Γράφει ο Χρήστος Βαλκάνιος
Χρήστος Καλογερόπουλος – Βαλκάνιος
Στρατηγικός Αναλυτής
Εξειδικευμένος σε Θέματα Διεθνούς Ασφάλειας
στη ΝΑ Μεσόγειο
pentapostagma.gr
Εάν κάποιος μας έλεγε ότι υπάρχουν κινήσεις στον Τουρκικό στρατό για ανατροπή του Ερντογάν θα το θεωρούσαμε κάτι το πολύ φυσιολογικό για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στην Τουρκία. Πώς να μην σκέφτονται να αντιδράσουν οι στρατιωτικοί όταν βλέπουν τον Ερντογάν να διαλύει το κεμαλικό κράτος στο οποίο έχουν ορκιστεί πίστη και αφοσίωση και μάλιστα να συμμετέχουν και οι ίδιοι σε αυτή την τεράστια εκτροπή. Βέβαια έχει φροντίσει ο Ερντογάν να αποκεφαλίσει όσους περισσότερους μπορούσε με υποθέσεις όπως η Εργκένεγκον, η βαριοπούλα και άλλες διώξεις, όμως είναι βέβαιο ότι υπάρχει μεγάλος αριθμός ακόμα αξιωματικών που είναι σε πλήρη αντίθεση με το ισλαμικό κράτος του Ερντογάν ενώ υπάρχουν και πολλοί υποστηρικτές του Φετουλάχ Γκιουλέν.
Έτσι, άρθρο του αμερικανού ερευνητή και πρώην αξιωματούχου του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας, Μάικλ Ρούμπιν, που δημοσιεύθηκε στο Newsweek με τον τίτλο «Θα γίνει πραξικόπημα κατά του Ερντογάν στην Τουρκία;» προκάλεσε μεγάλη αίσθηση στο εξωτερικό. Ο τουρκικός στρατός διέψευσε κατηγορηματικά σήμερα ότι έχει οποιαδήποτε πρόθεση να κάνει πραξικόπημα για να εκδιώξει από την εξουσία τον ισλαμοσυντηρητικό πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος κατηγορείται για αυταρχική παρέκκλιση, όπως ανέφεραν ξένα ΜΜΕ. Συγκεκριμένα το γενικό επιτελείο στρατού της Τουρκίας σε μια ασυνήθιστη δήλωση που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του ανέφερε ότι, «Η πειθαρχία, η απόλυτη υποταγή και μία μόνο αλυσίδα διοίκησης είναι στη βάση των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων», «Δεν μπορούμε να μιλάμε για μια παράνομη πράξη που είναι εκτός της δομής της διοίκησης ή που τη διακυβεύει». Επίσης ο στρατός δεσμεύθηκε να προβεί σε νομικά διαβήματα εναντίον κάθε αβάσιμης πληροφορίας, αλλά δεν διευκρίνισε σε ποιες δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρεται.
Ο τουρκικός στρατός, ο δεύτερος μεγαλύτερος μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες στο ΝΑΤΟ, έκανε τρία πραξικοπήματα το 1960, το 1971 και το 1980 και εκδίωξε από την εξουσία μια φιλοισλαμική κυβέρνηση το 1997, στην οποία πρωθυπουργός ήταν ο Νετζμετίν Ερμπακάν, πολιτικός μέντορας του Ερντογάν. Ο στρατός θεωρείται παραδοσιακά ως μια ισχυρή δύναμη στην τουρκική πολιτική, ικανός να ανατρέπει τις κυβερνήσεις που κατά τη γνώμη του, διαβρώνουν τις κοσμικές αρχές της σύγχρονης δημοκρατίας που ιδρύθηκε από τον Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ.
Θεωρούμε ότι ένα πραξικόπημα αποτελεί ένα πολύ πιθανό σενάριο και σίγουρα το άρθρο στο Newsweek δεν αποτελεί μόνο καπνό, αλλά προειδοποίηση στον Ερντογάν να αλλάξει τακτική πριν είναι αργά. Εξάλλου και όλη η διεθνής κοινότητα θα έβλεπε με καλό μάτι και θα υποστήριζε ενδεχομένως μια τέτοια εξέλιξη, θεωρώντας ότι σε κάθε περίπτωση θα αποτελούσε μια πιο συνεργάσιμη λύση από αυτή του Ερντογάν. Ας περιμένουμε λοιπόν εξελίξεις και ενδεχομένως ανατροπές στην Τουρκία.
Χρήστος Καλογερόπουλος – Βαλκάνιος
Στρατηγικός Αναλυτής
Εξειδικευμένος σε Θέματα Διεθνούς Ασφάλειας
στη ΝΑ Μεσόγειο
pentapostagma.gr