Προκλητικός Τσαβούσογλου! Αμφισβήτησε ελληνικά νησιά μέσα στην Αθήνα μπροστά στον Κοτζιά!


Απίστευτα προκλητική δήλωση μπροστά στον Νίκο Κοτζιά από τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα – Χαμένος στη… μετάφραση ο Έλληνας ΥΠΕΞ, απάντησε… χαλαρά.

«Ποιο είναι το δικό σου νησί; Ποιο είναι το δικό μου νησί; Δεν θέτουμε τέτοια θέματα όταν πρόκειται για θέματα διάσωσης», ανέφερε ανερυθρίαστα ο Τσαβούσογλου στην κοινή συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε της συνάντησης στο υπουργείο Εξωτερικών, με τον Έλληνα ομόλογό του να… αντιδρά λέγοντας ότι «η Ελλάδα είναι αναθεωρητική δύναμη και πιστεύει στην καλή γειτνίαση και την εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου».
AdTech Ad

Από εκεί και πέρα, μια συζήτηση εφ' όλης της ύλης από τις διμερείς σχέσεις και την ανάπτυξή τους, ενόψει του 4ου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας που θα πραγματοποιηθεί την προσεχή Τρίτη στη Σμύρνη, είχε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Οι δύο άντρες συζήτησαν επίσης για τη συνεργασία Ελλάδας-Τουρκίας στο προσφυγικό / μεταναστευτικό ζήτημα και τη συνδρομή του ΝΑΤΟ, λίγες ημέρες πριν τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, τις σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ, το Κυπριακό, αλλά και για τα ενεργειακά ζητήματα.

Μια συζήτηση φιλική, δημιουργική, ανοιχτή και ειλικρινής, όπως την χαρακτήρισε ο κ. Κοτζιάς για την περαιτέρω ανάπτυξη των ελληνο-τουρκικών θέσεων στη βάση της καλής γειτονίας και του Διεθνούς Δικαίου.

«Είμαστε υπέρ της ανάπτυξης των ελληνοτουρκικών σχέσεων στην καλή γειτονία και του διεθνούς δικαίου στο βαθμό που μπορούν να λύσουν τα προβλήματα τους. Θα αποτελέσουμε ισχυρό σταθεροποιητικό παράγοντα στην περιοχή», υπογράμμισε ο Κοτζιάς, προσθέτοντας ότι συζητήθηκαν επιπλέον τα προβλήματα της ΕΕ, καθώς και η συμφωνία συνδρομής του ΝΑΤΟ στην αντιμετώπιση του προσφυγικού».

«Το προσφυγικό δεν μπορεί να περιοριστεί στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, καθώς πρόκειται για ένα πρόβλημα παγκόσμιο και έτσι πρέπει να αντιμετωπιστείΕργαζόμαστε ώστε να υπάρξει σταθερότητα στην περιοχή», συμφώνησαν επίσης οι δύο πλευρές, οι οποίες μεταξύ άλλων αναφέρθηκαν στη συμφωνία για δημιουργία σιδηροδρομικής σύνδεσης Θεσσαλονίκης-Κωνσταντινούπολης, αλλά και στη σύνδεση της Σμύρνης-Θεσσαλονίκης με εμπορικά πλοία.

Ειδικότερα για το προσφυγικό, όπως τόνισε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, συζητήθηκε ότι στόχος είναι η ειρήνη, να σταματήσει ο πόλεμος στη Συρία και τα προβλήματα στο Ιράκ και τη Λιβύη προκειμένου να χτυπηθεί στη ρίζα του το προσφυγικό πρόβλημα.

Το προσφυγικό όπως επισήμαναν και οι δύο υπουργοί δεν είναι θέμα Ελλάδας και Τουρκίας αλλά παγκόσμιο και ευρωπαϊκό.

