Οι φράχτες έσωσαν Γερμανία - Μέρκελ

ΒΑΣΙΛΗΣ ΓΑΛΟΥΠΗΣ

Το «σφράγισμα» των Βαλκανίων μείωσε τις προσφυγικές ροές

Το περασμένο Σάββατο η «Die Welt» έδωσε το στίγμα. Ο αριθμός των καταγεγραμμένων «νέων» προσφύγων στη Γερμανία έπεσε δραματικά τον Μάρτιο. Τον προηγούμενο μήνα η Γερμανία υποδέχθηκε μόλις 20.000 πρόσφυγες. Τον Φεβρουάριο ο αριθμός αυτός ήταν τριπλάσιος (61.428). Και τον Ιανουάριο σχεδόν πενταπλάσιος σε σχέση με δυο μήνες μετά (91.671).

Όπως εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς, μετά το κλείσιμο του βαλκανικού δρόμου η Γερμανία ανάσανε και πλέον το προσφυγικό δεν αποτελεί πρόβλημα, όσον αφορά καινούργιες ροές.

Ειδικά στη Βαυαρία ο αριθμός των νέων προσφύγων έπεσε κατακόρυφα. Τον Μάρτιο καταμετρήθηκαν μόνο 6.600 νέοι πρόσφυγες, σε σχέση με τους 41.600 τον Φεβρουάριο και τους 74.677 τον Ιανουάριο.

Στους αριθμούς αυτούς περιλαμβάνονται και όσοι συλλαμβάνονται από την τοπική ή ομοσπονδιακή αστυνομία, αλλά και οι περιπτώσεις «άμεσης πρόσβασης». Δηλαδή πρόσφυγες ή μετανάστες που δεν εντοπίστηκαν στα σύνορα από την αστυνομία, αλλά πήγαν κατευθείαν σε κέντρο υποδοχής.

Σύμφωνα με το «Spiegel», πολλές εγκαταστάσεις υποδοχής είναι πλέον μισοάδειες. Οι χώροι διαμονής προσφύγων δεν έχουν κόσμο, κυρίως στις ανατολικές περιοχές. Η «Welt am Sonntag », που πραγματοποίησε τη δική της έρευνα, αναφέρει ότι στα 16 κρατίδια η χαμηλότερη πληρότητα φτάνει στο μόλις 18,6%

Ειδικά στην Ανατολική Γερμανία παρατηρούνται οι περισσότερες κενές θέσεις σε κέντρα υποδοχής και άσυλα για πρόσφυγες. Αυτό οφείλεται στη ραγδαία μείωση του αριθμού των νεοεισερχόμενων στη χώρα.

Στη Θουριγγία παρατηρείται το μικρότερο ποσοστό πληρότητας σε ολόκληρη τη Γερμανία, με 18.6%. Επτά από τα δέκα προσφυγικά κέντρα φιλοξενίας στο κρατίδιο είναι πλέον άδεια. Είναι τόσο μικρό το πρόβλημα πια, που ο πρωθυπουργός της Θουριγγίας Μπόντο Ράμελο πρότεινε την περασμένη εβδομάδα τη φιλοξενία έως και 2.000 προσφύγων από την Ειδομένη, υπό προϋποθέσεις. Ακολουθεί η Σαξονία με 20%, ενώ ψηλότερα ποσοστά έχει το Βραδεμβούργο με - μάλλον όχι ανησυχητική - πληρότητα στο 44%.

Έχουν αδειάσει

Πολλές αθλητικές εγκαταστάσεις που φιλοξενούσαν πρόσφυγες έχουν ήδη αδειάσει και έχουν επιστραφεί για κανονική αθλητική χρήση. Η κατάσταση παραμένει κάπως τεταμένη ακόμα μόνο σε Βερολίνο, Αμβούργο και Βρέμη. Το πιθανότερο είναι τις προσεχείς εβδομάδες να υπάρξει κι εκεί σημαντική αποσυμφόρηση.

Σύμφωνα με έρευνα του ινστιτούτου δημοσκοπήσεων Allensbach για λογαριασμό του Ιδρύματος Robert Bosch, παραμένει ένα σημαντικό πρόβλημα που αφορά τη μονιμότερη στέγαση των προσφύγων. Περίπου το 75% των δήμων και κοινοτήτων έχει έλλειψη κατάλληλων διαμερισμάτων και κατοικιών. Σημαντικότερο είναι το πρόβλημα στις μεγάλες πόλεις, ενώ στις επαρχιακές περιοχές φιλοξενούνται υπό ομαλότερες συνθήκες οικογένειες προσφύγων.

