Όποιοι υπολογίζουν στην υποστήριξη των ΗΠΑ στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας, είτε στην Ευρώπη είτε στην Μέση Ανατολή κάνουν όνειρα θερινής νυκτός, αναφέρει το γνωστό περιοδικό Atlantico.
Ο σημερινός Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα υλοποιεί μια νέα πολιτική για την δημιουργία σχέσεων με την Κούβα, ενώ οι υποψήφιοι για την προεδρία των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον και ο Ντόναλντ Τράμπ είναι απίθανο να λάβουν σοβαρά μέτρα για την καταπολέμηση του «ισλαμικού κράτους» στις ζώνες αυτές, αναφέρει σχετικό δημοσίευμα.
Η δημοσίευση τονίζει ότι η τρομοκρατική επίθεση στις Βρυξέλλες κατέδειξε το «πώς ο Ομπάμα η Αμερική έχουν απομακρυνθεί από την Ευρώπη και την Μέση Ανατολή, δίνοντας έμφαση σε μια » καθαρά αμερικανική «σφαίρα επιρροής».
Η Ευρώπη, η οποία βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης, λόγω της πιθανής αποχώρησης της Μεγάλης Βρετανίας από την ΕΕ, ταλανίζεται συγχρόνως από την κρίση της μετανάστευσης, την οικονομική ύφεση , ενώ πραγματοποιούνται πολυάριθμες τρομοκρατικές επιθέσεις, αποδεικνύοντας ότι οι Ευρωπαίοι δεν μπορούν πλέον να υπολογίζουν στην υποστήριξη της Ουάσιγκτον.
«Για τις ΗΠΑ η Ευρώπη έχει γίνει ένα συμβολικό βάρος, έστω και ελαφρύ , στο πλαίσιο μιας βαθιάς παγκόσμιας κρίσης, προειδοποιώντας τον πλανήτη για θεμελιώδεις γεωπολιτικές αλλαγές », τονίζει η εφημερίδα .
Αν η νέα πρόεδρος των ΗΠΑ είναι τελικά η υποψήφια του Δημοκρατικού Κόμματος Χίλαρυ Κλίντον, ενδεχομένως να μην αλλάξουν πολλά από την τρέχουσα εξωτερική πολιτική.
Η θέση όμως του δυναμικού υποψηφίου για την προεδρία των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ δείχνει αναθεώρηση των γεωπολιτικών συμφερόντων της Ουάσιγκτον.
Μιλώντας για την οργάνωση «Ισλαμικό Κράτος», ο Αμερικανός δισεκατομμυριούχος έχει καταστήσει σαφές ότι, οι ΗΠΑ δεν θα αναλάβουν νέα ρίσκα και κινδύνους προκειμένου να προστατεύσουν την Μέση Ανατολή και την Ευρώπη.
«Οι στρατηγοί του Πενταγώνου δήλωσαν πρόσφατα ότι ο αγώνας ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ θα απαιτήσει επιπλέον 20 000 – 30.000 στρατιώτες , κάτι το οποίο θα ήταν πολύ δύσκολο αυτήν την δεδομένη στιγμή», αναφέρει η αμερικανική εφημερίδα The Washington Post.
Σύμφωνα με τον Τράμπ , οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να επικεντρωθούν σε άλλα θέματα, όπως είναι η μεταρρύθμιση του ΝΑΤΟ κά.
Έτσι η έννοια της προστασίας της Ευρώπης δεν ανήκει στις άμεσες προτεραιότητες και πλέον κοστίζει αρκετά στην Αμερική. Το ίδιο ισχύει και για την προστασία της Νότιας Κορέας και της Ιαπωνίας.
Η Αμερική είναι κουρασμένη με τον ρόλο του «παγκόσμιου χωροφύλακα» και σύμφωνα με τον Τράμπ, οι ΗΠΑ είναι πρόθυμες να εγκαταλείψουν αυτό το ρόλο, ακόμη και αν χάσουν μεγάλο μέρος της παγκόσμιας επιρροής τους.
Με αυτές τις προϋποθέσεις και δεδομένα , η περίοδο που διανύουμε θα είναι « ταραχώδης έως τρικυμιώδης» λόγω αυτών των γεωπολιτικών αλλαγών, που θα φέρουν στο προσκήνιο την Ρωσία , την Κίνα και ενδεχομένως την Ινδία.
Ενώ η Τουρκία και η Σ. Αραβία επιθυμούν να ελέγξουν ολόκληρη την Μέση Ανατολή με την δημιουργία του « Στρατού του Μωάμεθ».
Για αυτό ίσως και μια ένοπλη σύρραξη με επίκεντρο την Ανατολική Μεσόγειο είναι πιθανή όσο ποτέ. Το πιο επικίνδυνο όμως σενάριο σε αυτήν την γεωπολιτική «διαμάχη», θα είναι να υπεισέλθει δυναμικά ο παράγοντας θρησκεία και ειδικά το Ισλάμ. Πολύ εύκολα η διαμάχη αυτή θα μετατραπεί σε έναν ανελέητο και θανατηφόρο παγκόσμιο πόλεμο των θρησκειών.
Η Ελλάδα ευρίσκεται σε λίαν κομβικό σημείο , και μετά την αναμενόμενη απόσυρση των ΗΠΑ , η Ρωσία θα «κατέβει τα στενά» για να υλοποιήσει ένα όνειρο από την εποχή της Τσαρίνας Αικατερίνης και του Ορλώφ, και αυτό αφορά την πρόσβαση δια μέσου της Ελλάδος στην Μεσόγειο.
Η τύχη της Τουρκίας σε αυτήν την περίπτωση είναι κάτι παραπάνω από προδιαγεγραμμένη , ειδικά μετά την ανακήρυξη του κουρδικού κράτους.
Σε άρθρο από το pentapostagma.gr, με τίτλο (Η Ρωσία ετοίμασε τον εθελοντικό στρατό των Κούρδων της Συρίας), τονίσαμε ότι η Ρωσία χωρίς τυμπανοκρουσίες μεθοδικά εδώ και 6 μήνες έχει δημιουργήσει, εφοδιάσει και εξοπλίσει, με την παρουσία εκατοντάδων συμβούλων της , τις πρώτες τακτικές δυνάμεις των Κούρδων της Συρίας.
Όλα λοιπόν συνηγορούν σε μια τεράστια γεωπολιτική αλλαγή ειδικά στην « αυλή μας», για αυτό και πρέπει να δράσουμε αποφασιστικά και έξυπνα …αλλιώς…