Σύμφωνα με τα Exit Polls το αντιμεταναστευτικό κόμμα AfD της Γερμανίας εξασφαλίζει έδρες και στα τρία κρατίδια

Του Son Ofeon
 
Tα exit polls στις γερμανικές περιφερειακές εκλογές δείχνουν σημαντική επιτυχία για το δεξιό κόμμα AfD, που έλαβε αρκετές ψήφους για να εισέλθει στο κοινοβούλιο των τριών κρατιδίων. Το συντηρητικό κόμμα CDU της Μέρκελ υπέστη απώλειες σε δύο από τις τρεις πολιτειακές εκλογές.

Το κόμμα AfD (Εναλλακτική για τη Γερμανία) εξασφάλισε 23,9 τοις εκατό στο κρατίδιο της Σαξονίας-Άνχαλτ, που βρίσκεται στην πρώην ανατολική Γερμανία, καθιστώντας το δεύτερο μεγαλύτερο κόμμα μετά το κυβερνών CDU (Χριστιανοδημοκρατική Ένωση της Γερμανίας), που κέρδισε το 29,8 τοις εκατό των ψήφων. 

Σύμφωνα με πρώιμα στοιχεία από τη Βάδη-Βυρτεμβέργη, το AfD κατάφερε να κερδίσει 14,6 τοις εκατό των ψήφων και να έρθει στην τρίτη θέση, μετά το κυβερνών Κόμμα των Πρασίνων, που πήρε τις περισσότερες ψήφους και το CDU, που πήρε τη δεύτερη θέση. 

Τα στοιχεία από τη Ρηνανία-Παλατινάτο θέτουν επίσης το AfD στην τρίτη θέση, ενώ το CDU έχασε την πλειοψηφία από τους σοσιαλδημοκράτες, εξασφαλίζοντας μόλις το 32,4 τοις εκατό έναντι του ποσοστού τους 36,5 τοις εκατό, σύμφωνα με τα exit polls του ραδιοτηλεοπτικού σταθμού ZDF. 

Τα εκλογικά τμήματα και στα τρία κράτη έκλεισαν στις 18:00 (17:00 GMT) της Κυριακής. Πάνω από 12 εκατομμύρια Γερμανοί είχαν δικαίωμα ψήφου στις περιφερειακές βουλευτικές εκλογές. 

Τα αποτελέσματα ανέδειξαν τη μεγάλη επιτυχία του δεξιού κόμματος AfD, ένα κόμμα που δεν υπήρχε καν πριν από τρία χρόνια, που δημιουργήθηκε το 2013 ως κίνημα κατά του ευρώ, ενώ οι συντηρητικοί της καγκελαρίου Μέρκελ έχασαν σε δύο από τις τρεις εκλογές των περιφερειακών κρατιδίων. 

«Έχουμε θεμελιώδη προβλήματα στη Γερμανία, που οδήγησαν σε αυτό το εκλογικό αποτέλεσμα", δήλωσε η επικεφαλής του AfD κυρία Frauke Petry, το κόμμα της οποίας πρόκειται τώρα να εισέλθει και στα τρία περιφερειακά κοινοβούλια. 

Ο πρόεδρος του κόμματος για το Βερολίνο, Georg Pazderski, μίλησε για τα μελλοντικά σχέδια τους. "Τα αποτελέσματα έρχονται παράλληλα με την ευθύνη. Υπάρχουν πολλά να κάνουμε. Υπάρχει μια βαθιά αίσθηση του γερμανικού πληθυσμού πως κάτι πάει στραβά. Δεν οφείλεται μόνο στη μεταναστευτική κρίση , οφείλεται επίσης στη κρίση του ευρώ και σε άλλα πράγματα. Οι άνθρωποι βλέπουν ότι η πολιτική στη Γερμανία κινείται προς λανθασμένη κατεύθυνση και αυτός είναι ο κύριος λόγος για τον οποίο έχουμε τόσο καλά αποτελέσματα σήμερα», είπε. 

Υπονομεύοντας τη μεταναστευτική πολιτική ανοικτών συνόρων της Καγκελαρίου Μέρκελ, το AfD χρησιμοποίησε στην εκστρατεία του συνθήματα όπως “Προστατεύστε τα σύνορα” και “Σταματήστε το χάος του ασύλου“, στη πορεία του να πετύχει την εκπροσώπηση του σε πέντε από τα 16 περιφερειακά κοινοβούλια της Γερμανίας. 