Το Ίδρυμα Robert Bosch περιέλαβε στην έρευνα που έκανε τους επικεφαλής 349 δήμων για την ανάλυσή του. Περίπου το 50% από αυτούς δήλωσε ότι είχε στη διάθεσή του πολύ λίγο χρόνο για την κατασκευή υποδομών για μέση και μακροχρόνια παραμονή προσφύγων.

Το 86% αξιολόγησε ως ιδιαίτερα σημαντική τη συμβολή εθελοντών στα έργα και το 80% θεωρεί ότι οι προοπτικές είναι τελικά καλές για την επιτυχή ενσωμάτωση των προσφύγων στις κοινότητές τους. Ειδικά όσο οι ροές μειώνονται πια. Ένα ποσοστό 60% προέβλεψε επίσης ότι είναι αυξημένες οι πιθανότητες για ένταξη των προσφύγων στην αγορά εργασίας.

Οι αφίξεις

Ο αριθμός των μεταναστών και προσφύγων που φτάνουν στη Γερμανία μειώνεται συνεχώς μετά το κλείσιμο των συνόρων των δυτικών βαλκανικών χωρών.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Bild», μεταξύ 18 και 23 Μαρτίου η γερμανική αστυνομία κατέγραψε συνολικά 808 εισερχόμενους πρόσφυγες. Μόλις 135 αφίξεις ανά ημέρα δηλαδή. Τα δεδομένα μέχρι πρότινος ήταν εντελώς διαφορετικά. Από την αρχή του χρόνου ώς τις 23 Μαρτίου μπήκαν στη Γερμανία 109.000 μετανάστες και πρόσφυγες.

Κατά την «Bild», αν συνεχιστούν οι μειωμένες ροές, υπολογίζεται ότι συνολικά μέσα στο 2016 θα φτάσουν στη χώρα περίπου 500.000 άτομα, μεγάλη πτώση σε σχέση με τα σχεδόν 2 εκατ. του 2015. Αναπόφευκτα, η μέχρι πρότινος καταποντισμένη λόγω προσφυγικού δημοτικότητα της Μέρκελ (44%) επέστρεψε γρήγορα σε προ προσφυγικής κρίσης επίπεδα (52%).

Σύμφωνα, μάλιστα, με τον διευθυντή της Καγκελαρίας της Γερμανίας Πέτερ Αλτμάιερ, κατά μέσο όρο 500 Ιρακινοί πρόσφυγες επιστρέφουν πια κάθε μήνα οικειοθελώς στο Ιράκ, παρά το γεγονός ότι ήδη έχουν λάβει ή πρόκειται να λάβουν στάτους πρόσφυγα. Κι αυτό κυρίως λόγω της σταδιακής αποδυνάμωσης του ISIS σε περιοχές του Ιράκ.

Σε συνέντευξη στην εφημερίδα «Rheinische Post » ο διευθυντής της Καγκελαρίας δήλωσε ότι «από τον Σεπτέμβριο 2015 ώς τον Φεβρουάριο 2016 πάνω από 3.000 Ιρακινοί επέστρεψαν οικειοθελώς στο Ιράκ. Οι πρόσφυγες θέλουν να συμμετάσχουν στην αναγέννηση της πατρίδας τους αφότου το ISIS έχασε εδάφη και επιρροή εκεί».

Πάνω στο ίδιο θέμα, οι «Financial Times» αναφέρουν ότι, εκτός από τις απώλειες του ISIS στο 33% των εδαφών του στο Ιράκ, οι προσδοκίες των Ιρακινών που είχαν προορισμό τη Γερμανία αποδείχθηκαν υπερβολικά υψηλές και μη ρεαλιστικές. Οι πρόσφυγες θεωρούσαν ότι με το που θα έφταναν εκεί θα τους έδιναν οι Γερμανοί σπίτι, χρήματα και δωρεάν περίθαλψη. Δεν είχαν συνειδητοποιήσει ότι θα έπρεπε να περιμένουν μέρες ή ακόμα κι εβδομάδες για να καταγραφούν και μετά να μείνουν σε hostel για μήνες.

Από το τέλος Οκτωβρίου η πρεσβεία του Ιράκ στο Βερολίνο εκδίδει συνεχώς ταξιδιωτικά έγγραφα για Ιρακινούς που θέλουν να γυρίσουν πίσω στη χώρα τους. Οι αριθμοί αυξάνονται καθημερινά και υπάρχουν πλέον πλάνα για περισσότερες πτήσεις των ιρακινών αερογραμμών από το αεροδρόμιο του Βερολίνου. Το κόστος του εισιτηρίου της επιστροφής στο Ιράκ, μάλιστα, προσφέρεται συνήθως ως δώρο από τη γερμανική κυβέρνηση...

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail