Η ωρολογιακή βόμβα του ασφαλιστικού υπολογίζεται στα 70 τρις $ στις χώρες του ΟΟΣΑ

«Το θέμα ήταν γνωστό σε όλους από το 2009», τόνισε ο πρώην διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Προβόπουλος,  αποκρούοντας τις αντιδράσεις που προκάλεσαν οι πρόσφατες δηλώσεις του για την ύπαρξη έκθεσης του ΔΝΤ το 2009 που προέβλεπε ότι το ελληνικό δημόσιο χρέος θα ανέλθει στο 800% του ΑΕΠ εξαιτίας του ασφαλιστικού. Σε ομιλία του ανέφερε ότι ζήτησε από τα στελέχη του ΔΝΤ να μην δημοσιευτεί η σχετική έκθεση – δήλωση που έδωσε αφορμή για αιτιάσεις περί απόκρυψης της έκθεσης. Ο κ. Προβόπουλος διευκρινίζει ότι δεν πρόκειται για καμία αποκάλυψη, επειδή το θέμα ήταν γνωστό σε όλους από το 2009 – δεδομένου ότι η έκθεση είχε δημοσιευτεί το 2009 στην ιστοσελίδα του Ταμείου (πηγή).

Είχαμε αναφερθεί στο θέμα πριν από την επόμενη δήλωση του κ. διοικητή (άρθρο), ο οποίος ασφαλώς δεν είχε σκοπό να ενημερώσει τους Έλληνες μετά από τα επτά χρόνια της καταδίκης τους στα μνημόνια – υποθέτοντας πως ο σκοπός του ήταν να τεκμηριώσει τη δήθεν αναγκαιότητα της υπαγωγής της Ελλάδας στο ΔΝΤ, η οποία θα αποδειχθεί κατά πολύ χειρότερη από την ήττα της στο δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, καθώς επίσης από την κατοχή της και την εγκατάσταση της κυβέρνησης των δωσίλογων.
Αυτό που δεν ανέφερε όμως, πιθανότατα επειδή δεν τον συνέφερε, είναι πως το ασφαλιστικό, λόγω του οποίου το δημόσιο χρέος υπολογίσθηκε πως θα εκτοξευόταν στο 800% του ΑΕΠ το 2060 με τις τότε συντάξεις βέβαια (2008), αποτελεί τη μεγαλύτερη ωρολογιακή βόμβα όλων στα ταμεία των χωρών του ΟΟΣΑ – αφού προβλέπεται μία κλιμακούμενη στα επόμενα χρόνια «τρύπα», της τάξης των 70 τρις $ (πηγή: Citigroup), όταν για σύγκριση όλα τα δημόσια χρέη τους δεν υπερβαίνουν τα 40 δις $.


Ως εκ τούτου, θεωρείται πως είναι πολύ πιο επικίνδυνο από τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, από την τραγωδία της Ελλάδας και των υπολοίπων χωρών της Ευρωζώνης, καθώς επίσης από το μεταναστευτικό – αφού όλα μαζί δεν πλησιάζουν καν το παραπάνω μέγεθος, εάν εκφραστούν σε αξίες. Σε κάθε περίπτωση, οι μη καλυμμένες ασφαλιστικές απαιτήσεις των Πολιτών απειλούν να «πνίξουν» τις οικονομίες πολλών χωρών, τόσο σε μεσοπρόθεσμο, όσο και σε μακροπρόθεσμο χρονικό διάστημα – οπότε η Ελλάδα δεν είναι η μοναδική, η οποία αντιμετωπίζει το πρόβλημα.
Περαιτέρω, όλα τα συνταξιοδοτικά συστήματα παγκοσμίως ευρίσκονται σε άθλια οικονομική κατάσταση – μεταξύ των οποίων τα αμερικανικά, στα οποία το έλλειμμα υπολογίζεται μεν επίσημα στα 14 τρις $, αλλά ανεπίσημα πλησιάζει τα 26 τρις $. Λογικά λοιπόν θεωρείται πως οι Η.Π.Α. αντιμετωπίζουν τεράστια οικονομικά προβλήματα, τα οποία σύντομα δεν θα μπορούν να κρυφτούν – οπότε η πιθανότητα να επιχειρήσουν την επίλυση τους μέσω της διεξαγωγής πολέμων είναι εξαιρετικά μεγάλη.
Για την Κίνα το συνταξιοδοτικό κραχ υπολογίζεται πως θα συμβεί μετά από 30 έτη, όταν για κάθε συνταξιούχο θα αντιστοιχούν 2,2 εργαζόμενοι – ενώ για τη Γερμανία μετά από 15 χρόνια, παρά το ότι έχει πρόσφατα αυξηθεί η ηλικία συνταξιοδότησης. Κάθε χρόνο πάντως η Γερμανία χρηματοδοτεί με 86 δις € τα συνταξιοδοτικά ταμεία, από τα φορολογικά της έσοδα – οπότε ούτε εδώ αποτελεί εξαίρεση η Ελλάδα, παρά τις κατηγορίες της Τρόικα.

news.analyst.gr
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail