ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΩΝΣΤΑΣ
ΤΟ ΧΡΗΜΑ
Όσοι τον γνωρίζουν καλά, παρατήρησαν την διαφορετική και διαφοροποιημένη ρητορική που χρησιμοποίησε καθ’ όλη τη διάρκεια της συνέντευξης. Προσπάθησε να αναδείξει την «αξιοπρέπεια ενός αριστερού υπουργού οικονομικών», ενός «υπεύθυνου διαπραγματευτή όχι όμως συμβιβασμένου» τεχνοκράτη.
Όσοι παρακολουθούν από κοντά τα τεκταινόμενα στο Μέγαρο Μαξίμου, γνωρίζουν ότι στην υπόθεση των «διαρροών» των τηλεφωνικών συνομιλιών στο ξενοδοχείο Hilton, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος κράτησε πεισματικά κλειστό το στόμα του και έμεινε μακριά από την προσπάθεια αξιοποίησης του παράνομου περιεχομένου.
Ο επικεφαλής της «ομάδας των 53» του ΣΥΡΙΖΑ έχει αποφασίσει την αποστασιοποίησή του από τις πρωτοβουλίες και τους τακτικισμούς της «ομάδας του Μαξίμου». Θέλει να ολοκληρώσει τη δουλειά που ανέλαβε, την πρώτη αξιολόγηση της συμφωνίας του Ιουλίου 2015 και κατόπιν να παραιτηθεί από τη θέση του Υπουργού Οικονομικών, μιας κυβέρνησης που δεν είναι πλέον Πρώτη Φορά Αριστερά.
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος προτιμά για τον εαυτό του τον ρόλο της «υπεύθυνης αριστερής εσωκομματικής αντιπολίτευσης». Δεν θέλει να αναλάβει την υλοποίηση των συμφωνιών στις οποίες καταλήγει ο «συμβιβασμένος» Πρωθυπουργός που αγωνίζεται –με νύχια και με δόντια- να παραμείνει στην Εξουσία, με την βοήθεια της Ευρω-Σοσιαλιστικής ομάδας.
«Ως κυρίαρχη χώρα, είναι επιλογή της κυβέρνησης το πώς θα φθάσει στους στόχους» του μνημονίου, έσπευσε να δηλώσει ο κ. Τσακαλώτος προαναγγέλλοντας ότι «την άλλη εβδομάδα θα κατατεθούν στη Βουλή δύο νομοσχέδια».
Τα νομοσχέδια αυτά δεν αποτελούν μονομερή ενέργεια παρά μόνον εναντίον του ΔΝΤ.
Κατοχυρώνουν τα συμφωνηθέντα –μέχρι σήμερα- με τους δανειστές, δείχνουν πρόθεση ολοκλήρωσης της αξιολόγησης και ταυτόχρονα δείχνουν πόσο «περήφανα διαπραγματεύεται και εφαρμόζει δύσκολες πολιτικές ένας αριστερός πολιτικός ηγέτης».
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ξιφουλκεί εναντίον του ΔΝΤ πάνω στην αριστερή πολιτική πλατφόρμα με την οποία θέλει εφεξής να διαφοροποιείται από την «ομάδα των συμβιβασμένων του Μαξίμου».
Μίλησε με πολιτικό πάθος, για τον «αναδιανεμητικό κοινωνικό χαρακτήρα» των νομοθετικών παρεμβάσεων που ο ίδιος προτείνει και άνοιξε το δρόμο για την παραίτησή του από τη θέση του Υπουργού Οικονομικών, όταν ο «συμβιβασμένος» Πρωθυπουργός καταλήξει σε συμφωνία για νέες αποκρατικοποιήσεις, άνοιγμα αγορών και επαγγελμάτων και άλλες «νεοφιλελεύθερες επιλογές».
ΤΟ ΧΡΗΜΑ