Δεν ξέρουμε αν αυτό ήταν το αρχικό σχέδιο της Τουρκίας ή εναλλακτικό σε κάποιο άλλο, αλλά απ’ ότι φαίνεται οι Τούρκοι θεωρούν ότι οι Τουρκοκύπριοι δεν εξυπηρετούν τόσο καλά τα συμφέροντα τους και θα πρέπει να βγουν από τη μέση, γιαυτό θα προσπαθήσουν να περάσουν όλες τις εξουσίες στους εποίκους, που φυσικά είναι οι απόλυτα δικοί τους άνθρωποι και έτσι να μπορέσουν να ελέγξουν απόλυτα την κατεχόμενη Κύπρο, ώστε σταδιακά να την μετατρέψουν τόσο διοικητικά όσο και ουσιαστικά σε μια επαρχία της Τουρκίας. Όπως λοιπόν αντιλαμβάνεται ο καθένας λύση υπό αυτές τις συνθήκες δεν μπορεί να υφίσταται αλλά πολύ περισσότερο θα πρέπει να σταματήσει και κάθε μορφή όποιας συνεργασίας υπήρχε μέχρι σήμερα. Το κατεχόμενο δηλαδή μέρος της Κύπρου θα μετατρέπεται σε ένα απόλυτα διαφορετικό μόρφωμα …
Έτσι, η υπογραφή του οικονομικού πρωτοκόλλου Τουρκίας και ψευδοκράτους (2016-2018) και η «πολιτογράφηση» περίπου 35.000 εποίκων, που ανέλαβε να διεκπεραιώσει η νέα ψευδοκυβέρνηση, αλλάζουν τα δεδομένα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Ξένοι διπλωματικοί κύκλοι θεωρούν πως οι κινήσεις αυτές της Άγκυρας, εδραιώνουν την εξάρτηση των κατεχομένων και κάνουν βήματα ενσωμάτωσης τους στην Τουρκία. Παρά το γεγονός ότι ο κατοχικός ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί, διαβεβαιώνει τους ξένους συνομιλητές του, ακόμη και προ ημερών τους Γερμανούς, ότι οι εξελίξεις αυτές δεν θα επηρεάσουν τις διαπραγματεύσεις, ο ίδιος γνωρίζει πως η θέση του στη διαδικασία θα είναι μετέωρη. Αυτό που καθίσταται σαφές είναι πως για το καθεστώς της Άγκυρας, των Ερντογάν και Νταβούτογλου, ο στόχος έχει δύο άξονες με το ίδιο αποτέλεσμα. Είτε με λύση είτε χωρίς, το βόρειο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου θέλουν να είναι τουρκική επαρχία. Βαθμηδόν σύμφωνα με τον κυπριακό τύπο, εκπρόσωποι της Τουρκίας, δεν θα είναι Τουρκοκύπριοι, αλλά θα περάσουν όλες οι εξουσίες στα χέρια των εποίκων. Εν τω μεταξύ στα κατεχόμενα γίνεται λόγος για πρόωρες εκλογές, τις οποίες τοποθετούν τους επόμενους μήνες. Είναι σαφές πως η Άγκυρα ποντάρει στον Κουντρέτ Οζερσάι, που θα καλύψει τον χώρο της δεξιάς, κεντροδεξιάς, πρωτίστως όμως θα είναι ο άνθρωπος που θα εφαρμόσει κατά γράμμα το οικονομικό πρωτόκολλο, χωρίς συζητήσεις και καθυστερήσεις. Οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν πως προηγείται με διαφορά των αντιπάλων του, γεγονός που προκαλεί εκνευρισμό στις παραδοσιακές πολιτικές δυνάμεις των κατεχομένων.
Θεωρούμε ότι κάτω από τις συνθήκες που προσπαθεί να διαμορφώσει η Άγκυρα είναι βέβαιο ότι τα κατεχόμενα θα αποτελέσουν μια νέα τουρκική επαρχία όπου στη λήψη αποφάσεων οι τουρκοκύπριοι θα αποτελούν μειοψηφία. Συνεπώς η Τουρκία θα αποκτήσει μεγαλύτερο έλεγχο και θα έχει αποκλείσει κάθε φωνή που ενδεχομένως θα ήθελε να σκεφτεί Κυπριακά … Το χάσμα με λίγα λόγια θα γίνεται όλο και μεγαλύτερο και η πόλωση θα σβήσει κάθε ελπίδα για λύση. Όμως με όλα αυτά τα απαράδεκτα και φιλοτουρκικά σενάρια που πέφτανε συνέχεια στο τραπέζι ίσως τώρα είναι καλύτερα …
Χρήστος Καλογερόπουλος – Βαλκάνιος
Στρατηγικός Αναλυτής
Εξειδικευμένος σε Θέματα Διεθνούς Ασφάλειας
στη ΝΑ Μεσόγειο