Από την πλευρά του, ο κ. Τσαβούσογλου είπε ότι η Τουρκία έχει πάρει ήδη τα σχετικά μέτρα ως προς τη θεώρηση των διαβατηρίων από τρίτες χώρες και στηρίζει τις Νατοϊκές δυνάμεις που συνδράμουν στην αντιμετώπιση του προσφυγικού.

Ανέφερε επίσης ότι «στις συνομιλίες μας με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών συζητήσαμε διάφορα διμερή και διεθνή θέματα και επανεξετάσαμε την ημερησία διάταξη του ανώτατου συμβουλίου που θα γίνει τη Τρίτη στη Σμύρνη αλλά πριν από αυτό θα βρεθούμε πάλι όλοι μαζί στις Βρυξέλλες την Δευτέρα 7 Μαρτίου».

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών τόνισε ακόμα ότι δεν αρκεί στα ανώτατα συμβούλια να υπογράφουν μόνο συμφωνίες αλλά θα πρέπει να υλοποιούνται κιόλας.

Στη συνέχει σημείωσε πως υπάρχουν θέματα προς επίλυση μεταξύ των δυο χωρών, τονίζοντας ωστόσο πως «Πιστεύουμε και οι δυο πλευρές ότι θα πρέπει να αποφεύγουμε οποιαδήποτε παρέμβαση οποιαδήποτε δήλωση που θα εντείνει το κλίμα που υπάρχει μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας».

Αναφερόμενος στο ΝΑΤΟ είπε: «Πρέπει κάθε μία πλευρά να πάρει τα μέτρα της. Στηρίζουμε και θα στηρίζουμε πάντα τις ΝΑΤΟικές δυνάμεις οι οποίες επιχειρούν στο Αιγαίου για να συνδράμουν σε αυτή την κρίση του προσφυγικού. Εμείς έχουμε μία συμφωνία επανεισδοχης που έχουμε υπογράψει με την Ελλάδα και άλλες χώρες. Έχουμε δεχτεί μεγάλο μέρος των αιτήσεων, νομίζω 650 αιτήματα από την πλευρά της Ελλάδας προς την Τουρκία».

Για το θέμα της επανεισδοχής των προσφύγων/μεταναστών, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου ο κ. Τσαβούσογλου αναφέρθηκε στις συμφωνίες που ήδη έχει υπογράψει η Τουρκία με την Ελλάδα, τη Βουλγαρία και άλλες χώρες καθώς και με άλλες που δρομολογούνται. Ανέφερε αλλαγή του σχετικού νομοθετικού πλαισίου από την πλευρά της Τουρκίας και επισήμανε ότι από τις 800 αιτήσεις επανεισδοχής της Ελλάδας εγκρίθηκε ήδη το 99%.

Κατά τις διευρυμένες συνομιλίες εξετάστηκαν οι συμφωνίες σε επίπεδο διμερών σχέσεων, όσες άρχισαν να «τρέχουν» και όσες θέλουν ακόμα δουλειά προκειμένου να προχωρήσουν με στόχο την ανάπτυξη για εκατέρωθεν επενδύσεις σε διάφορους τομείς της οικονομίας και το εμπόριο.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσαν Κοτζιάς και Τσαβούσογλου στα δύο σημαντικά δίκτυα που προωθούνται για τη σιδηροδρομική ταχεία διασύνδεση της Κωνσταντινούπολης με τη Θεσσαλονίκη και την Ηγουμενίτσα και την ακτοπλοϊκή διασύνδεση της Σμύρνης με την Θεσσαλονίκη. Έργα τα οποία χαρακτηρίστηκαν ως δίχτυ που θα διευκολύνει την κατανόηση και την συνεργασία στην περιοχή μας.

Σχετικά με τα ενεργειακά τονίστηκε εκατέρωθεν η σημασία του αγωγού ΤΑΡ και του κάθετου διαδρόμου, ενώ ο κ. Τσαβούσογλου επισήμανε ότι ο αγωγός φυσικού αερίου της Ανατολίας ΤΑΝΑΠ θα βοηθήσει και στην επιτάχυνση του ΤΑΡ.