Η σημερινή εκλογή θεωρείται ευρύτατα ως η μεγαλύτερη εκλογική πρόκληση για την καγκελάριο Μέρκελ εν όψει των γενικών εκλογών του επόμενου έτους και μια δοκιμή της στήριξης της μεταναστευτικής πολιτικής της για ανοικτά σύνορα. 

Τα φτωχά αποτελέσματα του κόμματός της στις περιφερειακές κάλπες θα μπορούσαν να θεωρηθούν ως ένα πλήγμα για την καγκελάριο , καθώς προσπαθεί να συγκεντρώσει όλη τη πολιτική επιρροή της για να επισφραγίσει μια αμφιλεγόμενη συμφωνία της ΕΕ για την αποστολή των μετανάστων πίσω στην Τουρκία , με αντάλλαγμα περισσότερη χρηματοδότηση και ταξίδια χωρίς βίζα . 

Η φετινή προσέλευση των εκλογέων στα τρία κράτη υπερέβη κατά πολύ την προσέλευση στις προηγούμενες εκλογές του 2011, καθώς είναι πάνω από 5 τοις εκατό στο κρατίδιο της Βάδης Βυρτεμβέργης , 9,7 τοις εκατό στο κρατίδιο της Ρηνανίας-Παλατινάτου και 11,8 τοις εκατό στη Σαξονία-Άνχαλτ.
 
ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ

Οι ευρωσκεπτικιστές του AfD απέκτησαν και την ετικέτα του δεξιού και αντιμεταστευτικού κόμματος, αλλά συνεχίζουν να αυξάνουν τα διψήφια ποσοστά τους τρία χρόνια μετά την ίδρυση του κόμματος.

Οι νέες επιτυχίες τους σημειώνονται μετά την επιτυχία τους στις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015 με 12,2% στο κρατίδιο του Βραδεμβούργου και 10,6% στο κρατίδιο της Θουριγκίας.
 
Οι μύωπες αναλυτές δεν βλέπουν ότι πλέον η Μέρκελ δεν τραβάει στη κοινή γνώμη της Γερμανίας, όπως παλιότερα.
 
Δεν ανησυχούν από την αύξηση της προσέλευσης στις κάλπες, που ταυτίζεται σημαντικά με τα ποσοστά του AfD.
 
Oι ψηφοφόροι του AfD δεν προέρχονται όπως κάποιοι υπολογίζουν από τη δεξιά πτέρυγα της Γερμανίας, αλλά μάλλον είναι νέοι ψηφοφόροι, που ως τώρα αδιαφορούσαν για τη συμμετοχή στις εκλογικές διαδικασίες.

Ο τίτλος του νέου κόμματος δείχνει ότι οι ψηφοφόροι του είναι εθνικιστές Γερμανοί, που επιζητούν εναλλακτικές λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Είναι αντίθετοι στο ευρώ και στα σχέδια για εκχώρηση περισσοτέρων εξουσιών στην ΕΕ.
Επιπλέον δεν επιθυμούν να “γεμίσει” η Γερμανία μετανάστες με πρόσχημα τη χορήγηση ασύλου.
Για την ώρα αυτές είναι οι “εναλλακτικές” ιδέες τους.

Και θεωρούνται αρκετά επικίνδυνες για το γερμανικό κατεστημένο, αλλά και για την ΕΕ.
Οι παραπάνω ιδέες μπορεί να μην είναι πρωτότυπες, αλλά μπορούν να οδηγήσουν στη αφύπνιση του εθνικισμού στην Ευρώπη.

Η ιδέα της ΕΕ βασίζεται στην οικειοθελή εγκατάλειψη της έννοιας του έθνους από τους συμμετέχοντες στο πείραμα της ΕΕ.

Αν όμως οι συμμετέχοντες στο πείραμα ψηφίζουν στα εθνικά κοινοβούλια τους πολιτικούς με εθνικιστικές αντιλήψεις και συγχρόνως το ευρώ προκαλεί περισσότερα προβλήματα από όσα υποτίθεται ότι λύνει, συμπεριλαμβανόμενης της αύξησης της ανεργίας και του ποσοστού φτώχειας, τότε το πείραμα είναι καταδικασμένο σε αποτυχία.

Μόνο τυφλοί δεν βλέπουν την ιστορική αναλογία στην ανάπτυξη του ναζισμού και στο AfD.
Το 1928 το ναζιστικό κόμμα της Γερμανίας πήρε στις εκλογές μόνο το 2,6% .
Το 1930 το ίδιο κόμμα εκτοξεύτηκε στο 18,3%.

Το AfD ξεκίνησε με 4,7% στις εκλογές του 2013, ήδη σε κρατίδιο σημείωσε ποσοστό 23,9% και σε τρία κρατίδια βρέθηκε στη τρίτη θέση από πλευράς εκλογικής δύναμης.

