H Κούρδισσα που τιμάει το νεκρό ήρωα γιο της...Ο επικήδειος της μάνας του Σταυραετού του Μαχαιρά...

Της Μελίνας Κονταξή
Ιστορικός - Δρ. Βαλκανικού Πολιτισμού

H Κούρδισσα που τιμάει το νεκρό ήρωα γιο της... Ο επικήδειος της μάνας του Σταυραετού του μαχαιρά.. ποιές γεννάνε τους ήρωες και τις ηρωίδες που πεθαίνουν για την ελευθερία...

Στο βίντεο φαίνεται η Κούρδισσα μάνα που πήρε το όπλο του γιού της που σκοτώθηκε πολεμώντας τους ισλαμοφασίστες και πυροβολεί 21 φορές για να τον τιμήσει και να δείξει ότι είναι η επόμενη για να πολεμήσει.

Πριν 3 μέρες ήταν η επέτειος της θυσίας του Γρηγόρη Αυξεντίου.

Στις 3 Μαρτίου του 1957 ο υπαρχηγός της ΕΟΚΑ προτίμησε να καεί ζωντανός από το να παραδοθεί στους Εγγλέζους κατακτητές. ‘‘Μολών λαβέ’’ φώναξε στους κατακτητές, που δεν μπόρεσαν να βρουν άλλο τρόπο να τον νικήσουν από το να τον κάψουν ζωντανό. Τα λόγια της μάνας του στην κηδεία του, που μελοποιήθηκαν από τον Γιώργο Θεοφάνους, εξηγούν πώς κάποτε γεννιόνταν Αυξεντίου σε αυτό το έθνος….

«Μια μάνα τέτοιου ήρωα εν προσβολή να κλάψει, προσβάλη τον λεβέντη της, τζιείνον που θα απολάψει. Χαλάλιν της πατρίδος μου ο γιός μου, η ζωή μου, τζι αφού έν επαραδόθηκεν τζι έμειν τζι εσκοτώθηκεν ας έσιει την ευτζήν μου»

Οι Αυξεντίου γεννιόνταν από έναν λαό που ήξερε την ταυτότητα του, από μάνες που σαν τις αρχαίες Σπαρτιάτισσες γαλουχούσαν τους γιους τους με το πνεύμα του ‘‘ή ταν ή επί τας’’ (να γυρίσεις με αυτήν την ασπίδα νικητής ή πάνω της νεκρός). Αυτό μας έκοψαν, τον δεσμό μας με το παρελθόν, την συνέχεια μας.

Δεν είναι τυχαίο ότι νεοφιλελεύθεροι και ψευτοαριστεροί, η ίδια συμμορία με διαφορετικές μάσκες, διαστρέβλωσαν και υποτίμησαν την ιστορία μας. Όταν απαξιώνονται οι δεσμοί σου με το οικόπεδο σου χαλαρώνουν και δεν καταλαβαίνεις γιατί θα πρέπει να το υπερασπιστείς όταν προσπαθήσουν να σου το πάρουν με όπλα και όχι μόνο… γιατί οι κατακτητές βρήκαν πιο έξυπνους τρόπους από τα όπλα που έστω και στο και πέντε ένωναν τον λαό.

Έθνος που το έκαναν να ξεχάσει ποιο είναι, σβήνει, και τα απομεινάρια του μετατρέπονται σε ασύνδετη μάζα δουλοπάροικων στην πρώην δική τους γη.

«Οι Έλληνες για να πάνε μπροστά πρέπει να γυρίσουν πίσω»… έλεγε ο Δημήτρης Καμπούρογλου.
Πρέπει να γυρίσουμε πίσω για να θυμηθούμε τι είναι αυτό που κάνει τις μανάδες ηρώων να είναι περήφανες για τους γιούς τους και να τιμούν την θυσία τους.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail