Δίπλα σε ένα τεράστιο οπλοστάσιο, ικανό να εξοπλίσει ολόκληρη ταξιαρχία, περπατούν εδώ και πολλούς μήνες μέσα στο λιμάνι του Ηρακλείου ντόπιοι, τουρίστες και εργαζόμενοι! Επί εννιά μήνες τώρα, παραμένει εκτεθειμένο στο ηρακλειώτικο λιμάνι το φορτίο-μαμούθ, με όπλα και φυσίγγια, που κατασχέθηκε στις αρχές Σεπτεμβρίου από τα αμπάρια του "Haddat 1". Πέντε χιλιάδες όπλα και μισό εκατομμύριο σφαίρες παραμένουν σε κοντέινερ, έξω από το κτήριο του Λιμεναρχείου Ηρακλείου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη φρούρηση του φορτίου. Θέμα ημερών είναι, σύμφωνα με το λιμενάρχη Ηρακλείου, η εισαγγελική παραγγελία για την απόδοση του φορτίου, καθώς, όπως φαίνεται, το Λιμενικό κατάφερε να λάβει άδεια για την αξιοποίηση μέρους του οπλισμού και των φυσιγγίων. Προβληματική είναι και η παραμονή του ίδιου του πλοίου στο λιμάνι του Ηρακλείου, καθώς, όπως εξηγεί ο πρόεδρος του ΟΛΗ, οι διαδικασίες για την εκποίησή του είναι εξαιρετικά χρονοβόρες.
Το ημερολόγιο έγραφε 1η Σεπτεμβρίου 2015, όταν μετά από ρεσάλτο των "ράμπο" του Λιμενικού στο φορτηγό πλοίο "Haddat 1", στα ανοιχτά της Ιεράπετρας, αποκαλύφθηκε ένα ολόκληρο οπλοστάσιο...
Το πλοίο οδηγήθηκε στο λιμάνι του Ηρακλείου και το φορτίο-μαμούθ όπλων και φυσιγγίων κατασχέθηκε στη διάρκεια της γιγαντιαίας επιχείρησης του Λιμενικού. Όμως έκτοτε, τους εννέα αυτούς μήνες, παραμένει στα... αζήτητα μέσα στο ηρακλειώτικο λιμάνι. Από τα αμπάρια του "Haddat 1" απομακρύνθηκαν πέντε χιλιάδες όπλα και πάνω από μισό εκατομμύριο φυσίγγια, τα οποία τοποθετήθηκαν σε κοντέινερ, για να παραμείνουν έκτοτε εκτεθειμένα στην καρδιά του λιμανιού.
Όσο κι αν φαίνεται απίστευτο, ένα ολόκληρο οπλοστάσιο, ικανό να εξοπλίσει τουλάχιστον μια ταξιαρχία στρατού, παραμένει σε απόσταση αναπνοής από επισκέπτες, περιπατητές και άλλους χρήστες του ενετικού λιμένα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται και για τη φρούρηση του φορτίου...
Σύμφωνα πάντως με τον κεντρικό λιμενάρχη Ηρακλείου, δεν υπάρχει ζήτημα κινδύνου για τη δημόσια ασφάλεια, καθώς το φορτίο είναι σφραγισμένο στα κοντέινερ. Όπως έκανε γνωστό ο κ. Σαϊτάκης, είναι θέμα ημερών η εισαγγελική παραγγελία για την απόδοση του φορτίου, το οποίο προσπάθησε να διεκδικήσει η Ελληνική Αστυνομία, ώστε τα 500 χιλιάδες φυσίγγια να χρησιμοποιηθούν τουλάχιστον για τις εκπαιδευτικές βολές των ενστόλων.
Όλα δείχνουν ότι το Λιμενικό κατάφερε να λάβει άδεια για την αξιοποίηση μέρους τουλάχιστον του κατασχεθέντος οπλισμού και των φυσιγγίων.
Προβληματική είναι και η παραμονή του ίδιου του πλοίου στο λιμάνι του Ηρακλείου, καθώς, όπως σημείωσε ο πρόεδρος του ΟΛΗ Απόλλωνας Φιλιππής, οι διαδικασίες για την εκποίησή του είναι εξαιρετικά χρονοβόρες. Το ίδιο συμβαίνει και με το τσιγαράδικο που έχει ακινητοποιηθεί μπροστά από το παλιό Ψυγείο.
Από την Αλεξανδρέττα στην Ιεράπετρα
Το πλοίο "Haddat 1" είχε ξεκινήσει το δρομολόγιό του την 29η Αυγούστου από την Αλεξανδρέττα (Iskenderum) της Τουρκίας και είχε δηλώσει ως τελικό προορισμό τη Μισράτα της Λιβύης. Η έδρα της εταιρείας που ανήκει το πλοίο βρίσκεται στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου και δεν είχε εμπλοκή με ελληνική πλοιοκτησία.
Το πλοίο, με επταμελές αλλοδαπό πλήρωμα, εντοπίστηκε και ακινητοποιήθηκε, πρωινές ώρες της 1ης Σεπτεμβρίου 2015, στη θαλάσσια περιοχή 20 ναυτικά μίλια νοτιοανατολικά της Ιεράπετρας από περιπολικό του Λιμενικού, στο οποίο επέβαιναν στελέχη του Κλιμακίου Ειδικών Αποστολών (ΚΕΑ) και των λιμενικών Αρχών της Κρήτης.
Ο πλοίαρχός του, που ήταν Σύριος, στην πρώτη του επικοινωνία προσπάθησε να παραπλανήσει τις Αρχές δηλώνοντας τη μεταφορά άλλων προϊόντων. Οι Αρχές του Λιμενικού Σώματος, σε συνεργασία με άλλες μυστικές υπηρεσίες, είχαν πληροφόρηση ότι το συγκεκριμένο πλοίο είχε εμπλοκή σε ύποπτες δραστηριότητες διεθνώς διωκόμενες.
Ρεπορτάζ:΄Έλλη Κοκάλη-Μπάμπης Σαββίδης
Φωτογραφία: Νίκος Χαλκιαδάκης
neakriti.gr