρωτεύουσα με τόσο μεγάλη σημασία και πλήθος δυνητικών τρομοκρατικών στόχων.
Εντυπωσιακό και σοκαριστικό είναι επίσης, ότι ο σχεδιασμός της επιχείρησης δεν έγινε στο «ισλαμιστικό γκέτο» του Μόλεμπεκ, αλλά στην «πρωτεύουσα» του αυτοαποκαλούμενου ως «Ισλαμικού Κράτους», του ISIS/Daesh δηλαδή, την πόλη Ράκα της Συρίας! Όπως είναι ήδη γνωστό, ο τρ9ομοικρατικός πυρήνας που εκτέλεσε την επίθεση ήταν στενά συνδεδεμένος με το δίκτυο που αιματοκύλισε το Παρίσι τον περασμένο Νοέμβριο, με τον συλληφθέντα Σαλάχ Αμπντεσλάμ, να αποτελεί το συνδετικό κρίκο μεταξύ των δύο.
Το πρόβλημα είναι όμως, ότι η καταρχήν επιτυχία της σύλληψης του εν λόγω λειτούργησε αποσταθεροποιητικά, καθώς και μόνο το ενδεχόμενο να συνεργαστεί με τις αρχές που διέρρευσε μέσω των μέσων μαζικής ενημέρωσης, τροφοδοτούμενο ακόμα και από τις δηλώσεις του συνηγόρου υπεράσπισης, λειτούργησε «αποσταθεροποιητικά» και οδήγησε στο πέρασμα με συνοπτικές διαδικασίες στο στάδιο της εκτέλεσης των επιχειρήσεων, υπό τον φόβο της εξουδετέρωσης από τις αρχές.
Αυτή η εξέλιξη όμως θα αποτελούσε εξαιρετικά εύκολη πρόβλεψη αναφορικά με τις δυνητικές συνέπειες της σύλληψης του Αμπντεσλάμ. Παρόλα αυτά, φαίνεται πως δεν επιχειρήθηκε κατά τα φαινόμενα η μη αποδέσμευση στα μέσα ενημέρωσης της πληροφορίας για την σύλληψη του συγκεκριμένου προσώπου, αλλά και ενδεχομένως η ορατή αύξηση των μέτρων ασφαλείας παντού, με παράλληλη κοινοποίηση του προβληματισμού και του πιθανού σεναρίου, με στόχο να προκαλέσουν σύγχυση στους δράστες και να κερδίσουν οι αρχές χρόνο, μήπως και κατάφερναν να εξουδετερώσουν τους δράστες – πλέον – με πληροφορίες που θα αποσπούσαν στην ανακριτική διαδικασία.
Πλέον, είναι λογικό οι υπηρεσίες πληροφοριών να φοβούνται ότι θα ακολουθήσουν κι άλλες επιθέσεις, ενδεχομένως σε κάποια χώρα που με τον έναν ή τον άλλον τρόπο στηρίζουν τις επιχειρήσεις στη Συρία κατά των ισλαμιστών του ISIS/DAESH στη Συρία και το Ιράκ.
Ο τελικός απολογισμός στις Βρυ6ξέλλες ήταν 31 νεκροί και 260 τραυματίες, με τις βελγικές αρχές να κατονομάζουν ως δράστες της επίθεσης στο αεροδρόμιο τα αδέρφια Ibrahim και Khalid El Bakraoui. Την ίδια στιγμή έχει εξαπολυθεί ανθρωποκυνηγητό για τη σύλληψη του τρίτου προσώπου που φαίνεται σε στιγμιότυπα από το κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης να συνοδεύει τους βομβιστές, ονόματι Laachraoui, ο οποίος εντοπίζεται σε μεταγενέστερο βίντεο να εγκαταλείπει εσπευσμένα το σημείο της επίθεσης, μετά την εκδήλωσή της.