Αναφερόμενος στα κοιτάσματα υδρογονανθράκων στην Κύπρο, το Ισραήλ και ενδεχομένως την Αίγυπτο ο ΥΠΕΞ της Τουρκίας τόνισε ότι η Τουρκία διατίθεται ως έδαφος διαμετακόμισης των ενεργειακών κοιτασμάτων και του φυσικού αερίου.

«Υπάρχουν διαφορές και προβλήματα προς επίλυση» είπε τονίζοντας ότι είναι θετική η συνέχιση των επαφών και πρόσθεσε ότι «θα πρέπει να αποφεύγουμε οποιαδήποτε παρέμβαση και δήλωση θα μπορούσε να εντείνει το κλίμα μεταξύ των δύο χωρών».

Ερωτηθείς γιατί η Τουρκία αμφισβήτησε το κυριαρχικό δικαίωμα της Ελλάδας για τις έρευνες στο Αιγαίο μετά την πτώση του ελικοπτέρου Agusta Bell είπε ότι «υπάρχουν νομικές διαφορές μεταξύ των δύο χωρών» υπογραμμίζοντας όμως ότι «σε θέματα συνεργασίας στον τομέα της ανθρωπιστικής βοήθειας δεν εκμεταλλευόμαστε την ανθρώπινη δυστυχία για πολιτικά οφέλη, γεγονός που αποδείχθηκε και στο παρελθόν όταν στο σεισμό στην Τουρκία οι πρώτοι που συνέδραμαν ήταν οι Έλληνες». Και πρόσθεσε: «Τα ανθρωπιστικά δεν πρέπει να μπερδεύονται με τα πολιτικά. Ποιο είναι το δικό σου νησί, ποιο είναι το δικό μου νησί δεν υφίστανται όταν υπάρχει πρόβλημα διάσωσης».

«Οι διερευνητικές συνομιλίες γίνονται για την υπέρβαση των προβλημάτων» απάντησε ο κ. Κοτζιάς τονίζοντας ότι «η Ελλάδα είναι αναθεωρητική δύναμη και πιστεύει στην καλή γειτνίαση και την εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου». Τόνισε δε την ανάγκη «συστηματικής αντιμετώπισης των δικτύων των διακινητών και των μαφιόζων που έχουν τζίρο 6 δισ. ευρώ».

Όσον αφορά δε στη χλιαρή αντίδραση του κ. Κοτζιά, η εξήγηση που δόθηκε από το ελληνικό ΥΠΕΞ είναι πως η μετάφραση των δηλώσεων του κ. Τσαβούσογλου δεν έγινε «αυτολεξεί», διευκρινίζοντας πως ο Τούρκος ΥΠΕΞ με τις δηλώσεις του έδωσε έμφαση στην ανθρωπιστική πλευρά της διάσωσης και πως σε κάθε περίπτωση Δευτέρα και Τρίτη θα υπάρχει η δυνατότητα αναλυτικών συζητήσεων ανάμεσα στις δύο πλευρές…

Απαντώντας τέλος σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με το Κυπριακό ο κ. Κοτζιάς επανέλαβε τη θέση για την κατάργηση των εγγυήσεων και τα παράγωγά τους, τονίζοντας ότι πρόκειται για ένα αναχρονιστικό καθεστώς και επισήμανε ότι μολονότι έχουν γίνει βήματα πρέπει να βρεθεί ο δρόμος για τα δύσκολα θέματα, όπως το εδαφικό, η διακυβέρνηση, οι εγγυήσεις και η οικονομική πτυχή, ώστε να δημιουργηθεί αισιοδοξία και μία καλή λύση που πρέπει να θεωρηθεί δίκαιη και αποδοτική και για τις δύο κοινότητες.

Ο κ. Τσαβούσογλου απάντησε ότι τον πρώτο λόγο έχουν οι δύο λαοί της Κύπρου, οι οποίοι και θα αποφασίσουν με δημοψήφισμα.

newsbomb.gr
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail