Η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να χρειαστεί μια συμφωνία με τη Λιβύη για τον περιορισμό των προσφυγικών ροών παρόμοια με αυτήν με την Τουρκία, καθώς η χώρα της Βορείου Αφρικής απειλεί να μετατραπεί στην επόμενη πύλη για τους μετανάστες προς την Ευρώπη, σύμφωνα με τους ηγέτες της Γερμανίας και της Γαλλίας.
«Εάν μπορούμε να θεσπίσουμε το ίδιο με τη Λιβύη με αυτό που δουλεύουμε με την Τουρκία, καθώς και στα δικά μας σύνορα: έχουμε πολλά να κάνουμε» είπε η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ ύστερα από συζητήσεις με τον γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολλάντ στο Μετς της Γαλλίας την Πέμπτη. «Τεράστιοι αριθμοί προσφύγων μπορεί να βρουν πέρασμα και πάλι μέσα από τη Μάλτα και την Ιταλία, δεκάδες χιλιάδες ανθρώπων» είπε ο Ολλάντ.
Η ΕΕ έφτασε τον προηγούμενο μήνα σε συμφωνία με την Τουρκία για να περιορίσει τη ροή των μεταναστών προς την Ελλάδα, ενισχύοντας την πιθανότητα οι παράνομοι διακινητές να επιστρέψουν στην προηγούμενη αγαπημένη τους διαδρομή, από τη Λιβύη, στην άλλη πλευρά της Μεσογείου και στη Σικελία. Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών μεσολάβησε στη δημιουργία μιας κυβέρνησης ενότητας για να δώσει τέλος στο χάος που μάστιζε τη Λιβύη μετά την απομάκρυνση του Μουαμάρ Καντάφι το 2011, όμως ισχυρές φατρίες, ιδιαίτερα στα ανατολικά, δεν έχουν στηρίξει το σχέδιο.
«Η απάντηση της Ευρώπης θα πρέπει να είναι η αντιμετώπιση των ριζικών αιτίων» είπε η Μέρκελ σε κοινή συνέντευξη τύπου. «Η απάντησή μας θα πρέπει να κάνουμε κάτι για τις ειρηνευτικές διαδικασίες, για παράδειγμα όπως κάνουν οι υπουργοί Εξωτερικών στη Συρία.»
Ο Ολλάντ και η Μέρκελ επιδίωξαν να αφήσουν στην άκρη τις διαφορές για τη μετανάστευση οι οποίες αυξήθηκαν καθώς η Γερμανία υποδέχτηκε περισσότερους από 1 εκατομμύριο πρόσφυγες πέρυσι, με διαφορά το μεγαλύτερο μερίδιο μεταξύ των χωρών της ΕΕ. Και οι δύο συμφώνησαν πως η Ευρώπη θα πρέπει να αποκαταστήσει πλήρως την ελεύθερη μετακίνηση χωρίς διαβατήρια στις χώρες της λεγόμενης ζώνης Σένγκεν, η οποία υπέκυψε στην πίεση που δημιούργησαν οι άνθρωποι που διαφεύγουν από τον πόλεμο στη Συρία, και να επιβάλει όρια στους πρόσφυγες στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ.
Με την προσφυγική κρίση να αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή για την καγκελαρία της Μέρκελ, ένας από τους κορυφαίους αξιωματικούς της συναντήθηκε με τον αιγύπτιο πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι και υποσχέθηκε τη βοήθεια της Γερμανίας για τη διασφάλιση των συνόρων της χώρας με τη Λιβύη.
«Η Ευρώπη και η Γερμανία έχουν βασικό συμφέρον στη σταθεροποίηση της Βορείου Αφρικής και της αραβικής περιοχής» είπε ο Φόλκερ Κάουντερ, κοινοβουλευτικός αρχηγός της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης της Μέρκελ, σε δήλωσή του. «Η Γερμανία και η Αίγυπτος θα πρέπει να επεκτείνουν τη συνεργασία τους όπου είναι δυνατόν» σε ένα περιβάλλον προσφυγικής κρίσης και ισλαμιστικής τρομοκρατίας, προσέθεσε.
Ο Ολλάντ είπε πως η Γαλλία θα αναλάβει όλους τους σύρους πρόσφυγες που έχει υποσχεθεί να υποδεχτεί, όμως το σχέδιο μετεγκατάστασης της ΕΕ «μπορεί να δουλέψει μόνο εάν έχουμε εξωτερικά σύνορα όπου οι πρόσφυγες καλωσορίζονται, ελέγχονται, καταγράφονται και αποστέλλονται προς τις χώρες-μέλη».
Στεκούμενη δίπλα στον Ολλάντ, η Μέρκελ σε ερώτηση δημοσιογράφου απέρριψε την επαναλαμβανόμενη κριτική για την πολιτική της τής ανοιχτής πόρτας για τους πρόσφυγες από τον γάλλο πρωθυπουργό Μανουέλ Βαλς.
«Τα σκληρά λόγια και η κριτική και οι διαφορές είναι πιο πιθανό να με ωθήσουν παρά να με κάνουν να χάσω την ελπίδα» είπε.