Της Μελίνας Κονταξή
Ιστορικός - Δρ. Βαλκανικού Πολιτισμού
Ιστορικός - Δρ. Βαλκανικού Πολιτισμού
Ο Indipendent σε άρθρο του γράφει ότι η Τουρκία μπορεί να φιλοξενεί πολύ λιγότερους από 2.7 εκατομμύρια πρόσφυγες που λένε οι επίσημοι αριθμοί, σύμφωνα με έναν αμφιλεγόμενο νέο ισχυρισμό.
Ένα άρθρο σε ένα διαδικτυακό περιοδικό, από έναν εργαζόμενο σε ανθρωπιστική οργάνωση και έναν εθελοντή, ισχυρίζεται ότι πολλοί από αυτούς που έχουν καταγραφεί ως διαμένοντες στην Τουρκία έχουν ίσως ήδη φύγει για την Ευρώπη ενώ άλλοι έχουν καταγραφεί αρκετές φορές.
Αυτός ο ισχυρισμός έρχεται ενώ οι Ευρωπαίοι ηγέτες συζητούν έντονα τις τελευταίες λεπτομέρειες μιας συμφωνίας για την Τουρκία, για να εμποδίσουν την επανάληψη μαζικής εισροής ανθρώπων που έφτασαν στην Ευρώπη πέρυσι.
Το άρθρο συνεχίζει αναφέροντας την σκληρή διαπραγμάτευση του Νταβούτογλου και τα δις που ζήτησε για να επιτρέψει την επαναπροώθηση όλων των προσφύγων και μεταναστών που φτάνουν στις Ευρωπαϊκές χώρες στην Τουρκία.
Ερωτήσεις για τον πραγματικό αριθμό τέθηκαν και σε ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε στο διαδικτυακό περιοδικό Balkanist υπό τον τίτλο «Η μυστηριώδης εξαφάνιση των προσφύγων της Τουρκίας» γραμμένο από έναν επίσημο που εργάζεται σε ανθρωπιστική οργάνωση (που δεν κατονομάζεται) με βάση την Νοτιοανατολική Τουρκία και έναν πρώην εργαζόμενο σε ανθρωπιστική οργάνωση.
Παραθέτει αριθμούς που δείχνουν ότι 880.000 άνθρωποι έφτασαν στην Ελλάδα πέρυσι αφού διέσχισαν την θάλασσα από την Τουρκία. Την ίδια περίοδο ο αριθμός των Σύριων προσφύγων που αναφέρθηκε ότι ζουν στην Τουρκία ανέβηκε από το 1.5 εκατομμύριο στα 2.5 εκατομμύρια ενώ το τωρινό σύνολο σύμφωνα με την Άγκυρα στα 2.7 εκατομμύρια.
Για να ισχύει αυτή η αύξηση οι συγγραφείς λένε ότι 80.000 πρόσφυγες πρέπει να έχουν περάσει από την Συρία στην Τουρκία πέρυσι κάθε μήνα, εξαιρώντας καθέναν ο οποίος έφυγε κατευθείαν για την Ευρώπη. Όμως περίπου από πέρυσι τον Μάρτιο έγινε πολύ δυσκολότερο για τους Σύριους να μπουν στην Τουρκία καθώς μεγάλα τμήματα των συνόρων έκλεισαν.
Το άρθρο σημειώνει ότι ο αριθμός των Σύριων που ζουν σε επίσημα κυβερνητικά στρατόπεδα ανέβηκε ελαφρά το 2015 από 230.000 σε 270.000. Οι συγγραφείς προειδοποιούν ότι οι επίσημοι Τουρκικοί αριθμοί γίνονται δεκτοί χωρίς αμφισβήτηση από οργανώσεις βοήθειας και κυβερνητικούς αξιωματούχους ενώ θα έπρεπε να αντιμετωπίζονται με περισσότερη προσοχή καθώς αποτελούν την βάση των έντονών διαπραγματεύσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ένας ανώτερος Τούρκος αξιωματούχος δεν αρνήθηκε ότι οι αριθμός για τους Σύριους πρόσφυγες στην Τουρκία μπορεί να είναι πολύ υψηλός αλλά είπε ότι είναι δύσκολο να πεις. Ο συγκεκριμένος αξιωματούχος είπε στην βρετανική εφημερίδα ότι δεν ξέρουν αν το 100% των Σύριων που ζουν στην Τουρκία είναι εγγεγραμμένοι, αν και οι αρχές προσπαθούν πολύ σκληρά να τους καταγράψουν όλους.
Σύμφωνα με τον Τούρκο αξιωματούχο δεν είναι ξεκάθαρο πόσοι άνθρωποι έφυγαν, πόσοι πνίγηκαν ή κατέληξαν στην Ευρώπη. Υπαινίχθηκε ότι οι αριθμοί στην Ευρώπη μπορεί επίσης να είναι ανακριβείς γιατί οι άνθρωποι που ταξίδεψαν για την Γερμανία ή την Σουηδία διέσχισαν πολλά εθνικά σύνορα και ξαναγράφτηκαν και ξανά αναφέρθηκαν κάθε φορά που το έκαναν.
Η εφημερίδα συνεχίζει αναφέροντας ότι όλοι αυτοί που έρχονται από την Τουρκία στην Ελλάδα υποτίθεται ότι καταγράφονται αυξάνοντας την προοπτική ότι θα μπορούσαν στην θεωρία να αντιπαρατεθούν με την λίστα των ονομάτων στην Τουρκία.
Η Frontex, η υπηρεσία φύλαξης των Ευρωπαϊκών συνόρων, έστειλε εκατοντάδες αξιωματικούς συνεπικουρούμενους από αστυνομικές δυνάμεις για να βοηθήσουν τις Ελληνικές αρχές να καταγράψουν όλες τις νέες αφίξεις. Παρ όλα αυτά, ένας εκπρόσωπος της υπηρεσίας είπε ότι οι πληροφορίες για τα άτομα πέρασαν μόνο στις Ελληνικές αρχές και δεν μπορούσαν να μοιραστούν πιο ευρέως εξαιτίας των νόμων για τα προσωπικά δεδομένα.
Λαμβάνοντας υπ όψιν ότι οι πρόσφυγες δεν έχουν να κρύψουν κάτι και θέλουν να πουν την ιστορία τους, την ανάγκη εξακρίβωσης της πραγματικότητας και τον βαθμό αξιοπιστίας των Ελληνικών αρχών, θα έπρεπε να ασκηθεί πίεση για να γίνει η διασταύρωση.
Το άρθρο του Indipendent τελειώνει αναφέροντας ότι ο αριθμός αυτών που διασχίζουν το Αιγαίο δείχνει ελάχιστα σημεία μείωσης καθώς περισσότεροι από 130.000 άνθρωποι έφτασαν στην Ευρώπη από την Τουρκία μόνο αυτόν τον χρόνο, και με την επισήμανση ότι υπήρξαν δυο παιδιά και ένα βρέφος ανάμεσα στους 5 Αφγανούς που πνίγηκαν προχθές προσπαθώντας να φτάσουν στην Λέσβο.