Αυτή τη στιγμή κυβερνά τη Γερμανία ένας μεγάλος συνασπισμός χριστιανοδημοκρατών (CDU) και σοσιαλιστών ( SPD).

Και την εποχή που ανέβαινε ο ναζισμός αντίστοιχα κόμματα συνεργάζονταν και διαδέχονταν το ένα το άλλο στην εξουσία.

Τα προβλήματα της Γερμανίας δεν λύνονταν όμως από τις “συνεργασίες” τους ή τη διαδοχή τους στην εξουσία.

Οι ψηφοφόροι βαρέθηκαν την κοροϊδία και έψαχναν κάτι “εναλλακτικό”, όπως σήμερα,
Αυτή η κατάσταση έδωσε την ευκαιρία στο τρίτο κόμμα (ναζιστικό) να συνεργασθεί το 1933 με τους τότε συντηρητικούς ενάντια στους σοσιαλιστές του SPD και στους κομμουνιστές.
Το γεγονός ότι το AfD θεωρείται δεξιό κόμμα το κάνει εξίσου επικίνδυνο στις συνεργασίες του στο μέλλον.

Και το 1933 το πολιτικό κατεστημένο της Γερμανίας στηριζόταν σε ένα πολιτικό σύμβολο, τον πρόεδρο Χίντεμπουργκ, όπως είναι σήμερα η κα Μέρκελ.

Το πρόβλημα με τα πολιτικά σύμβολα είναι ότι συνήθως είναι υπερεκτιμημένα ως προς τις ικανότητες τους και συχνά κάνουν μεγάλα λάθη, που το περιβάλλον τους δεν τους αναγκάζει να τα αναγνωρίσουν ή να τα διορθώσουν.

Η κα Μέρκελ έκανε το “λάθος” να προσκαλέσει στη χώρα της πάνω από ένα εκατομμύριο σύριους πρόσφυγες, χωρίς να υπολογίσει το ρατσιστικό υποσυνείδητο των συμπατριωτών της.

Δυστυχώς οι υποσυνείδητες ρατσιστικές ιδέες δεν υποχωρούν με την εκπαίδευση, ούτε όμως και με την καλλιέργεια της ιδέας της συλλογικής ευθύνης των Γερμανών για τα έργα και τις ημέρες του Γ’ Ράιχ.

Η γερμανική ηγεσία δεν νιώθει ιστορικές ευθύνες για το παρελθόν των Γερμανών.
Σχεδόν στο σύνολο τους, οι σημερινοί ηγέτες των Γερμανών γεννήθηκαν μετά το 1945.
Η οικονομική ευμάρεια των Γερμανών δημιουργήθηκε μετά το 1953, μετά από μία “γενναιόδωρη” διαγραφή του εθνικού τους χρέους.

Οι ίδιοι όμως φαντάζονται ότι η ευημερία τους προέκυψε από την εργατικότητα και από την αποταμίευση τους και όχι από την εκμετάλλευση των άλλων Ευρωπαίων.

Πιστεύουν συγχρόνως ότι το 1953 συγχωρήθηκαν για όλα τα εγκλήματα των προγόνων τους.
Δυστυχώς όμως οι λαοί που ξεχνούν την ιστορία τους είναι καταδικασμένοι να κάνουν τα ίδια λάθη.
Ας ελπίσουμε μόνο ότι από το AfD δεν θα προκύψει στο μέλλον κάποιος νέος Χίτλερ.
Προσωπικά φοβάμαι ότι υπάρχει σοβαρός κίνδυνος για μία παρόμοια εξέλιξη.

Το γερμανικό καθεστώς έβαλε το χέρι του και ως τώρα το AfD είχε τρεις ηγέτες για να αναχαιτισθεί η άνοδος του.

Σήμερα εκπροσωπείται από την κα Frauke Petry, ετών 41, μητέρα 4 παιδιών, πρόσφατα διαζευγμένη και διδάκτορα Χημείας.
iki/Frauk...

Η κα FRAUKE PETRY.
Αντίθετα η κα Μέρκελ είναι σήμερα 62 ετών, παντρεμένη δύο φορές, χωρίς δικά της παιδιά και επίσης διδάκτορας Χημείας...


Ποιά θα έχει πιο λαμπερό μέλλον;
Ποιά θα πείσει καλύτερα τους Γερμανούς ότι θα φροντίσει για το μέλλον των δικών τους παιδιών;
H άκληρη “Γερμανίδα” με τις “Πολωνικές” ρίζες;

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail