Το συνολικό χρέος της Κίνας αυξήθηκε στο επίπεδο ρεκόρ του 237% του ΑΕΠ το α’ τρίμηνο, πολύ υψηλότερο από τις άλλες αναδυόμενες αγορές, γεγονός που εγείρει κίνδυνο οικονομικής κρίσης, προειδοποιούν οι οικονομολόγοι.Το Πεκίνο έχει στραφεί στον μαζικό δανεισμό προκειμένου να τονώσει την οικονομική ανάπτυξη της χώρας, με αποτέλεσμα το συνολικό καθαρό χρέος να ανέρχεται στο τέλος Μαρτίου στα 163 τρισ. γουάν (25 τρισ. δολάρια), περιλαμβανομένου του εγχώριου και εξωτερικού δανεισμού, σύμφωνα με στοιχεία των Financial Times.
Αυτά τα επίπεδα χρέους είναι πολύ υψηλότερα ως ποσοστό του εθνικού εισοδήματος απ’ όσο σε άλλες αναπτυσσόμενες οικονομίες, αν και μπορούν να συγκριθούν με τα αντίστοιχα επίπεδα των ΗΠΑ και της ευρωζώνης.
Αν και το απόλυτο μέγεθος του κινεζικού χρέους αποτελεί πηγή ανησυχίας, ακόμα πιο ανησυχητική είναι η ταχύτητα με την οποία αυξήθηκε, καθώς το κινεζικό χρέος ανέρχονταν σε μόλις 148% του ΑΕΠ στο τέλος του 2007.
Όπως ανέφερε σε έκθεσή του ο επικεφαλής επενδυτικής στρατηγικής της Goldman Sachs, Ha Jiming, «κάθε μεγάλη οικονομία με ταχεία αύξηση του χρέους έχει βιώσει είτε μια οικονομική κρίση ή μια παρατεταμένη επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης του ΑΕΠ».
Το σημερινό επίπεδο χρέους της Κίνας και οι αυξανόμενες σχέσεις του με τις παγκόσμιες χρηματαγορές, συνέβαλαν εν μέρει ώστε το ΔΝΤ να προειδοποιήσει πως η Κίνα αποτελεί αυξανόμενο κίνδυνο για τις αναπτυγμένες οικονομίες.
Οι οικονομολόγοι λένε πως είναι δύσκολο για την οποιαδήποτε οικονομία να χορηγήσει παραγωγικά ένα τόσο μεγάλο ποσό κεφαλαίου εντός σύντομου χρονικού διαστήματος, δεδομένου του περιορισμένου αριθμού των κερδοφόρων έργων που είναι διαθέσιμα ανά πάσα στιγμή. Και καθώς οι αποδόσεις κινούνται πτωτικά, όλο και περισσότερα δάνεια κινδυνεύουν να «κοκκινίσουν», σύμφωνα με τους FT.
Σημειώνεται πως σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεθνούς Τράπεζας Διακανονισμών, για το γ’ τρίμηνο του προηγούμενου έτους, οι αναδυόμενες αγορές ως σύνολο έχουν πολύ χαμηλότερο επίπεδο χρέους, στο 175% του ΑΕΠ.
financialbox.gr