Ένα 24ωρο πριν την συζήτηση για συμφωνία ΕΕ και Τουρκίας στο προσφυγικό, η Κύπρος εξακολουθεί να αντιστέκεται ηρωικά υπερασπιζόμενη την ύπαρξη της, απέναντι στους θεσμούς της ΕΕ και τη Γερμανία, που έχουν επιλέξει μια προκλητικά φιλότουρκη συμπεριφορά. Είναι αδιανόητο για την Κύπρο και την Ελλάδα, όσο και αν πιεστούν, να υπογράψουν μια συμφωνία να ανοίξουν κεφάλαια για την Τουρκία, η οποία δεν αποδέχεται την ύπαρξη της Κυπριακής Δημοκρατίας κάτι που μέχρι τώρα αποτελούσε και αποτελεί ακόμα μεταξύ άλλων, προαπαιτούμενο της ΕΕ για οποιαδήποτε προοπτική ένταξης για την Τουρκία. Όμως αυτά δεν είναι και τυχαία, είναι γνωστό ότι όσο δίνεις χώρο στους Τούρκους τόσο το εκμεταλλεύονται ζητώντας περισσότερα. Βλέποντας την Ελλάδα να είναι τόσο δεκτική σε συνεργασίες, που φέρνουν τους Τούρκους ακόμα και ως παρατηρητές στα Ελληνικά νησιά, γιατί να μη ζητήσουν από την ΕΕ να αγνοήσει παντελώς την Κύπρο.
Έτσι ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τουρκίας Βολκάν Μποζκίρ σε συνέντευξη του σήμερα στο τηλεοπτικό δίκτυο NTV, αναφερόμενος στο σχέδιο συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, που θα συζητηθεί κατά τη σύνοδο κορυφής της 17ης και 18ης Μαρτίου ανέφερε ότι, «Όταν έχει γίνει ένα βήμα προς μία λύση, όταν έχει επιτευχθεί συμφωνία επί ενός πακέτου, δεν πρέπει να επιτραπεί να καταρρεύσει ολόκληρο το οικοδόμημα από το καπρίτσιο ενός κράτους μέλους της ΕΕ». Και αυτές οι δηλώσεις επειδή χθες, ο πρόεδρος Αναστασιάδης επέμεινε στην αυτονόητη θέση ότι, εφόσον η Τουρκία δεν ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της, δεν τίθεται θέμα ανοίγματος κεφαλαίων στις διαπραγματεύσεις για ένταξη της στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Συγκεκριμένα σχολιάζοντας τις δηλώσεις Νταβούτογλου, με τις οποίες η Τουρκία εμμένει στην πρόταση της για άνοιγμα κεφαλαίων, ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε ότι «και η Κυπριακή Δημοκρατία έχει τις δικές της θέσεις», «Αν η Τουρκία δεν ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της, όπως προκύπτουν από το Πρωτόκολλο της Άγκυρας και γενικότερα από το διαπραγματευτικό πλαίσιο, δεν τίθεται θέμα να ανοίξουν κεφάλαια».
Θεωρούμε ότι τα αυτονόητα πλέον έχουν γίνει δυσνόητα … για την ΕΕ και θα μπορούσαμε να αντιληφθούμε τον πόλεμο των συμφερόντων σε μια καταρρέουσα Ευρώπη. Αυτό όμως που δεν θα δικαιολογηθεί με τίποτα, είναι οποιαδήποτε απόκλιση της Ελλάδας από την θέση του Προέδρου Αναστασιάδη αλλά και του Προέδρου της Κύπρου από όσα έχει υποστηρίξει μέχρι σήμερα.
Χρήστος Καλογερόπουλος – Βαλκάνιος
Στρατηγικός Αναλυτής
Εξειδικευμένος σε Θέματα Διεθνούς Ασφάλειας
στη ΝΑ Μεσόγειο