Ήταν ένα «μαύρο πρωινό», τον Αύγουστο του 2014, όταν οι τζιχαντιστές από το Ισλαμικό Κράτος κατέλαβαν την πόλη Σιντζάρ, των Κούρδων Γιαζίντι, στο βόρειο Ιράκ, σκλαβώνοντας χιλιάδες αμάχους Γιαζίντι, μεταξύ των οποίων και ένα 15χρονο κορίτσι και ακόμα 27 μέλη της οικογένειάς της.
Η έφηβη, Νιχάντ Μπαρακάτ Σαμό Αλαουσί (Nihad Barakat Shamo Alawsi), αρχικά μεταφέρθηκε αιχμάλωτη στη Συρία και στη συνέχεια στο προπύργιο της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, την πόλη Μοσούλη του Ιράκ.
Ελεύθερη πλέον από τους τζιχαντιστές, η έφηβη Γιαζίντι διηγήθηκε σε εκδήλωση που έγινε στο Λονδίνο τα όσα βίωσε το διάστημα της σκλαβιάς της.
«Μας βίασαν, σκότωσαν τους άνδρες μας, πήραν τα μωρά μας», είπε η Αλαουσί, σήμερα 17 χρονών, στην εκδήλωση που διοργάνωσε το Ίδρυμα AMAR που εδρεύει στο Ηνωμένο Βασίλειο και ασχολείται με την παροχή εκπαίδευσης και ιατρικής περίθαλψης στη Μέση Ανατολή.
«Το χειρότερο που μας συνέβη ήταν τα βασανιστήρια στη Μοσούλη. Μας έδερναν και μας βίαζαν συνεχώς επί δύο εβδομάδες», είπε μιλώντας μέσω διερμηνέα.
«Κορίτσια αρπάχτηκαν από τις οικογένειές τους και βιάστηκαν δίχως σταματημό και στη συνέχεια παραδόθηκαν στους εμίρηδες».
Οι σουνίτες τζιχαντιστές αιχμαλώτισαν περίπου 5.000 Γιαζίντι το καλοκαίρι του 2014. Άλλες πηγές ανεβάζουν το νούμερο στους 7.000 ανθρώπους.
Περίπου 2.000 Γιαζίντι κατάφεραν να δραπετεύσουν ή να απελευθερωθούν με την καταβολή λύτρων. Χιλιάδες γυναίκες, κορίτσια και παιδιά παραμένουν σκλάβοι των τζιχαντιστών. Οι γυναίκες είναι όλες ερωτικές σκλάβες των παρανοϊκών θρησκόληπτων.
Γυναίκες και παιδιά πουλήθηκαν σκλάβες όχι μόνο στα εδάφη που ελέγχει το Ισλαμικό Κράτος αλλά και στην Τουρκία και στη Σαουδική Αραβία.
Τα Ηνωμένα Έθνη υπολογίζουν ότι η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος κρατά ακόμα 3.500 Γιαζίντι. Η συντριπτική τους πλειονότητα είναι γυναίκες και κορίτσια.
Η Αλαουσί διηγήθηκε ότι ο άνδρας που την αγόρασε αρχικά ως σκλάβα πέθανε μετά από μερικές εβδομάδες.
Στη συνέχεια πουλήθηκε σε έναν άλλο άνδρα, ο οποίος είχε ήδη ακόμα μια σκλάβα Γιαζίντι και επίσης είχε και σύζυγο. Αυτός την έδειρε, τη βίασε και ένα μήνα μετά ήταν έγκυος.
«Πίστευα ότι το παιδί που κυοφορούσα ήταν μέλος του Νταές και θα γινόταν και αυτό εγκληματίας του Νταές όταν θα μεγάλωνε», είπε η Αλαουσί χρησιμοποιώντας το αραβικό όνομα της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.
Η Αλαουσί γέννησε ένα αγόρι, αλλά τρεις μήνες αργότερα κατάφερε να αποδράσει όταν ο πατέρας του παιδιού και δεσπότης της αποφάσισε να την παντρέψει με τον εξάδελφό του.
«Κατάφερα να κάνω ένα τηλεφώνημα στην οικογένειά μου με τη βοήθεια κάποιου, και κατάφερα να ξεφύγω, αλλά αναγκάστηκα να αφήσω το παιδί μου πίσω», είπε.
Οι περισσότεροι Κούρδοι της θρησκευτικής κοινότητας των Γιαζίντι, μιας μορφής της αρχαίας ζωροαστρικής θρησκείας, ζουν σε στρατόπεδα προσφύγων στο βόρειο Κουρδιστάν. Ο συνολικός πληθυσμός των Γιαζίντι είναι κοντά στο μισό εκατομμύριο άνθρωποι.
Η Αλαουσί ζει σε ένα από τα προσφυγικά στρατόπεδα με τη μητέρα, τον πατέρα της και τα αδέλφια της και συνεργάζεται με την AMAR, δεχόμενη να ταξιδέψει στο Λονδίνο και να μιλήσει για τα δεινά του λαού της. Δύο αδελφοί της και δύο αδελφές της ακόμα κρατούνται από το Ισλαμικό Κράτος.
«Δεν υπάρχει ζωή, δεν ζούμε μέχρι την ημέρα που όλοι οι άνθρωποί μας απελευθερωθούν από το Νταές», είπε η Αλαουσί.
«Σας εκλιπαρώ να βοηθήσετε τον λαό μου, να τους σώσετε από το Νταές, και να απελευθερώσετε τις ερωτικές σκλάβες, τα κορίτσια και τα παιδιά που έχουν πάρει».